Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A jó jegy záloga a miniszoknya?

Szeged - Városi legendák szólnak arról, mennyi fondorlatot bevetve sikerülhet az egyetemistáknak levizsgázniuk egy-egy tantárgyból. Sokan úgy tartják: a jól megválasztott öltözet többet segíthet egy jó jegyért, mint a biztos tételtudás.
– Nem tudom hol rontottuk el a dolgot, de újabban a hallgatók – tisztelet a kivételnek – nem érzik feltétlenül kötelezőnek a vizsgán való klasszikus öltözetet. Évek óta figyelem a jelenséget és bevallom, bosszant a dolog – fogalmaz a szegedi gazdaságtudományi kar egyik magát megnevezni nem kívánó oktatója.

És valóban. Ahogy végig néztünk a folyosókon összegyűlt, jegyzeteiket idegesen bogarászó hallgatókon, magunk is láthattuk: a legtöbben az utcai ruhájukban érkeztek a vizsgára.

A jó jegy záloga a miniszoknya? - GALÉRIA

A miniszoknyának és a mély dekoltázsnak már koránt sincs akkora hatása az oktatókra, mint régebben volt. Szigorodtak a szabályok és a vizsgáztatók is a felkészültséget nézik és nem azt, hogyan vannak felöltözve a hallgatók. Azt viszont mindenképpen jó néven veszik, ha megtisztelik a vizsgát egy elegánsabb öltözettel.

– Egy írásbeli vizsga manapság már nem nagy szám. Ugyanolyan, mint egy zárthelyi, csak másképp nevezik – mondja Adrienn. A Gazdaságtudományi kar másodéves hallgatója szerint ezért nem bújik mindenki zakóba és kiskosztümbe.

A jó jegy záloga a miniszoknya? - GALÉRIA

Az írásbeliken csak a legelvetemültebbek öltöznek ki, mert a nagy tömegben úgysem nézi senki, ki mit visel – vallják a hallgatók. Ráadásul a nyári hőhullám beköszöntével az elegáns viselet könnyen válik egyszemélyes szaunává.

Azt is elmondták, hogy minél több félévet tölt egy hallgató az egyetemen, annál kevésbé öltözik ki egy-egy vizsga alkalmával. Mikor bekerül az egyetemre még nagyon fél a vizsgáktól és igyekszik mindent pedánsan csinálni. Majd, ahogy telnek a szemeszterek és a hallgató belerázódik az egyetemi létbe, egyre inkább a kényelem dominál, nem pedig az elegancia. Persze akadnak alkalmak, amikre igenis hasznos kiöltözni. – Volt egy tanárunk, akiről azt tartották, hogy nagyon is fontos nála a vizsgán való megjelenés. Ezért az öltöny mellé még kalapot is vettem, és ez érezhetően jó benyomást tett rá a vizsga során – magyarázza Gábor, harmadéves bölcsész hallgató.

A jó jegy záloga a miniszoknya? - GALÉRIA

Vannak vizsgák, amiken persze mindenki a legelegánsabban igyekszik megjelenni. Ezek pedig a szakdolgozatvédés és a záróvizsga. Ez leginkább azért lehet, mert ezek a legkomolyabb mérföldkövek a diploma megszerzésében. Bár még ezeken a vizsgákon is elő-elő fordul, hogy néhányan utcai ruhában jelennek meg.

Olvasóink írták

 • 12. saturnus 2012. június 29. 09:32
  „Kiből lesz a politikus,hát a rövid szoknyás diplomázó egyetemistákból mint a szöszi gárdista lány,vagy kifli sarkát rágcsáló ügyeletes papaggály.?!”
 • 11. Queenmargareth 2012. június 28. 14:01
  „húúúúúúúúúúú, mennyire szeretik a mai fiatalokat........pedig lehet, hogy ők is szülők”
 • 10. marieklein 2012. június 28. 12:37
  „tényleg így van, hogy évről-évre lazább az ember - legalábbis én hoztam ezt a formát: az első két évben minden szóbelire kipittyentettem magam, aztán rájöttem, hogy elég egy viszonylag világos felső meg egy viszonylag sötét nadrág (btk). sosem volt ebből gondom. a miniszoknyát a vizsgákon is hanyagoltam, hagytam, hogy a tudásomat értékeljék:-))

  az orvosin viszont 10 éve még az írásbelire is kiöltöztek a hallgatók, ami már akkor is furcsa volt számomra.”
 • 9. lemkaag 2012. június 28. 12:11
  „1. Medikus
  Az általad említett tanár úr az egyik legfelkészültebb és legkorrektebb oktató, akit ismertem. Szerintem jogos elvárás a hallgatók irányába, hogy megtiszteljék az ugyancsak tiszteletet mutató pedagógust azzal, hogy nem strandpapucsban, rövidnadrágban mennek be egy-egy vizsgára.”
 • 8. Kiskacsa27 2012. június 28. 12:09
  „Kedves Egyolvasó! Igazad van. A komolyabb karokon (most direkt nem mondok példát) igenis az számít, mennyit tanulsz. Nem egy női és férfi tanárt ismerek, akinek absz nem számít hogy milyen rövid szoknya van rajtad. Ha nem tudod? Megbuksz. Vannak olyan tárgyaink, ahol nagyon sokat kell tanulni a kettesért is. Én személy szerint felöltözöm, ahogy egy szóbeli vizsgához illik: megtisztelem a tanárom és saját magam is. Mégis csak egy oktatóval fogok beszélni, szóba vizsgázni...”
 • 7. JABBA 2012. június 28. 11:51
  „Sajnos a "mai fiatalok" annyira elbutultak, hogy azt szavakkal igencsak nehéz kultúráltan megfogalmazni. Csak meg kell nézni, hogy hányan lejeltkeznek emelt szintű érettségire, hogy több pontszámot tudjon vinni magával. Az érettségin, meg segg hülyék és már a 2-esért is kapnak plusz pontot.

  4. Ebgondolat 2012.06.27. 16:58 : Meg teljesen jól mondod. És ők nem a tanulás miatt sz***ak, hanem az anyagiak miatt.

  Én inkább a vizsgáztatók helyett pont mindegyiket az adott tantárgyból kérdezném ki, hogy VALÓBAN tudja-e vagy csak azt tudja, hogy legyen-e rajta bugyi vagy sem.”
 • 6. Queenmargareth 2012. június 27. 23:08
  „4. Ebgondolat 2012.06.27. 16:58 Ezek a csajok gyakorlatilag diplomás örömlányok lesznek. Én biztos nem adnék diplomát annak, aki kurválkodásból szedi össze!
  Ti követeltek okos nőket:)))))))Aztán meg szidjátok.

  Ezt milyen jogon ítéled te meg???

  Aki megveszi, de nem"kurválkodik" azt megcsókolod”
 • 5. Egyolvasó 2012. június 27. 21:17
  „Én azt hittem a tudás számít, és nem az, hogy mennyire látszik ki egy fiatal lány bugyija.”
 • 4. Ebgondolat 2012. június 27. 16:58
  „A miniszoknya nem csak a jó jegy záloga, hanem sokmindennek! Persze, ha a megfelelő lábakat "takarják".
  Az pedig valóban nagy gáz, hogy az egyetemisták nem kis része a testéből fedezi tanulmányai költségeit!
  Ezek a csajok gyakorlatilag diplomás örömlányok lesznek. Én biztos nem adnék diplomát annak, aki kurválkodásból szedi össze!”
 • 3. saturnus 2012. június 27. 15:57
  „Közismert,hogy a tandíjat miből fedezik.”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 27. 15:54
  „Gyanúsan sok szőke cicababa diplomázik le, úgyhogy én még mindig esélyesnek tartom XD”
 • 1. medikus 2012. június 27. 14:10
  „"fogalmaz a szegedi gazdaságtudományi kar egyik magát megnevezni nem kívánó oktatója" csak nem az a csokornyakkendős szemüveges úr?
  egyébként a vizsgáztatók sincsenek ám a vizsgán kiöltözve...
  ennek ellenére elegánsan kell megjelenni...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidakban végződik a Kárász utca

Nemcsak Szegeden, Veszprémben is megújul a belváros: így a veszprémiek Szegeden is otthon érezhetik magukat. Nézze meg képriportunkat! Tovább olvasom