Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A ˝deszkások˝ a falu kedvencei

Deszk - Deszken nem lepődnek meg, ha a helyi társulat előadásán bebicikliznek a nézők közé, vagy éppen egy budin öten ülnek a színpadon. A DeszkaSzínház a népszínházi hagyományokat élteti már öt éve modern eszközökkel, amelyeket hétfői születésnapi gálaműsorán is felvonultat.
Ha nem tud énekelni, táncolni, és nem akar szerepelni, jelentkezzen! – ezekkel a szavakkal verbuválta öt évvel ezelőtt leendő társulatát a deszki DeszkaSzínház.

Azóta 20 állandó taggal működik a falu társulata, és már 10 bemutatót jegyez. – Eleinte a kíváncsiság és a kikapcsolódásra való vágy vitt a csapathoz, de mára döbbenten látjuk a többiekkel, hogy kinőttük magunkat – beszélt a kezdetekről Sillóné Varga Anikó. Az alapító tag óvónő elmondta, hogy a napokban már születésnapi gálaműsorra készül a csapattal. Hétfő este ugyanis a faluházban elevenítik fel emlékezetes előadásaik egy-egy vidám pillatatát a Plastica Hungarica című gálaműsoron. Lesz mit felidézniük, hiszen a Szegedhez közeli falu lakóit, egyetemistákat és a nyugdíj felé haladókat láthattuk már elmegyógyintézeti betegekként szökést tervezni, a Tótékban budin ülni, vagy épp Pozsgai-darabban hűtlenkedni.

5 éve alakult, azóta már 10 bemutatót jegyez a deszki amatőr társulat. Fotó: DM/DV
5 éve alakult, azóta már 10 bemutatót jegyez a deszki amatőr társulat. Fotó: DM/DV

 Deszka helyett

A Deszk szerb neve után elkeresztelt társulatban hagyománnyá vált, hogy a társulat legaktívabb tagját megjutalmazzák egy igazi, ütött-kopott színpadi deszkával. Idén először a közönség kedvencét is elismerik a hétfőn 18 órakor kezdődő Plastica Hungarica című gálaműsoron. A Deszki Faluház programjára, amely a „deszkások" 10+1. bemutatója lesz, a belépés ingyenes.

– Népszínházi modellre építve, de innovatív színpadi eszközökkel és munkamódszerrel formálódtak a „deszkások" társulattá. Pátosz nélkül egy önmagukat kipróbálni vágyó és a fejlődést célul kitűző igazi közösséggé váltak – mondta el Seres István Pipu, a DeszkaSzínház művészeti vezetője. De nem csak alkotó ez a csapat, hiszen a kultúra mellett az emberi kapcsolatok színházaként határozzák meg magukat. – Nemrég tragédia történt az életemben, mire a társulat mellém állt, és támogatta a családomat is. Akkor jöttem rá, hogy nem csak a kedvtelésről és a szórakoztatásról szól ez a színház – mondta el Sillóné Varga Anikó is.

A táncos-rendező-koreográfust, Seres István Piput – akit a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Pass-port című előadásában láthattuk legutóbb – a deszki közösség befogadta.

– Szegediként nagy szó, de őszintén mondhatom, hogy mára otthon vagyok Deszken – vallja Pipu, aki büszke arra, hogy a település is a sajátjának érzi a DeszkaSzínházat – modern és provokatív beszédmódja ellenére, vagy éppen azért is. Deszken már szinte természetes, ha egy előadáson bebicikliznek a nézők közé, vagy ha lottót égetnek a színpadon.

– A faluban mindig megállítanak az utcán, egyre nagyobb izgalommal várják a bemutatókat – tette hozzá Sillóné Varga Anikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott biciklivel ment betörni

A hajléktalan férfi egy használaton kívüli bölcsődébe hatolt be, majd mivel fázott, tüzet gyújtott. Tovább olvasom