Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A ˝háttérből˝ mérik a szálló port

Szeged - Sokkal kevésbé forgalmas helyre, a Rózsa utcába költöztették a Kossuth Lajos sugárútról a szegedi szmogmennyiséget mérő állomást. Az ATI-KTVF megfelelőnek tartja a háttérszennyezettség ellenőrzésére alkalmas új helyet.
Miért helyezték át a forgalmas szegedi Kossuth Lajos sugárútról a szmogkoncentrációt mérő állomást zöldövezetbe, a Rózsa utcai vízműtelepre? – kérdezte idén májusban sajtótájékoztatón az LMP aktivistája, Sarlós Ferenc fizikus. Szerinte a régi hely megfelelt a nemzetközi gyakorlatnak, hiszen a legforgalmasabb utak levegőjét szívják a legtöbben, és ott a legkritikusabb a helyzet. Elmondta még: számításaik szerint tavaly Szegeden 200 ember idő előtti halálához járult hozzá a szálló por, amely a városban nagyjából olyan mennyiségben van jelen, mintha mindennap elszívnánk egy szál cigarettát.

„Állandóan szellőztetek"

– Amióta a kamionok elkerülnek minket, nem érződik a szmog. Nyáron szinte állandóan lehet szellőztetni, ha éppen nincs 40 fok. Éjjel csak azért nem hagyom nyitva az összes ablakot, mert sokan gyalogolnak itt hazafelé, és behallatszik a beszélgetésük – hallottuk Kiss Rudolfné tapasztalatait a Kossuth Lajos sugárúton, a patológiával szomszédos épület első emeletén.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől (ATI-KTVF) nemrég kaptunk tájékoztatást a változásokról. 1996 óta működik Szegeden automata levegőminőségi monitorállomás, a Kossuth Lajos sugárút 89. szám alatt volt egészen 2011 márciusáig. A telepítés idején a mérőállomást általában olyan helyre tették, ahol jól mérhető, magas a légszennyezettség. Ennek a feltételnek a volt DÉMÁSZ-telep megfelelt.

– Gyakorlatilag a teljes balkáni irányú közúti személy- és teherforgalom a mérőállomás előtt haladt el. Ez a román EU-csatlakozást követően jelentős mértékben megemelkedett. Ez az állapot egészen 2010 novemberéig, a Szegedet elkerülő M43-as autópálya-szakasz átadásáig tartott. A Kossuth Lajos sugárúti hely az „OLM mérési programjának és a mérőhely elhelyezések felülvizsgálata" tárgyú, 2006-ban készült jelentése szerint nem felelt meg a vonatkozó telepítési előírásoknak. Időközben az ide tartozó jogszabályok is további változáson mentek át. A konténernek helyet adó DÉMÁSZ Zrt. levélben tájékoztatta felügyelőségünket 2010-ben, hogy a telephelyüket értékesítik. Az új tulajdonos hozzájárulása a további üzemeléshez kétséges volt. A meglévő épületek bontása, az újak építése hosszú időre megkérdőjelezte volna a mérési eredmények értékelhetőségét. Ezért született döntés a mérőállomás áthelyezésére. Felügyelőségünk több lehetséges helyet is vizsgált, a választás a Rózsa utca melletti vízmű területére esett. Az áthelyezéshez az Európai Közösségek Bizottsága is megadta 2010-ben az elvi engedélyt – közölte Némethy Tímea igazgató.

– Az új mérőhely régi kertvárosi, panelházas lakótelep határán található, a közelben jelentős objektum a Dugonics temető. Nem elhanyagolható forgalmú út a közelben a Csongrádi sugárút és a Rózsa utca. A monitorozás szempontjából a legígéretesebb terület, ugyanis nagy lakósűrűségű környezetben helyezkedik el, a reprezentatív területe és az ezen található lakosságszám nagy. Jellegét tekintve városi háttérszennyezettség monitorozását teszi lehetővé – beszélt az egyetlen szegedi automata mérőállomásról Némethy Tímea.

Olvasóink írták

 • 11. K.T. 2013. augusztus 25. 14:24
  „9. szatyi és 10. Zotya100
  Nézőpont kérdése!

  Tisztában vagyok a szó jelentésével és meggyőződésem, hogy helyesen használtam, mert ha csak a villamosítási projektet nézzük: földtől elrugaszkodott, a város lehetőségein jelentősen túlmutató minden tekintetben. Ezt beláthatja mindenki, aki átgondolja, hogy ez milyen szükségtelen terheket rótt a városra, aminek eredményeként a tömegközlekedés is rosszabb lett, mint volt. (nem alacsonyabb színvonalat írtam!)

  És igen, megalomán az a vezető, aki megakörforgalmas, "miénk lesz az egyetlen", "jobbak vagyunk mint Debrecen!" álmai miatt mindezeket nem tudta/tudja felfogni.
  (Nem egy szakember adott a tervezésnél olyan visszajelzéseket, amik alapján akár tisztán is láthatott volna.)”
 • 10. Zotya100 2013. augusztus 23. 19:56
  „9. szatyi: Pont ezt akartam írni én is! Amiket K.T. felsorolt megalománként, hát....azok röhejesen picinykék!!!!”
 • 9. szatyi 2013. augusztus 23. 14:54
  „"7. K.T. 2013.08.22. 22:23 "
  Majd olvasgass kicsit, hogy mit is jelent a "megalomán"?”
 • 8. CsImre 2013. augusztus 23. 00:11
  „A mérőműszert forgalmas helyről csöndesebb, eldugottabb helyre tették, tehát a forgalmasabb utak mentén, és máshol is magasabb lesz a szálló por koncentrációja, amikor a szmogriadót elrendelik (vagyis dehogy rendelik, mert nehogy már...) vagyis csökkent a védelem szintje. Az egészséges környezethez való jog gyengébb védelmet kap Szegeden, mint korábban.

  Mondjuk elméleti jelentősége van csak a dolognak, ki emlékszik határozott, konkrét lépésre, hogy a kibocsátást csökkentség szmogriadó idején? Semmi nem történt, csak az óvodásokat, meg iskolásokat bezavarták az udvarról, hogy nehogy a kis tüdejük a testmozgástól túl sokat beszívjon a méregből, amit pl. anyu és apu autója bocsát ki, miközben beviszik őket a suliba.”
 • 7. K.T. 2013. augusztus 22. 22:23
  „Torontál tér, Villamosítási projekt (Kiserdő, Rókusi krt., Székely sor), Dugonics tér, ....hirtelen, ami eszembe jut”
 • 6. szatyi 2013. augusztus 22. 19:46
  „"5. K.T. 2013.08.22. 13:04
  Sőt, a megalomán beruházásokkal még tovább rontották/rontják a helyzetet."

  Melyik(ek)re gondolsz? Lemaradtam valamiről?”
 • 5. K.T. 2013. augusztus 22. 13:04
  „Idő közben persze már PM10 (por) fedi azt a tényt, hogy Szeged város polgármestere mindent elkövetett azért, hogy a hatályos szabályokat kijátszva egy pillanatra se kelljen leállítani anno az átmenő kamionforgalmat. Inkább a gyerekeket záratta be az óvodákba, bölcsődékbe (nem mehettek ki az udvarra).
  Sajnálom, hogy a környezet védelmére "felesküdött" szakemberek akkor nem emelték fel szavukat, asszisztáltak ehhez, most pedig szépítik a dolgot.

  Bárki megvizsgálhatja az évekig tartó folyamatot, mindig volt olyan időszak, amikor törvénytelenül jártak el, a lakosságot sem tájékoztatták megfelelő módon, semmit sem tettek a légszennyezés csökkentéséért.
  Sőt, a megalomán beruházásokkal még tovább rontották/rontják a helyzetet. Folyamatosan csökkentik Szeged zöld felületeit, ami nélkülözhetetlen lenne az egészségesebb és komfortosabb élethez. (Légszennyezés, forróság, mentális egészség, bűnözés, stb...)

  Legutóbb, az újszegedi CBA építéséről hallva bizonyosodik be, hogy ez az irány, ha a döntéshozókon múlik, sajnos nem fog megváltozni. :(”
 • 4. yamaha70 2013. augusztus 22. 11:47
  „Kb.: 7 éve véletlenül az állomást lerakták a Kossuth L. sgt. - Párizsi krt. sarkára. A szerkezetet kezelő emberke elmondta, hogy az ott mért érték 12 szerese a megengedettnek. Tehát nem kicsit volt koszos a levegő. Azért ezt is sikerült elhallgatni. Azóta a Pulc u. - Kossuth L. sgt. közötti udvarra telepítették, egy épület mögé. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ott milyen értéket mutat a technika 6-7 fa árnyékában.”
 • 3. Zember 2013. augusztus 22. 11:25
  „Kékestetőt javaslom. Kicsit messzebb van a Kossuth Lajos sugárúti csomóponttól, de még jobb lesz a statisztika.”
 • 2. pachakuti 2013. augusztus 22. 10:58
  „Túlzott mértékű kapkodással nem vádolható a cikk írója.
  Már több mint két éve a Dugonics temető előtti elkerített vízmű területen áll és mér az állomás.”
 • 1. szatyi 2013. augusztus 22. 10:09
  „Ha az újszegedi ligetbe telepítenék, akkor még hamisabb adatokkal tudnák a fejünket tömni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki Alföldi Istvánjáról beszél

Véleményháborút indított el az interneten Alföldi Róbert István, a király című produkciója, amelyet a rockopera harmincéves jubileumán mutattak be a hétvégén a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Tovább olvasom