Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

4 hét alatt ürítik ki a múzeumi raktárt

Szeged - Egy hónap alatt 6000 négyzetméterről kell összecsomagolnia és elszállítania a Móra-múzeum raktári kincseit a kiválasztott költöztető cégnek egy ideiglenes tárolóhelyre.
A fenntartó megyei önkormányzat augusztus közepén állapodott meg a szegedi Árkád üzletközpontot építő német céggel, hogy eladja a Móra Ferenc Múzeum Boross József utcai raktárépületét. Ahhoz hogy jövő márciusban az Einkaufs-Center Szeged GmbH Co. KG lebonthassa az emeletes létesítményt, a közgyűjteménynek legkésőbb február végéig kiürítve át kell adnia az ingatlant. A vételárban – amely megközelíti a 800 millió forintot – belefoglalták a költöztetés, s egy új raktár kialakításának költségét. Az új múzeumi raktár helyét még keresi a megye, a napokban írják ki rá a pályázatot. Amíg nem találnak végleges helyet, addig a gyűjteményeket ideiglenes raktárba szállítják. Ideiglenes hely sincs még, azt is most keresik. Zombori István megyei múzeumigazgató elmondta, mintegy 6000 négyzetméter fűtött hellyel lehet pályázni, ahol a 2-300 négyzetméter restaurátorműhely is működtethető.

Az ideiglenes raktár és a költöztető cég kiválasztásával a megye a múzeumot bízta meg. Nagy fába vágja a fejszéjét az a cég, amellyel megállapodnak. A 2300 négyzetméter alapterületű raktárban ugyanis többszintes polcrendszerben halmozódik a régészeti, a néprajzi, a természettudományi, a történeti és a képzőművészeti gyűjtemény. A rengeteg bútort, mezőgazdasági eszközt, használati tárgyat, műkincset be kell csomagolni, dobozolni és elszállítani. Végül a polcokat is szétszerelik. Az átmeneti raktárban nem állítják fel újra, hanem a földre pakolnak, ezért szükséges a mostani alapterület többszöröse. Szabad helynek is maradnia kell, mert az M43-asról beszállított több száz rekesznyi lelet feldolgozott anyagát is el kell helyezni. Átmeneti bérleményre is jövőre szerződnek.

A költöztető cégek ajánlatát ma értékelik a múzeum és a megye munkatársai első körben, hogy a szükséges igazolások beszerzése után január végéig megállapodhassanak.

Olvasóink írták

  • 1. szókratész 2008. december 19. 21:37
    „Ekkora felelőtlenséget! Egy múzeumot még a világháború idején sem kellet ilyen gyorsan összepakolni. Akkor legalább azt meghatározták, hogy hova kell menekíteni a műtárgyakat. Ma már ezzel sem gondolnak a felelőtlen döntéshozók. ,,Aaaaaaaa múltat végképp eltörölni"...Énekelték bizonyos elemek. Ezek a mostaniak meg teszik ugyanezt. Így magától adódik a következtetés: ezek lényegében ugyanazok, - legfeljebb nem énekelnek. Inkább csk muzsikálnak, de azt is igencsak gyengén, a tömeg meg kénytelen-kelletlen, de táncol rá.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiónk: uniós milliárdok

Szeged - Jól szerepelt a dél-alföldi régió az Új Magyarország fejlesztési terv elmúlt két évében.… Tovább olvasom