Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A hazai nukleáris medicina megteremtője

Szeged - A Szegedért Alapítvány idén Csernay László orvosprofesszornak, a hazai nukleáris medicina megteremtőjének adományozta a fődíját. A 81 éves radiológus a Szegedi Operabarátok Egyesületének alapítójaként és a Dömötör-díj kuratóriumának tagjaként évtizedek óta aktív szerepet vállal a város kulturális életében is.
– 1969 májusában, az akkor még újdonságnak számító turistaútlevéllel olaszországi körútra mentünk előző feleségemmel és egy baráti házaspárral. Rómába érve holtfáradtan lerogytunk a Spanyol-lépcső alján. Ahogy felnéztem, ifjabb Hetényi Géza professzor állt velem szemben, aki diploma után, 1956 szeptemberében az élettani intézetbe vitt. Gasztroenterológus feleségével, aki csoportvezetőm volt a szegedi orvosegyetemen, a forradalom után disszidáltak, Kanadában telepedtek le. Géza akkor már az Ottawai Egyetem dékánjaként dolgozott, ők is épp turistáskodtak Rómában. Meghívtak bennünket vacsorázni, amit a mi szerény turistaellátmányunk nem tett volna lehetővé. A sok szalámis szendvics után jó volt vacsoraasztal mellett beszélgetni. Géza váratlanul megkérdezte: „Laci, van már Szegeden számítógép?" Elmondtam, hogy Kalmár László professzor nem sokkal korábban kapott egy szovjet számítógépet. Hetényi Géza felhívta a figyelmemet, hogy a nukleáris medicinában óriási jelentősége lesz a képek számítógépes feldolgozásának. Amikor hazajöttünk, megkerestem Kalmár professzort, hogy szeretnék az izotópdiagnosztikai képek számítógépes képjavításával foglalkozni. Kalmár professzor felugrott örömében: „Végre egy orvos, aki számítógéppel akar dolgozni!" Adott gépidőt és javasolt egy végzős matematikust. Csirik János épp a belklinikán feküdt, vittem neki még aznap szakirodalmat, és kértem, nézze át, hogy van-e kedve vele foglalkozni. Amikor másnap felkerestem, csodálkozva kérdezte: Ez ilyen sürgős? Nálam minden sürgős – válaszoltam. Csirik Jánossal 16 éven át dolgoztunk együtt, megszervezett egy képalkotó csoportot. A Minszk22 egy teljes termet betöltő számítógép volt, amelynek mindössze „8 kiló szó" memóriája volt. Ma már szinte elképzelhetetlen primitív körülmények között, hihetetlen erőfeszítéseket tettünk; kollégáim egyetlen képet egy telexgép segítségével egy éjszaka alatt vittek fel beolvasható lyukszalagra. A nehézségek ellenére olyan hatékonyan dolgoztunk, hogy – már korszerűbb számítógéppel – 1976-ra kifejlesztettük az Akadémiai díjas és BNV-nagydíjas SEGAMS-rendszert, amely a KGST-országokban, Törökországban és Brazíliában is nagy üzleti sikert hozott a gyártására vállalkozó Gamma Műveknek – meséli Csernay László professzor, aki még Humboldt-ösztöndíjasként az erlangeni egyetemen ismerkedett meg a nukleáris medicina tudományos és terápiás lehetőségeivel. 1969-
ben szerzett kandidátusi fokozatot, 1985-ben lett az orvostudományok doktora. Miközben több fontos tudományos tisztséget töltött be itthon is, több alkalommal vendégprofesszorként is dolgozott számos németországi egyetemen.

Csernay professzor – egészségügyi munkássága mellett – részt vett az első szegedi civilszervezet megalapításában is.
Csernay professzor – egészségügyi munkássága mellett – részt vett az első szegedi civilszervezet megalapításában is.

– 1993-ban, amikor a radiológiai klinika megbízott igazgatója voltam, és mindössze egyetlen levitézlett CT-nk volt, hallottam, hogy a budapesti MÁV-kórházban külföldi magántőkéből létrehozták a legkorszerűbb CT-vel és MRI-vel felszerelt IMC-t, a Nemzetközi Egészségügyi Központot. Megkerestem évfolyamtársamat, Veress Lászlót, aki a MÁV-igazgatóságon dolgozott, és az ő segítségével felvettem a kapcsolatot a központ tulajdonosaival, akik rögtön segítséget kértek, mert nem volt elég szakemberük. Hétvégenként az én kollégáim jártak fel hozzájuk leletezni. Szerencsére kedvező volt a csillagok állása: a radiológus Fráter Loránd volt az egyetem rektora, az orvos Ványai Éva az egészségügyért is felelős alpolgármester – mindketten rögtön átlátták, milyen fontos lenne a város egészségügye számára, hogy magántőkéből Szegeden is létrehozzunk egy ilyen Nemzetközi Egészségügyi Központot. Hosszas helyszínkeresés után végül 1993 novemberében az új klinika alagsorában alakítottuk ki a legkorszerűbb új berendezésekkel (MRI, CT, SPECT, denzitométer) az IMC-t, amelynek én lettem az igazgatója – mondja Csernay professzor, aki az izotópdiagnosztikai laboratóriummal együtt így már három intézetet irányított összesen 260 munkatárssal. 65 évesen hagyta abba az egyetemi intézetvezetői munkát, viszont a magáncégnek számító Euromedicnek 80 éves koráig tudományos igazgatója volt.

* * *

Operabarátok

– A rendszerváltás idején Bonnban járva felvettem a kapcsolatot az ottani operabarátok egyesületével, és jó barátom, Gregor József is sok tapasztalatot szerzett Amerikában arról, hogy a civil szféra mennyire fontos az operajátszás szempontjából. Elhatároztuk, hogy mi is létrehozunk egy hasonló egyesületet. Lefordítottam a bonniak alapszabályát, és az operaigazgatói posztot betöltő Gregor Jóska támogatásával, Keszthelyi Béla megyei főgyógyszerésszel és Telihay Lászlóné ügyésszel Budapestet is megelőzve 1990 őszén megalapítottuk az azóta is működő Szegedi Operabarátok Egyesületét, amely az egyik első civilszervezet volt a városban – hangsúlyozza az egyetem emeritus professzora, aki egy éve élvezi csak az igazi nyugdíjas életet. Bérlete van a szegedi szimfonikusok és az operatársulat előadásaira, tagja a Dömötör-díj kuratóriumának is, így minden új produkciót megnéz a színházban. Tagja a budapesti Wagner Társaságnak, meghívást kap az Operaház bemutatóira. Jár Budapestre a Harmónia Orvosklub rendezvényeire és a Fesztiválzenekar bérleti koncertjeire. Kedvet kapott ahhoz is, hogy lektori feladatai után maga is írjon egy könyvet gazdag pályafutása emlékeiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szegedért Alapítvány 24. díjátadó gálaestje a nagyszínházban

Huszonnegyedik alkalommal adják át a ma 19 órakor kezdődő hagyományos gálaesten a Szegedért Alapítvány díjait a nagyszínházban. Tovább olvasom