Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

„Kapálás közben is verset mondok"

Paja Imréné Gizike versmondáskor minden gondját elfelejti.
– Paraszt voltam és vagyok. Majdnem betöltöttem a hatvanat, amikor kezembe került Túrmezei Erzsébet A legnagyobb művészet című verse, ami úgy kezdődik: „A legfőbb művészet, tudod mi?/ Derűs szívvel megöregedni!" Ez úgy megfogott, hogy szóltam az akkori röszkei nyugdíjasklub-vezetőmnek, hogy feltétlenül szeretném elmondani. Aztán rám szoktak – idézi fel a kezdeteket a röszkei Paja Imréné Gizike (72). Szeme csillogásából és a mosolyából nyilvánvaló, neki sikerült derűs szívvel megöregedni. Azt mondja, neki is vannak gondjai, de versmondáskor elfelejti. Nagyon jó érzés, amikor szaval, és a közönség duruzsolása egyszer csak síri csöndre vált. Merthogy figyeli a hallgatóságát.

Olyan verseket választ általában, amit más nem mond, és mindig a nehezébe trafál. Ha különlegeset hall a közönség, azzal le lehet kötni őket. Gizikét egy szereplésekor a Szegedi Nyugdíjasok Egyesületének korábbi vezetője fedezte fel, meghívta hozzájuk, azóta annak a klubnak a tagja és a Hagyományőrző Alsóvárosi Menyecskeklub oszlopos énekese. A menyecskék vezetője, Vigh Andrásné Rozika segíti.

Paja Imréné Gizike. Neki is vannak gondjai, de versmondáskor elfelejti. Fotó: Frank Yvette
Paja Imréné Gizike. Neki is vannak gondjai, de versmondáskor elfelejti. Fotó: Frank Yvette

– Izgulós vagyok, de utána jön ki rajtam, mert közben nem érek rá – árulja el Gizike. – A versválasztás az enyém. Sokat olvasok, a Márai Sándor-kötetben például többször átlapoztam a Sértődött verset, mert nem tetszett a címe, de mikor elolvastam, rájöttem, hogy ez az enyém. A jóistennel pöröl, végül megkérdezi: „(Nem emlékszel?... Hisz én vagyok/ Arcod mására alkotott/ Lelkedből lelkedzett csodás/ Kétlábú, lelkes alkotás/ Ki nem is akart egyebet/ Jó szót s egy falat kenyeret/ Jobbat nem akart senkisem)/ ...Ugy-e, emlékszel, istenem?" Azt mondják, Márai áll nekem legjobban. Legutóbb a nyugdíjas térségi Ki mit tud?-on Márai Halotti beszédével lettem első. A pécsi döntőre szintén Márait viszek, egy ötperces részletet A gyertyák csonkig égnek című regényéből. Ha a kórussal is fellépek, és verset is mondok, kell egy szusszanásnyi idő a kettő között, mert sokat kivesz belőlem. Ezek a menyecskék egy kicsit öregecskék... Várjuk is a friss, fiatalos férfiakat és asszonyokat utánpótlásnak.

Előfordult, hogy egyszer színpadra lépés előtt merült le az elem Gizike hallókészülékében, nem hallott semmit. Nem csinált ügyet belőle, kivette, Rozika bekísérte, és gyönyörűen előadta a verset. A szövegeket gyorsan megtanulja, közben méri a szintidőt, és sokáig érleli, mire úgy érzi, hogy már az övé. Verset mond a konyhában és kapáláskor is. Jó a memóriája, de azt ő is gyakran elfelejti, miért is indult a spájzba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalival etetik a rókákat

A rókák orális vakcinázása Csongrád megyében március 28-ától április 2-áig tart. Tovább olvasom