Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

4 évvel tovább élünk

Szeged, Csongrád megye - Közel 4 évvel nőtt Magyarországon a várható élettartam 2012-re a 2010-es adatokhoz képest. A nők 79, a férfiak 72 évig élhetnek átlagosan Csongrád megyében. Az általunk megkérdezett idősek rendszeres mozgással is igyekeznek megőrizni az egészségüket.
Csongrád megyében 2001-ben a férfiak átlagosan 69 év, a nők 77 év élettartamra számíthattak. A 2012-es születéskor várható élettartam a férfiak esetében 72, a nőknél 79 évre nőtt – olvastuk ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) internetes adatbázisából.

– Mindig sokat mozgok, jövök-megyek, nem szeretek otthon ülni. A gyerekeimet segítem, mert a lányom szívbeteg, az unokákkal is foglalkozom. A lábam fáj néha, de nincs semmi komolyabb betegségem. Az orvos azt mondta: maga nem ér rá beteg lenni – mesélte Fodor Péterné, aki hat éve az Egérpadtársak Nyugdíjas Klub vezetője. 80 éves lesz augusztusban, és mindössze egy tablettát szed naponta a vérnyomására, emellett télen esetleg vitaminokat vesz be. Azt is fontosnak tartja az aktív nyugdíjas, hogy magának főz.

Pelesz András és neje, Margit nyugdíjasként sem a lakás rabja, aktív életet élnek. Fotó: Karnok Csaba
Pelesz András és neje, Margit nyugdíjasként sem a lakás rabja, aktív életet élnek. Fotó: Karnok Csaba

Az Ezüst Évek Nyugdíjas Egyesület vezetője, a 75 éves Pelesz András úgy gondolja, annak is köszönheti az egészséget, hogy sokat van a természetben. Nemcsak azért, mert sportvadász, hanem azért is, mert a feleségével, Margittal gyakran dolgoznak a kiskertben, és rendszeresen járnak fürdőbe.

Hat év növekedés világszerte

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett jelentése szerint világszerte nőtt az emberek várható élettartama: a 2012-ben születettek átlagosan hat évvel tovább élnek, mint az 1990-ben születettek. A legnagyobb élettartam növekedést Libéria, Etiópia, a Maldív Köztársaság, Kambodzsa, Kelet-Timor és Ruanda érte el.
A Magyar Nemzet összeállítása szerint Magyarországon történelmi csúcson van a várható élettartam, minden korosztályban meredeken csökken a halálozások aránya. Egy 2012-ben született gyermek 3,7 évvel remélhet hosszabb életet, mint 2000-ben született társa. A lap szerint a csecsemőhalálozás aránya az utóbbi 13 évben a felére csökkent, és a 40–59 évesek halálozási aránya is jelentősen mérséklődött. Kevesebb fiatal lesz öngyilkos, és körükben csökken a daganatos megbetegedések száma is.

Csongrád megyében 2012-ben a statisztikai évkönyv adatai alapján 5527 ember halt meg, 2624-en a keringési rendszer betegségeiben, 1496-an daganatos megbetegedésekben. Az öngyilkosságok száma a 2000-ben számlált 199-ről 127-re csökkent 2012-re megyénkben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz Balatonfüredre

Szombattól módosul a menetrend egyes országos és regionális autóbuszvonalakon. Tovább olvasom