Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

500 fajta nőszirom virít Balástyán

Balástya, Zsombó - Több mint ötszáz fajta nőszirmot nevel kertjében egy balástyai nyugdíjas kertész, aki a különleges virágokból hamarosan Zsombónak adományoz félszáz darabot, hogy ne csak a falu címerét, hanem a főteret is ez a virág díszíthesse.
– Én amolyan mezítlábas kertész vagyok – mutatkozott be gyönyörűen ápolt portájának kertjében Börcsök Attila, aki azt vallja, környezete meghatározza a létét és egész személyiségét. Ezért amikor befejezte az aktív munkát Szeged közterületein, igyekezett tanyáját is úgy kialakítani, hogy ott jól érezze magát. Ez pedig nem merült ki a gondosan ápolt gyepben és a tornácon lógó virágládákban: gyűjteni kezdte azt a virágot, amelynek 3 éve rajongója.

500 fajta nőszirom virít Balástyán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A Dunántúlon láttam egyszer egy egyhektáros íriszkertészetet, ami szerintem a világ csodája. Akkor szerettem bele. Ilyen forma- és színgazdagsággal ezen a virágon kívül talán csak az orchidea rendelkezik – fogalmazott a férfi, akinek hátsó kertjében ma már 510 fajta pompázik ebből a nősziromnak is nevezett növényből. Van olyan darab, amelynek egyetlen hagymáját 35 euróért vásárolta. Azt mondja, hobbija eddig nagyjából félmillió forintjába került.

Gyönyörű virágoskertjében azonban nem csak egymaga gyönyörködhet. – Úgy voltam vele, hogy ha már itt vannak, megmutatom a virágszeretőknek is – mesélte Börcsök Attila, aki az elmúlt hétvégére virágbemutatót hirdetett: bárki szabadon bejöhetett hozzá a nőszirmokban gyönyörködni. – Bár a virágok a jövő hétre elnyílnak, szeretnék hagyományt teremteni ebből, hiszen nagy sikere volt a programnak – tette hozzá.

500 fajta nőszirom virít Balástyán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A bemutatón ott volt a zsombói polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja is, aki egyből arról érdeklődött: a nőszirmot közterületre is ki lehet-e ültetni, hiszen a falu központját most parkosítják. A balástyai kertész erre felajánlott félszáz tövet, no meg a segítségét a kiültetéshez. A részleteket tegnap beszélték meg a polgármesterrel.

– Valószínűleg az Egészségház elé telepítjük ezeket a virágokat – mondta el Gyuris Zsolt, aki nagyon hálás volt a felajánlásért. Az augusztusban elültetett hagymákból jövő ilyenkorra fejlődnek majd ki a színpompás növények, amelyek ráadásul évelők, így nem csak néhány hétig díszítik majd a környéket. A nőszirmok egyébként azért is lesznek stílusosak a faluban, mert Zsombó címerén is szerepel ez a virág.

Olvasóink írták

 • 3. eva45 2012. május 23. 18:57
  „Gyönyörűek , bár sajnos nem sokáig nyílnak.
  Kár hogy nincs egy egész galéria a képekről.”
 • 2. járókelő 2012. május 23. 16:39
  „Gratulálok Attila! Tudtam hogy a nőket nagyon szereted, de nem tudtam, hogy ennyi nőszirmod van! üdvözlettel!”
 • 1. aniko1772 2012. május 23. 16:25
  „Gratulálok! Nagyon szép! Végre valami, ami látványa örömmel tölt el az újságban! :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros léggömb - Londonból

III. Szeged–Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál, 8 külföldi társulattal. Tovább olvasom