Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

500-an vágtak neki a Critical Mass 14 km-es távjának

Szeged – Öltönyös, bálintgazdás, kimondottan csinos és versenyzőnek öltözött – sokféle kerékpáros indult a Föld Napján tartott Critical Mass felvonuláson. Az idei biciklizést a rendőrség nem biztosította.
A Föld Napjából már csak 5 és fél óra volt hátra, amikor csütörtök késődélután a kerékpárosok a Dóm téren gyülekezni kezdtek. Próbaképp, a Rózsa utcai lakásunktól egy időben – autóval és bicajjal indultunk a gyülekező helyszínére. Be kell vallani, még csúcsforgalom sem kell, a kerékpáros hamarabb beért a Somogyi könyvtár elé. Az autóval jó 3 perccel tovább tartott az út. A korábbi évektől eltérően az idei megmozdulást nem végig biztosította a rendőrség.

Critical Mass Szegeden a Föld Napján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Critical Mass
(CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros  felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak.

Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.
Az indulás után, a Belvárosi hidat elhagyva a kerekesek magukért feleltek. A szabályokra és a KRESZ betartására a szervezők külön felhívták a figyelmet. Az ötszáz kétkerekű az Oskola, és a Dózsa György utcán keresztül jutott el a Huszár Mátyás rakpartig, a Tisza mellett zúgott végig a már szétszakadozott kritikus tömeg. A klinikák után a TIK-hez folytatták útjukat az esti bicajosok, ahol egyszerre felemelték kerékpárjukat. Az emelést megismételték a Bertalan és a Belvárosi hídon, majd a Széchenyi téren is. A TIK után a Tisza Lajos és a Fekete sas utcán át a Csongrádi sugárút felé indultak a Critical Mass szegedi résztvevői, ahonnan a Retek utcán átkerekezve jutottak el a Bertalan hídhoz. A híd után a Népkert soron közelítettek a Belvárosi híd felé, percekre megállítva a ritkás forgalmat. Már lement a nap is, mikor a hídon is felemelték a bicajokat. A hídról a Széchenyi térre gurultak az esti hidegben sem fázó szegedi kerékpárosok, majd egy kört leírva a végállomásra, a Lechner térre érkeztek. Az egyik résztvevőtől megtudtuk, hogy már 6 éve bicajjal jár, két éve lejárt a jogosítványa – nem újítatta meg, állítása szerint vonattal, busszal és kerékpárral mindenhová el lehet jutni.

Critical Mass Szegeden a Föld Napján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Extrémnek is mondható biciklisekkel is találkoztunk: volt, aki egy kanapét húzott utánfutóján, gondolt a kényelemre. Más pedig egy grillsütőt kötött kétkerekűje mögé. Információink baleset nélkül, a KRESZ szabályait betartani igyekezve ért véget a kerékpáros este.


Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. CsImre 2010. április 23. 22:01
  „40. Ezt örömmel hallom.:)

  41. Abdul66:

  Sajna a hídon nem szabad megállni, az útvonalunk meg már nem a múzeum felé vitt. De míg mellette mentünk el, hallottuk. :)”
 • 41. abdul66 2010. április 23. 21:26
  „Inkább megálltatok volna a Múzeumnál és meghallgattátok volna az Ismerős Arcok koncertet, szuper volt.”
 • 40. FodiDe 2010. április 23. 20:35
  „@CsImre
  Nem tudta, hogy van, teljesen tolerans volt. Jutalombol kapott egy matricat:)”
 • 39. TZiky 2010. április 23. 18:12
  „18. +36 2010.04.23. 08:27
  "én is biciklizem, gyalogolok és autózom is.
  a józan ész szerint közútra csak a KRESZ-t ismerő...abból vizsgát tett vehetne részt!"

  Két lehetőség van, ami a következő három:
  1, Nem ismered a KRESZ-t. ( Mert a KRESZ szerint: "Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút)." )
  2, Nem használod a józan eszed ( mert a két és fél éves Józsikát KRESZ vizsgára küldenéd, hogy gyalogolhasson a közúton ).
  3, Kihívásokkal küzdesz a gondolataid pontos megfogalmazása terén.

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 38. CsImre 2010. április 23. 17:18
  „Jah. Beszéltél ott az egyikkel a híd lábánál, ő mit mondott?”
 • 37. FodiDe 2010. április 23. 16:10
  „iden az autosok is mintha toleransabbak lettek volna...”
 • 36. segesvarics 2010. április 23. 14:01
  „30. hozzászólás Zuperman 2010.04.23. 11:06
  Szerettem volna elmenni, de még egy rövid sort sem láttam sehol, hogy meghirdették volna!
  Kerékpárosként és autóvezetőként is jónak tartom a yard szigorított intézkedéseit is, mert van egy

  Most mondjam azt, h a bicajos anyagban egész 22-én kint volt a delmagyar.hu-n. Legközelebb külön címet adok neki, hogy mindenki kinyissa a cikket! :-)”
 • 35. Miracala 2010. április 23. 12:05
  „CsImre, ezt a választ vártam, de ettől függetlenül is sokan voltak, aminek örülök, én mondjuk műszaki okok miatt nem voltam ott. Egyébként nem tudtam hogy ráment a család meg munka a szervezésre, szóval én kérek elnézést...”
 • 34. CsImre 2010. április 23. 11:25
  „Ez a videó nagyon ott van! Grat!”
 • 33. CsImre 2010. április 23. 11:19
  „24. Nyemcsok:
  Így van! :)

  18. +36:

  Szerinted félne, hogy elveszti a jogsiját a kivilágítatlan biciklis? Látod, még attól sem fél, hogy elveszti az életét.

  14. abrakapokusz:

  Akin nem volt világítás, az nem volt velünk. Sőt, én nem is láttam őket, annyira sötétek lehettek. ;)
  A képeken egyébkén nem mérvadó, hogy hány világító biciklist látunk, mert a villogó fények nem mindig látszanak a záridőben.

  13. k.elvis:

  A CM nem jogi személy, már mások is leírták. Nemzetközileg létezik, elvileg bármelyik nap kialakulhat. Néha ki is alakul. Talán egy japán, vagy kínai film volt a névadója, amiben a biciklisek gyűlni kezdtek egy kereszteződésnél, melyen nem tudtak átkelni. Egy idő után annyian összegyűltek, hogy a tömeg elérte a kritikus szintet, és megindult. Szóval a politikához annyi köze sincs, mint a húsvéti tojásfestésnek.”
 • 32. atomboy 2010. április 23. 11:13
  „13. k.elvis
  A CM mozgalom 1992-ben jott letre, San Franscioban, Hazankban 2004-ben volt eloszor. Politikatol fuggetlen, a kereparos erdekert demonstralnak.

  18. +36
  A bringajogsit tiltja a Becsi egyezmeny. Oktatas lehet, Szegeden minden honap utolso pentekjen, 17 oratol a Dom ter - Somogyi utca sarkan indul ilyen oktato jellegu tura.

  22. pt
  Nekem elozo este kiszurtak a hatso kereket... De szerencsere volt potbelso, de a tengely visszahelyezes nem sikerult jol, idegesito rezgesek voltak hatulrol. :(

  25. Kreatív
  Olyan utvonalat kell megvalasztani, ahol nincs kerekparut. Ez a titka, hogy engem nem buntettek meg, es le is kopogom.

  27. kartel
  A tegnapi rendorsegi esetet lattam, ok ellenoriztek a vilagitast annal a kerekparosnal. Teljesen jogosan, nem cseszegetes volt.

  28. Miracala
  Szivem szerint a szervezett koru, csaladias CM-t favorizalom, de sajnos iden se jelentkeztek elegen. De ha szeptemberire te is eljossz szervezonek, talan az lesz.

  30. Zuperman
  Bringas honlapokon (Pl CM, CM szeged, Szegedbicaj, stb) -n volt felhivas. Szorolapot nem preferaljuk, korabbi tapasztalataink szerint eldobaljak, es igy csak gyulik a szemet. A kivilagitatlan kerekparosokat en se szeretem, nem is olyan reg majdnem elcsaptam egyet, amikor zebran ment at sotet helyen. Bringaval mentem en is, de a lampam nem volt eleg, hogy ot megvilagitsa...”
 • 31. CsImre 2010. április 23. 11:10
  „27. Kartel:

  Azért nem olyan rossz a helyzet. A Rendőrök hozzáállása többnyire egészen korrekt, azzal meg, hogy egy járdán száguldozó hülyét, vagy egy kivilágítatlan s.ggfejt elkapnak, csak hálára köteleznek minket. Tegnap este sem szívóztak különösebben.”
 • 30. Zuperman 2010. április 23. 11:06
  „Szerettem volna elmenni, de még egy rövid sort sem láttam sehol, hogy meghirdették volna!
  Kerékpárosként és autóvezetőként is jónak tartom a yard szigorított intézkedéseit is, mert van egy babánk is, és nagyon útálom mikor részeg bringás a járdán elhúz mellettem. Valamint a kivilágítatlan kerékpáros extrém sportot játszik fekete ruhában az éjszakában. Ha elütöm, akkor hosszas procedúrának vagyo kitéve!”
 • 29. CsImre 2010. április 23. 11:05
  „287. Miracala!

  De jó! Majd jelentkezz a vonatkozó honlapon ezzel a nick-kel rendezőnek! Szervezheted a szórólapozást, meg a rendőri biztosítást is. Rááldozol 1-2 hetet (munka, család mellett), akkor már jó vagy.”
 • 28. Miracala 2010. április 23. 11:00
  „A szervezőknek már most elkéne kezdeni a rendes őszi CM-et összehozni rendőri felvezetéssel meg a többi kisérő programmal, úgy mint ahogy évekig volt.”
 • 27. kartel 2010. április 23. 10:17
  „El a kezekkel bringásoktól ! Pótcselekvés zajlik a yardon, hihetetlen buzgalommal csesztetik a bicajosokat,
  ezen túlmenően a belvárosból is sikerül szép csöndben kiüldözni őket !”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2010. április 23. 10:06
  „13. k.elvis 2010.04.23. 07:34
  "Én is sokat kerékpározom, de nekem nagyon gyanús ez a Critical Mass nevű szervezet."

  Nem szervezet. Csak ez a neve annak, amikor sok biciklis együtt keresztülmegy a városon (némi egyszerűsítéssel).

  ----------------------------------------------
  20. daveedbrown 2010.04.23. 08:52
  "És akkor most szombaton is lesz? Úgy tudtm hogy minden hó utolsó szombatján!"

  Rosszul tudtad.

  Minden hónap utolsó péntekjén 17 órától "Hogyan ne üttesd el magad" oktatótúra (indulás a Somogyi könyvtár elől), 18 órától pedig "utolsó pénteki" tekerés (indulás a Széchenyi tér Kárász utca felőli oldaláról).”
 • 25. Kreatív 2010. április 23. 09:59
  „Kb. 3 éve megbüntettek a rendőrök, mert este a kivilágítatlan, kátyús kerékpárút helyett a közúton bringáztam.
  - Érthetetlen, hogy velem szívóznak -mondtam nekik- hiszen a belvárosból jövök, és út közben egyetlen olyan biciklissel sem találkoztam, akinek a járgánya az enyémhez hasonlóan elől-hátul ki lett volna világítva. Nézzék megy ott biciklizik egy fickó kivilágítatlanul a járdán!
  - Jó, jó, de az a járdán van, azt hogyan kapjuk el? -hagzott a válasz.”
 • 24. nyemcsok 2010. április 23. 09:54
  „bájk forevör.”
 • 23. E-Medve 2010. április 23. 09:02
  „szatyi: mondjuk villogóra állított kerékpár lámpát 50%-os eséllyel tudsz világítva lefotózni. A villogás mellett pedig két érv szól: 1. figyelemfelkeltőbb, 2. energiatakarékosabb.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyi manók táncoltak a Klauzál téren

A szegedi óvodák kétnapos Ügyi manók fesztiválján a csütörtök délutánt a gyerekek Kárász utcai… Tovább olvasom