Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A hajvágás árát is pénztárgépbe ütik

Szeged - Rövidesen a fodrászoknak, kozmetikusoknak, orvosoknak is online kasszába kell beruházniuk. Nem örülnek, de legalább betartható határidőket kérnek.
 Kasszatörténet

2012. november 5-én jelentette be Matolcsy György a kereskedelemben használt pénztárgépek online bekötését a NAV-hoz, az első határidő 2013. április 1. volt. Ezt később május 1-jére módosították, de csak áprilisban engedélyezték az első, online adatkapcsolatra képes kasszát. Majd szeptember 1-jéig kaptak türelmi időt a vállalkozások. Augusztus 22-én a NAV állásfoglalást adott ki: augusztus 31-éig csak a regisztrációs kódot kell igényelni. Új időpont lett: 2014. január 1. Közben több kassza engedélyét visszavonták, akik ilyeneket rendeltek, és az árát is kifizették, mindent kezdhettek elölről, valamint bukták az állami támogatást. A végvéghatáridő augusztus 31. volt.

– Sok pénzbe kerül, mire egy fodrász felszereli magát pénztárgéppel, és költséggel jár majd az internet is, nem örülök neki – mondta egy női fodrász, aki hosszú ideje átalányadózó. – A hajvágás ára biztos, hogy felmegy jövőre, hiszen a samponok, egyéb kellékek is megdrágulnak a „szappanadó" miatt.

– Nekem se nem oszt, se nem szoroz a pénztárgép bevezetése – tette hozzá fiatal kolléganője. – Kisadózó, katás vállalkozó vagyok, a nyugtatömböm itt van mindig elöl, elvagyok vele: ha pénztárgépem lesz, nem tudom majd hová tenni, olyan kicsi a helyem.

Online kasszások lesznek a magánpraxist fenntartó orvosok is: azoknak a zsebében lehet majd kotorászni, akik egyedül rendelnek, a magánklinikákon „beütik" a vizit árát. Az átalány- vagy a kisadózó vállalkozások valószínűleg válaszút elé kerülnek, hogy az eddigi, csökkentett adminisztrációval járó adózás éri-e meg jobban, vagy a tételes költségelszámolás.

Mit tudhatunk most? Még idén kijöhet a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletmódosítása a szolgáltatók online kasszásításáról. A bevezetés tervezett ideje 2015 második féléve. Azért, mert egy ilyen jogszabályt Brüsszelnek is el kell fogadnia, ami 2-3 hónapos folyamat, majd ezt követően a több tízezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időt vesz igénybe.

Ma még nyugtatömböt használnak a fodrászok. Fotó: Karnok Csaba
Ma még nyugtatömböt használnak a fodrászok. Fotó: Karnok Csaba

Nemrégiben megalakult a legnagyobb forgalmazókat tömörítő Magyar Pénztárgép Szövetség (MPSZ). Novák Zoltán elnök, a vásárhelyi Micra-Metripond Kft. vezetője szerint ha a szabályozás december 31-éig megszületik, akkor 2015. július 31-ét tartanák szerencsésnek a bevezetés dátumaként. Hiszen 3 hónap kell a gyártáshoz, és legalább még 3, hogy minden ügyfélhez eljusson a gép. Ez arra az esetre vonatkozik, ha nem írnak elő műszaki módosításokat, amelyek miatt új fejlesztésre és engedélyeztetésre lenne szükség.

– Az engedélyezett pénztárgépekkel tökéletesen ki tudjuk szolgálni a szolgáltatóiparban dolgozó vállalkozókat. Amennyiben újra kell engedélyeztetnünk a kasszákat, a következő év vége lehetne a reális határidő. Mintegy 40–60 ezer kasszára lehet igény a szolgáltatásban – mondta a vezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellobbant a láng a második gyertyán

Vasárnap délután Szabó Gábor és Cserháti Sándor evangélikus lelkész gyújtotta meg a város adventi koszorújának második gyertyáját a Dugonics téren. Tovább olvasom