Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A jó ház mintát ad

Szeged - Játékra hívjuk olvasóinkat: keressük együtt Csongrád megye legszebb épületeit! A környezeti kultúráról és játékos pályázatunkról beszélgettünk két építésszel.
– A kultúra része az épített környezet, az, hogy milyen térben élünk. A lakáskultúra nem azonos a lakberendezéssel, abba beletartozik az egész épület és a környezete is – mondja Fontos Rómeó építész.

– Hihetetlen az ereje a civil kezdeményezésnek – halljuk Vesmás Péter Ybl-díjas építésztől, a szegedi Tér és Forma Építész Stúdió vezetőjétől. – Az, aki magának házat épít, rendet tesz. Először a fejében, hiszen az építtető megfogalmazta, és a lehetőségeihez igazította lakhatási igényeit. Miután sikeresen elkészült a ház, az udvar és az előkert rendbetétele következik. Ez hat a szomszédokra, de azokra is, akik építkezésről és otthonteremtésről álmodozva keresik a jó példákat. Tehát a jó épület hatása környezetépítő, ahol a magán és a közösségi érdek összesimul.

Egy ház is a kultúra része – bizonyítja a szegedi Béke utcában két építész: Vesmás Péter (jobbról) és Fontos Rómeó. Fotó: Karnok Csaba
Egy ház is a kultúra része – bizonyítja a szegedi Béke utcában két építész:
Vesmás Péter (jobbról) és Fontos Rómeó. Fotó: Karnok Csaba

A szakmai és civil építészeti szándékot integrálja a 2008-ban ismét meghirdetett Év háza pályázat. Ennek lehet kistestvére most induló, az év Csongrád megyei házai játékunk, mellyel az építészszakma és az építtetők helyi teljesítményét szeretnénk elismerni – Az év lakóháza, Az év középülete, Az év közönségdíjas épülete, illetve (a legcsúfabbnak ítélt) Az év citromdíjas épülete Csongrád megye 2008 kategóriában.

Játék és pályázat

Az év Csongrád megyei épületei pályázatra és játékra azok jelentkezését várjuk (december 5-éig), akik úgy gondolják: terveztek, építtettek, vagy látnak a környezetükben olyan mintaadó családi vagy társasházat, illetve új és felújított középületet, amely méltó a bemutatásra és a megmérettetésre. A pályázat tartalmazza az épület tulajdonosának, illetve tervező építészének nevét, a ház pontos címét, építésének évét, illetve az épületről 3-4 külső fotót! Jelentkezni lehet: postai levélben a Délmagyarország/Délvilág szerkesztősége, 6740 Szeged, Pf.: 153. címen; e-mailben: az evmegyeiepuletei@delmagyar.hu címen. A szerkesztőségünknek eljuttatott pályázatokat lapunkban bemutatjuk, azokról olvasóink voksokban mért véleményét várjuk (december 17-éig), majd eredményt hirdetünk (december 22-én): Az év lakóháza, Az év középülete, Az év közönségdíjas épülete, illetve (a legcsúfabbnak ítélt) Az év citromdíjas épülete Csongrád megye 2008 kategóriában.

Olvasóink írták

 • 6. Cat 2008. november 26. 09:34
  „Yossarian
  Szerintem nem csúnya, más kérdés, hogy nem odaillő.”
 • 5. Yossarian 2008. november 23. 15:45
  „példul a Lombard épülete a Somogyi utcában. azt aki engedélyezte, az bűncselekményt követett el. és le kéne lőni. nem tanulunk. a Dugonics tér, és a Kárász utca sarkán álló förmedvény után, megépülhetett két házzal arréb a Lombard székháza. szóval inkább a legrondább házat kéne keresni. aztán ledózerolni. én erre azt épületre szavanék.”
 • 4. polgár 2008. november 23. 11:39
  „Csak hogy a szűk lakókörzetemet említsem 2-2 példával:
  Béke utca (Axon lízing), Petőfi Sándor sugárút (Commerzbank).
  Bécsi körút és Szentháromság sarka (társasház), Boldogasszony sugárút vége (társasház).
  És ezek nem romok voltak, max kisebb felújításra szoruló épületek.

  Nem a társasházak ellen vagyok, csak a sajnálom a szép régi házakat, amelyeknek szerintem Szeged városképének szerves részei voltak és lehettek volna, ha felújítják őket a lebontás helyett...”
 • 3. gitron 2008. november 23. 08:13
  „Légyszíves mondj már néhány példát, hogy hol bontottak le szép régi házat, hogy bank épüljön a helyére.”
 • 2. polgár 2008. november 23. 00:02
  „Elnézést, vannak olyan régi családi házak, ahova "gyönyörű" 16 lakásos társasházak épültek (nem elírás - 1 db családi ház helyére), lásd pl.: Nemes Takács utca...”
 • 1. polgár 2008. november 22. 23:59
  „Keressék csak nyugodtan, sokat már nem fognak találni, ugyanis számos szép régi házat már lebontottak, mert a helyére BANKOT kellett építeni.
  Remélem még sok ilyet látunk, ugyanis Szegeden olyan kevés BANK van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Klebelsberg, Szeged patrónusa

1932: Egész címlapját képviselője, gróf Klebelsberg Kunó halálhírének szenteli az újság. Néhány nappal később hat oldalon át méltatjuk a kultuszminisztert, akit a dómban helyeznek örök nyugalomra. Tovább olvasom