Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A fehér vértanút vetítik Szegeden

Szeged - Mindszenty József bíboros életéről szóló dokumentumfilmet mutatnak be ma Szegeden. Koltay Gábor rendezőt a hercegprímás személye kapcsán fellobbanó szenvedélyek érdekelték.
A fehér vértanú – Mindszenty című film díszbemutatóját ma délután 5-kor tartják a szegedi egyetem Ady téri tanulmányi és információs központjában. A XX. századi magyar történelem egyik meghatározó egyénisége, Mindszenty József (1892–1975) bíboros életét mutatja be Koltay Gábor (képünkön) 130 perces új dokumentumfilmje.

– Az a sokfajta szenvedély vonzott a személyével kapcsolatban, ami az elmúlt évtizedekben megjelent, és mind a mai napig felbukkan. Hosszú ideje tart a boldoggá avatási eljárása, nagy dolognak tartom, mert nekünk, gyarló utódoknak lenne szükségünk rá, hogy a példája minél szélesebb értelemben közkinccsé váljon – fogalmazott a rendező Szegeden. – Hiszen ma, amikor gazdasági bajainkról beszélünk, sokkal nagyobb probléma a szellemi, lelki szétesettségünk, ami az elmúlt század sok, egymásra halmozódott rendszerváltozásának eredménye.

Mindszentyt modern kifejezéssel hívhatnánk akár „emberi jogi harcosnak" is, aki minden elnyomott érdekében felemelte szavát. Éppúgy tiltakozott a zsidók elhurcolása ellen a holokauszt idején, ahogy fellépett a svábok kitelepítésével szemben néhány évvel később. Három rendszer tartóztatta le; először 1919-ben, a Tanácsköztársaság kikiáltásakor került börtönbe, majd 1944-ben, a nyilas hatalomátvétel után, harmadszor 1948 karácsonyán. Nem tudták megtörni, mindig emelt fővel és éber tekintettel figyelte népe hitét.

A főszereplő, akit Sipos Imre, a Pesti Magyar Színház színész-rendezője alakít, végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit szülőfalujától, Csehimindszenttől egészen a bécsi Pázmáneumig, ahol a főpap élete utolsó éveit töltötte. A kamera olyan ritkán látható helyszínekre nyert bebocsátást, mint a budapesti amerikai nagykövetség, ahol tizenöt éven át élt Magyarország utolsó hercegprímása.

– Nemcsak a vallásos, templomba járó embereknek szól a film, hanem mindenkinek, hiszen mai világunkat nem ismerhetjük meg igazán a XX. század történései nélkül – tette hozzá Koltay Gábor. Úgy számolta, nagyjából harminc évig készült rá, olvasott hozzá, hogy bemutassa Mindszentyt a saját szemszögéből. A konkrét előkészítés nagyjából egy évig tartott, majd tavaly augusztusban kezdtek forgatni, az utómunkákat pedig néhány hete fejezték be. A legnehezebb résznek a vágás, a rövidítés szakasza bizonyult. A film létrejöttét egyházi szervezetek, alapítványok, önkormányzatok és magánszemélyek támogatták, elkészítéséhez állami forrást nem használtak fel.

Olvasóink írták

 • 5. .suhym. 2010. október 12. 14:19
  „Gratulálok Koltay Gábornak a film elkészítéséhez.

  Lehet, én vagyok figyelmetlen, de nem találtam a vetítés után egyetlen sort sem a filmről, pedig a DM újságírónője is ott volt. Igaz kicsit késve érkezett a helyére, de végig nézte.”
 • 4. madártej 2010. október 11. 07:25
  „Ja, kocsmáros, a komcsi főnökeid is cselédeket tartottak, mint az Apró család, pedig ők nem voltak mások, csak egy fölkapaszkodott senkik. Mindszenty pedig iskolákat épített és templomokat, hogy a nép okosodjon, ne maradjon olyan sötét, mint a bolsik!”
 • 3. saturnus 2010. október 10. 12:22
  „Mintegy 15 évvel ezelőtt az Algyői emberek igen megszerették az akkori papjukat ki igazából az ő érdekeiket képviselte és gondoskodott az emberek lelkeiről. Váci püspök meghalva ,hogy az emberek megszerették a papjukat eltávolította Algyőről.A hívek elzarándokoltak Vácra,hogy vissza kérjék a papjukat. Erre a válasz a püspöktől TAKARODJATOK KI A PÜSPÖKI PALOTÁMBÓL volt a válasz a népnek.”
 • 2. deszkás 2010. október 09. 17:41
  „Erről mindig az jut az eszembe:régebben mennyi partizán(?) most mennyi ellenálló(?)”
 • 1. korcsmaaros 2010. október 09. 16:34
  „Ugye bemutatják azt a fényűzést is amiben élt? A lovai márvány jászolból ettek,de hát ugye boldogok a szegények mert övék a mennyek országa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El nem kötelezett településvezetők

Számít-e egy kisebb településen, milyen színeket képvisel a polgármester? A vasárnapi választás tanulsága szerint nem. Tovább olvasom