Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A lyukkamerától a Duflexig" című tárlaton a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban. Ez az első kiállítás az épület felújítása óta.
A kiállítás rendezői a fotótechnika fejlődését három korszakra tagolják. Az első részben, amely a 19. század közepétől 1890-ig tartó időszakot öleli fel, még igen kezdetleges darabokkal találkozhatnak a látogatók. Ebben a blokkban látható például Jedlik Ányos korabeli fényképezőgépe is.

A következő időszak a XX. század elejének fejlődését mutatja be. Ekkor kezdenek tért hódítani a fényképezés amatőr formái, a favázas kamerákat kiszorítják a fémvázas szerkezetek, s megjelennek az egyre tökéletesebb képet alkotó objektívek. A harmadik rész a fényképezés történetének 1926 és 1960 közötti szakaszát tárja fel. Ebben a korszakban válik a mindennapok részéve, igazi hobbi tevékenységé, megfizethető szórakozássá a fényképezés.

A tárlat az 1960-as évekig követi nyomon a változásokat. 1960 azért jelent korszakhatárt a fotózás históriájában, mert onnantól kezdtek tért hódítani a japán gyártmányú fényképezőgépek, amelyek egyre inkább felülmúlták a hagyományos európai darabokat.

A tárlaton kialakításra került egy századfordulós hangulatú fotóműterem is. A kiállított fényképezőgépek közül az egyik legérdekesebb egy hamisítvány. A szocializmus évtizedeiben komoly értékkel bírt a német gyártású Leica, mivel ezt a szerkezetet nem lehetett itthon beszerezni. Előfordult, egy eredetileg orosz gépet professzionális módon akképpen alakítottak át, hogy úgy tűnt, mintha valódi Leica lenne. A szakértők szerint ma egyedisége miatt egy ilyen hamisítvány akár értékesebb, érdekesebb is lehet, mint az eredeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom