Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A határhoz vitték a menekülteket a szerb rendőrök

A határhoz vitték a menekülteket a szerb rendőrök
Szabadka-Tompa - Órákig sétáltatták a menekülteket a kerítés mellett - ezt mondták lapunknak azok az afgánok, akikkel tegnap a Szabadka melletti menekülttáborban találkoztunk.
Nem először segítenek a szerbek

Tavaly júniusban elsőként számoltunk be arról, hogy a migránsok a szerb rendőrök segítségével „találtak el" a két ország közötti zöldhatárra. Akkor azt írtuk, hogy a Magyarkanizsára érkező menekülteket a szerb egyenruhások egyenesen az ártérbe terelték, és útnak engedték őket a magyar határ felé.
Harmincöten éjszakáztak hétfőn a Szabadka melletti menekültszálláson, az afgán férfiak és családjaik a balkáni útvonal szigorítása miatt kerültek lehetetlen helyzetbe. A lapunknak nyilatkozó migránsok arról számoltak be, hogy a szerb rendőrök a magyar határhoz buszoztatták a csoportot, majd szélnek eresztették a terhes kismamával és gyerekekkel vándorló csapatot.

– Három napja érkeztünk Sidről, mert ott már tele van a menekültszállás. Afgánok vagyunk, busszal jutottunk el Szabadkára – mesélte tegnap lapunknak egy afgán fiatal a Szabadka melletti menekültszálláson. A 20 éves Mohamed arról beszélt, hogy Ausztriába vagy Németországba szeretnének eljutni, de most azt sem tudják, merre utazhatnak tovább.
A határhoz vitték a menekülteket a szerb rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

– Még a sidi táborban voltunk, amikor hajnali egykor megjelentek a rendőrök, és egy buszra szállítottak mindenkit. Azt mondták, a magyar határhoz visznek, ott menjünk csak egyenesen – mesélte Mohamed. A fiatal férfi kéttucatnyi társával együtt indult meg a kerítés felé, mert a szerbek közölték velük: vagy Magyarországra mennek, vagy vissza Afganisztánba. – Azt javasolták, vágjuk át a kerítést, és másszunk át – folytatta a kabuli Mohamed.

A gyerekeivel és férjével útra kelő Shekiba arról beszélt, hogy fél napon keresztül bolyongtak a magyar–szerb határra épített kerítés mellett, senki sem segített nekik. – A magyar rendőrök ordibáltak velünk, hogy menjünk el a kerítéstől, fegyverrel fenyegettek minket. Délután három órára értünk el a röszkei tranzitzónához, ahonnan a szerb rendőrök visszavittek a menekülttáborba – mesélte a nyolc hónapos terhes Shekiba.
A határhoz vitték a menekülteket a szerb rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

A szabadkai menekülttáborba az illetékes hatóságok engedélyével jutottunk be. A fűtött, tiszta épületben tegnap 40-en lehettek, az egyik őr szerint mindenki addig marad, amíg akar. Azt is elmondta, azt javasolják az afgánoknak, hogy menjenek vissza a görög–macedón határra, majd az érvényes iratokkal együtt utazzanak tovább.

Mohamed viszont úgy látja, nem tudnak visszamenni a görög határra, mert annyi pénzük már nincs. – Fogalmam sincs, mi lesz velünk, ha nincs más, megyünk Magyarország felé – mondta a szakadó esőben a fiatal férfi. Úgy tűnik, nem csak Mohamed választja a kerítésmászást, amint csendesedett az eső, négyen nekivágtak a Szabadka belvárosa, a magyar határ felé vezető útnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a művelődési házat

Bővítik a művelődési házat
25 millió forint támogatást nyert a művelődési ház felújítására, bővítésére Ruzsa. Tovább olvasom