Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

630 tonna homokkal várják a telet a szolgáltatók

Szeged - 2000 tonna sóval, 630 tonna marosi homokkal, 50 tonna környezetbarát kalcium-kloriddal készül a télre a szegedi környezetgazdálkodási kft. Remélik, az idei té l nem lesz olyan szélsőséges, mint a tavalyi, akkor 12 ezer köbméter havat kellett éjjelente elszállítaniuk.
Szegeden három szolgáltató cég feladata az utak és járdák tisztán tartása. Az állami közutak takarítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata, a városi kezelésben lévő szakaszokat a szegedi környezetgazdálkodási kft. tartja tisztán. A villamosmegállók és fizetőparkolók síkosságmentesítése a Szegedi Közlekedési Kft., az ingatlanok előtti járdák takarítása pedig a tulajdonos vagy a bérlő kötelessége. Bakacsi Zoltán, a környezetgazdálkodási kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője elmondta: elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési utak – 240 kilométerről van szó, a Belvárosi híd, a Tisza Lajos, a Móravárosi, a Rókusi és a Makkosházi körút. – 5 centiméternyi hó esetén 12 órán belül ki kell vonulni. A kevésbé forgalmas utaknál csupán azt kell biztosítani, hogy személyautóval járhatók legyenek – magyarázta a részlegvezető.

Hadrendben a hóekék. Fotó: Schmidt Andrea
Hadrendben a hóekék. Fotó: Schmidt Andrea

A kft. telephelyén 2000 tonna útszóró só, 630 tonna marosi homok, 50 tonna környezetbarát kalcium-klorid áll rendelkezésre. A géppark 16 nagygépből, 15 kisgépből, 3 rakodógépből és egy ügyeletes járőrkocsiból áll.

– Új gépkocsira fejlesztési forrásunk nincs. Két konténeres járművet alakítottunk át: tolólappal és homokszóróval szerelték fel őket. Ezzel a megoldással ki tudtunk váltani öt húszéves IFA-t. Reméljük, a tavalyi év eleji extrém időjárás, a közel 40 centiméteres hó és a három hétig tartó –10 fok alatti hőmérséklet nem tér vissza. Akkor a belváros „életben tartásához" 12 ezer köbméter havat kellett éjjelente elszállítani több rakodógéppel és kamionnal – fogalmazott Bakacsi Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás mesék modern köntösben

Színház a színházban: a Mátyás mesék szereplői utazó társulatot játszanak, egyik jelmez után öltik a másikat a gyerekek szeme láttára. Tovább olvasom