Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A fellebbviteli főügyészség vezetője lett Szilágyi Lajos

Szeged - A vásárhelyi Szilágyi Lajost nevezték ki a közelmúltban a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének. A 41 éves jogász eddigi pályafutása alatt olyan elhíresült ügyekben képviselte a vádat, mint a balástyai sorozatgyilkos vagy a Zuschlag-per.
Nem szeretné elhagyni a tárgyalótermet a vásárhelyi Szilágyi Lajos annak ellenére sem, hogy a közelmúltban kinevezték a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének. Az előléptetéssel járó igazgatási és személyzeti feladatok mellett fontosnak tartja, hogy továbbra is gyakorolja hivatását.

– Középiskolásként a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban humán érdeklődésű voltam, így kézenfekvő volt a jogi pálya. Hallgatóként az egyetem hirdetőtábláján olvastam, hogy tanulmányi szerződést köt az ügyészség, jelentkeztem – magyarázta a fellebbviteli főügyész. Vásárhelyen fogalmazóként kezdte, néhány év múlva már a megyei főügyészségen dolgozott, onnan került – az akkor alakuló – fellebbviteli főügyészségre. Évente mintegy 500 ügyet továbbítanak a Szegedi Ítélőtábla felé.

Szilágyi Lajos fontosnak tartja, hogy továbbra is gyakorolja ügyészi hivatását is. Fotó: Karok Csaba
Szilágyi Lajos fontosnak tartja, hogy továbbra is gyakorolja ügyészi hivatását is.
Fotó: Karok Csaba

Eddigi pályafutása alatt Szilágyi Lajos olyan büntetőügyekben képviselte a vádat, mint az elhíresült balástyai sorozatgyilkos vagy az országos visszhangot kiváltó Zuschlag-per. De megmosolyogtató estei is voltak.

– Évekkel ezelőtt egy srác hétvégén, zárás után bement egy kisboltba, hogy alkoholt, cigit szerezzen. Nem bírt várni, belekóstolt az áruba, addig-addig, hogy nem tudott kijutni az üzletből, három nap múltán szabadult ki a holmikkal. A buszmegállóban elmesélte kalandját két fiatalnak, akik elterelték a figyelmét, és elvitték tőle az italt, cigit. Meglophatják a tolvajt is – összegzett Szilágyi Lajos, aki egyébként jelentős szakmai sikernek tartja a kinevezését. Már csak azért is, mert – mint elárulta – még nem töltötte be a 42. életévét.

Állja a sarat a tárgyalótermen kívül is a fellebbviteli főügyész. Évek óta naponta kétszer kora reggel és délután kondiedzésre jár, valamint 6000 métert úszik. A sportot ugyanolyan komolyan veszi, mint az ügyészi munkát.

Olvasóink írták

  • 2. saturnus 2011. november 25. 20:36
    „Hát igen,de meddig?”
  • 1. varadipal 2011. november 25. 15:12
    „Csak nem a Lázár haveri körébe tartozik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jártak aktív vulkánnál és iszapfortyogónál is

1995-ben jött létre a Vulcano kutatócsoport Szegeden. A főleg geológushallgatókból álló csapat az olasz vulkánokat tanulmányozza. Tovább olvasom