Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A gyakorlóiskolákat is bekebelezheti az állam

Szeged - A gyakorlóiskolák is állami kézbe kerülhetnek, mert az egyetemek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a dologi kiadásokat állják, ahogy arra januártól vélhetően rákényszerülnek – hangzott el egy szakmai konferencián. Több mint harminc ilyen iskola van, amelyek annak köszönhetően, hogy nem tagozódtak be a KLIK-be, egyelőre nagyobb mozgástérrel rendelkeznek.
A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége Országos Módszertani Konferenciát tart Szegeden, a csütörtökön megkezdődött, háromnapos szakmai találkozón tíz tantárgyi szekcióban összesen nyolcvanhat előadás hangzik el. Ezeken arra keresik a választ, hogy a megváltozott körülmények között hogyan lehet a leghatékonyabban tanítani.

Tornaóra az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában. Nagyobb a mozgásterük. Fotó: Schmidt Andrea
Tornaóra az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában. Nagyobb a mozgásterük.
Fotó: Schmidt Andrea

Külön pénz a tehetséggondozásra

A konferencián a Nemzeti Tehetség Programról is szó esett. Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta: uniós és hazai forrásokból olyan speciális programokat tudnak megvalósítani az iskolákban, amelyek nincsenek benne az iskolák tanmenetében. Bár a tehetséggondozás természetes része az iskolai munkának, most ez külön figyelmet és forrást kap. A Tehetség Hidak Pályázatnak köszönhető programokon az elmúlt fél évben több mint 10 ezer diák vett részt, és 3000 pedagógus extra munkáját ismerték el külön megbízási szerződés keretében. A Nemzeti Tehetség Alapban a kiemelt egy százalékoknak köszönhetően 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre a következő másfél évre, amelyre pályázni lehet. Ebből adták át nemrégiben a Bonis Bona Díjakat is: 250 millió forintot osztottak ki tehetséggondozó, versenyfelkészítő pedagógusok számára.

– Több mint harminc gyakorlóiskola van az országban, ebből Szegeden négy. Mindenhol ugyanaz a kérdés: hogyan lehet megtartani jelen körülmények között az oktatásnak azt a színvonalát, amely eddig megszokott volt – mondta el Bácsi János, a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének elnöke. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója kiemelte: bár a gyakorlók nem tagozódtak be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, a köznevelési törvény őket is gúzsba köti. Ráadásul a vezető tanárok kötelező óraszámát is meg kellett emelni, másképp nem tudnák megvalósítani a pedagógiai programot. A hallgatókkal töltött heti 8-10 óra mellett azonban ez már túl nagy teher.

– Felemás a helyzetünk – vázolta a jelenlegi legnagyobb problémát Bácsi János. – Az eredeti terv az volt, hogy a gyakorlók is betagozódnak a KLIK-be, de az egyetemek nem adták iskoláikat. A fenntartó tehát megmaradt, a béreket azonban a Magyar Államkincstár számfejti, az pedig kérdés, hogy a dologi kiadásokat, amelyek az éves gazdálkodás 15 százalékát teszik ki, ki állja januártól. A kormány szerint ezt is az egyetemeknek kell kigazdálkodniuk. Ismerve azonban az anyagi helyzetüket, ez lehet, hogy arra a lépésre kényszeríti őket, hogy mégis átadják a KLIK-nek az iskoláikat.

Pedig az elnök szerint jelenleg a gyakorlóiskolák jobb feltételeket tudnak kínálni, mint az állami fenntartásúak. – Kicsit nagyobb a mozgásterünk. Több tagozatot és csoportbontást tudunk megvalósítani, mert az egyetem erre engedélyt ad. Nem véletlen, hogy idén a szokásosnál is nagyobb volt ezekbe az iskolákba a túljelentkezés: a bizonytalanságot itt nem érezték annyira a szülők. Ezt az előnyt veszíthetjük el hamarosan.

Olvasóink írták

 • 6. majzik 2013. október 07. 13:17
  „A liberális oktatás sok egyéb mellett megbukott ! Bolognai folyamat, antiszegregáció és társai már a múlté.
  A porosz utas oktatás legalább működött. Bár a ,,magolás" és a félkatonai módszerek nyilván elavultak.”
 • 5. tucat 2013. október 06. 22:31
  „4. ikszy
  Elavult, meglehet, de majd restauráljuk, és jobb, sokkal hatékonyabb lesz, mint valaha volt! Immár a keresztényi szellemiségű, egyházi fenntartású, Isten igéjének hirdetésére méltó emberek által irányított, kivált a megtévedt kisebbségeinket begyűjtő internátusok reneszánszában is okkal reménykedhetünk! Éljen a REND és a keresztény felebaráti szeretet! Vesszen a Sátán liberális néphadserege! És mindenki, aki a megtisztulásunk útját elállja!
  Szereti a rózsát? Pompás virág, ugye? De, tudja, nincsen rózsa tövis nélkül!
  Csak a Nemzet! Csak a Magyar!”
 • 4. ikszy 2013. október 06. 20:39
  „Sajnálatos, hogy a középkori, poroszos iskolát visszasíró véleményt kommunistának látja valaki. Ez mutatja, hogy ösztönösen is elfogadhatatlannak látja ezt az elavult nézetet. Valakinek a rossz analógiájaként a kommunizmus jut eszébe. Ezek szerint nincs vele kapcsolatban tapasztalása.”
 • 3. tucat 2013. október 05. 19:57
  „2. X_Y
  Jól értem, hogy lekommunistázott engem?! Jó, erről most csak annyit, hogy annyi a hasonlóság köztem és egy, önmagát kommunistának tartó, emberszerű lény között, amennyi egy levelibéka és egy dinosaurus rex között! Hogy a hasonlatban milyen párhuzam és hogyan érvényesül, döntse el ÖN, uram! És az Úr bocsássa meg minden tévedését, amelyek közül, kívánom, ez legyen a legsúlyosabb!”
 • 2. X_Y 2013. október 05. 19:42
  „1. tucat 2013.10.05. 17:42

  Még tedd hozzá hogy éljen a kommunista párt. A hozzád hasonló vörösök miatt egyre többen Ausztriában íratják iskolába a gyereküket.

  Ti meg csak vagdalkozzatok a szekercével, talán még a te fafejedből is sikerül valamit kihozni.”
 • 1. tucat 2013. október 05. 17:42
  „Helyes! Országosan egységes rendet és tanrendet végre! Elég volt egyszer és mindenkorra az ide-oda lötyögő liberális mákonyból! Rendet kell vágni, ha nem megy szóval, tollal, akkor szekercével! Elő a baltákkal! Ha jól szolgáltak a NAT-hoz, akkor ez ügyben is ügyes szerszámként fogjuk forgatni őket!
  RENDET végre! Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyegin Netrebkóval a MET-ből

A Belvárosi moziban szombaton 18.55-től az Anyeginnel kezdődik a New York-i Metropolitan Opera idei élő közvetítéssorozata. Tovább olvasom