Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A gyerekek diktálnak a tanszerpiacon

Magyarország, Szeged - Megszállták a papír-írószer üzleteket a tanévkezdésre lélekben már készülő kisdiákok és szüleik: a tanszerpiacon az eddigi évekhez hasonlóan az árak helyett a gyerekek diktálnak.
Nem a legkedveltebb hónapja az iskolás korú gyermekek szüleinek az augusztus: a papír-írószer boltok és a számítástechnikai eszközöket áruló üzletek minden fórumon hirdetik a közelgő iskolai tanév kezdetét. Az első becsengetés előtt a szülőknek ezreket kell kicsengetniük az új tanév nélkülözhetetlen eszközeire – a tanszerekre.

Az üzletek Szegeden is akciókkal, szakavatott segítséggel várják a szülőket. A Maros utcai Printkerben az elmúlt évekhez hasonlóan már augusztus elején megindult a roham a legjobb ceruzákért, spirálfüzetekért, tolltartókért és hátizsákokért. Leginkább a leendő elsős kisdiákok szüleinek kell mélyen a zsebükbe nyúlni: nekik kell a legtöbb dolgot beszerezni az új tanévre, ha nincs nagyobb testvér, akitől öröklődhetne egy tolltartó, iskolatáska vagy fel nem használt füzet. Varga Petrát, a Printker Office Land marketingmunkatársát a legolcsóbb és a legdrágább elsős csomag összeállítására kértük: az olcsóbb kocsiba 25, a drágábba 50 ezer forintért került tanszer. A legdrágább tolltartók és hátizsákok azonban nem konganak az ürességtől: a töltött tolltartók három emelete többek között ceruzát, radírt, helyezőt és órarendet rejt.

Nyakunkon a tanévkezdés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az alsós osztályokba járók szülei általában papírral a kezükben érkeznek, rajta az iskola által kért eszközök listájával. Felsőben már kevésbé divat a lista, ilyenkor a szülők is tanácstalanabbak: az üzletben ezért is van meg 8. osztályig bezáróan a lajstrom, amelyet az iskolák bocsátottak rendelkezésünkre. Ezzel könnyebb az eligazodás. Csak bizonyos termékek, például a grafit- és színes ceruzák, a vízfestékek és a ragasztók esetében van előírt márka – magyarázta Varga Petra. A Maros utcai üzlet sorai között eközben több-kevesebb lelkesedéssel kerültek bele a vásárlók kocsijába a taneszközök: szinte kivétel nélkül mindenki a gyermekével érkezett vásárolni. – Ez az egyetlen dolog, amiben Rebeka diktálhat: a jobb minőségű termékeket keressük, mert például az olcsóbb füzeteknél az írás átüt a másik oldalra. A legfontosabb a füzetek borítója: a kisállatok és ez a Monster High füzet most a menő – mutatta Ördög Petra. A 3. osztályba készülő Rebeka okosított ki minket: „Olyan, mint a Barbie, csak könnyebben lejön a keze".


A Ságvári Endre Általános Iskolában kezdi meg első tanévét szeptembertől Kozma Noel. A kisfiú elmondása szerint nagyon várja már az iskolát: anyukája úgy számolt, hogy 10-15 ezerből megúszhatják a tanévkezdést, mert fia az óvodai ballagására már megkapta a legdrágább tanszernek minősülő tolltartót és hátizsákot.

Számítógépek: majdnem karácsonyi a forgalom
Tanévkezdés előtt a számítástechnikai eszközök forgalma a karácsonyi nyüzsgésre emlékeztet. – A komputerek és kellékek forgalma ilyenkor 70-80 százalékkal magasabb, mint a megelőző 7 hónap havi bontású átlaga – mondta Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere. A számítástechnikai eszközök forgalma csak 25-30 százalékkal marad el a karácsonyt megelőző időszakétól. Nemcsak az elektronikai áruházaknak, a hipermarketeknek is jó üzlet a nyár végi számítástechnikai piac. A Tesco és az Auchan is folyamatosan akciózza a laptopokat és a számítógépeket, amelyeket hasonló áron – 15-20 százalékkal kedvezőbben – lehet beszerezni, mint karácsonykor.

Olvasóink írták

 • 9. kistigris100 2012. augusztus 11. 15:47
  „Éves szinten semmi egy gyerekre számolva a két csomag fénymásolópapír!! Rendes iskolákban tényleg elfénymásol ennyit a tanítónéni a gyerekeknek! Örülni kell, hogy a festékpatron árához nem kell hozzájárulni:)”
 • 8. miklancs 2012. augusztus 09. 20:08
  „7.katkababa1
  Nekünk is lista szerint annyi papír kell,és színes fénymásoló,6DB nagy méretű Pritt ragasztó amit szorozz be 26 gyerekkel.Elképesztő számok jönnek ki,állítólag az a hír járja,hogy Hmvhelyen a szülők veszik meg az iskolai irodáknak a felszereléseket.Ingyen van az oktatás?”
 • 7. katkababa1 2012. augusztus 09. 19:09
  „Miklancs! Igen valóban 1000db kell papírból. Elsős a lányom, és lista szerint valóban annyi kell, és az osztály létszáma 28 fő”
 • 6. ascendum 2012. augusztus 09. 17:39
  „3. Az én generációmnak már jutott színes-mintás csomagolópapír, mégis ember lett az osztálytársaim java részéből, és egyébként a mai "ingergazdag" világban egy alsóst jobban leköt, ha valami mintás, mintha szürke lenne. Nagy vonalakban ez: lényegtelen a végeredmény szempontjából.
  Persze lehet, hogy belőlem azért nem lett iskolakerülő, rossz diák, mert nem akcióhősös hanem pl. színes betűkavalkádos borító volt az irodalomkönyvemen.
  Régen is voltak olyan gyerekek szerintem, akik nem vigyáztak a könyveikre, ma is vannak, de olyanok is, akik tudnak nekik örülni. Nem kell mindenben bedőlni a médiának és ilyen keserűen látni a dolgokat! Az újságíró a sztoriból él...
  Kicsit kreatívabb témafelvetés lett volna arról beszélni, hogy 50 000 forint egy gagyi táska meg néhány papírkupac.”
 • 5. Dr.Evazan 2012. augusztus 09. 16:31
  „Meg az a különbség még, hogy régebben a gyerek kapott 1-2 pofont a tanártól (sokszor meg is érdemelve), most pedig fordítva...”
 • 4. gunther92 2012. augusztus 09. 16:13
  „3. Dr.Evazan 2012.08.09. 15:12

  Az nem tűnt még fel, hogy 2012-t írunk? :?
  Amikor én voltam alsó tagozatos, már akkor is volt sok osztálytársamnak és nekem is füzetborítóm, színes képpel, rajta nejlon.
  Lehet,hogy te voltál olyan rendes gyerek, hogy imádtál iskolába menni, és örültél, hogy véget ért az óvoda, és nem kell többé játszani, hanem keményen tanulni, de mi azért örültünk, hogy ennyi színes dolog legalább van még a kezünkben.
  A módja a fontos, hogy hogy szerettetik meg a gyerekkel az iskolát.
  Máskülönben pedig nem szabhatná meg az iskola a márkát, és igazából semmit sem. Csak a szülők is birkák, és nem mernek fellépni. Nyilván nem azt mondom ,hogy a legszarabb minőséget vegyék meg, de az iskola ne szabjon meg semmi ilyet.”
 • 3. Dr.Evazan 2012. augusztus 09. 15:12
  „Régebben 2 fajta csomagolópapír volt, sötétebb árnyalatú fehér, és indigókék. Abba csomagoltuk be a könyveket, füzeteket. Nem pedig akcióhős, Barbie, meg hasonszőrű társai...Ezek egyébként csak elvonják a gyerek figyelmét. Nem az a lényeg, hogy mibe van csomagolva a füzet-könyv, hanem a benne lévő tartalom. És tisztelet a kivételnek, de sok gyerek meg sem becsüli a drága könyveket, tanszereket, egyebeket...Csapják-vágják-összefirkálják-elhagyják...amiket a szüleik drága pénzen megvettek. A gyerek pedig majd akkor diktáljon, hogy mit kell megvenni, ha önálló keresete lesz, addig köszönje meg, amit kap...”
 • 2. miklancs 2012. augusztus 09. 14:16
  „10-15 ezert akartam írni”
 • 1. miklancs 2012. augusztus 09. 14:05
  „Az iskola a tanár az óvónő diktál.Brutális lista van kezünkbe.Kíváncsi lennék,hogy Vásárhelyen kívül más városokban is pl: az ovisoknak 10-15 FT-os listát kell vásárolniuk a szülőknek?Pl: gyerekenként 2 cs(aza 1000DB) fénymásoló papír kell?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediterrán hangulatú ajándékkoncert a Dóm téren

A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a szabadtéri Itália címmel szerda este rendezte meg hagyományos ajándékkoncertjét a Dóm téren. Tovább olvasom