Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A középmértéktől súlyosabbak az ítéletek

Magyarország, Szeged - Számos tényező nehezíti a bíróságokat az elsőfokú ítélet meghozataláig. A Németh-toll ügy például már 4 éve húzódik a Szegedi Törvényszéken. A kiszabott büntetések a középmérték bevezetése óta azonban súlyosabbak.
A mai napig rekordnak számít a Szegedi Városi Bíróságon az „olajügyként" elhíresült eset, amelyben az első fokú ítéletet adócsalás miatt 9 évvel az ügy bíróságra érkezése után hozták meg. A most is folyamatban lévő ügyek egyik rekordját a Németh-toll tartja: a klárafalvi cég ügyvezetőjét és 4 üzlettársát 188 milliós csalással, adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség 2008 óta. A késlekedésnek számos oka volt: az elsőrendű vádlott háromszor is beteget jelentett, az ötödrendű vádlott eltűnt, ami miatt egyszer – mivel érdemi tárgyalást bő egy évig nem tudtak tartani – az egész ügyet újra kellett kezdeni.

Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék szóvivője általánosságban elmondta: a büntetőügyeket a bíróság oldaláról is számos ok késleltetheti. – Ha a bíró tartósan beteg lesz, gyereke születik, lemond vagy nyugdíjba megy, más bíróra kell átszignálni az ügyet – magyarázta. Külső okokként a több tízezer oldalas nyomozati iratokat, az esetlegesen egymásnak ellentmondó szakvéleményeket, a vádlottak, tanúk, szakértők tárgyaláson való meg nem jelenését, a vádlottak ügyvédváltását említette meg az elnökhelyettes.

Még egy házassági bontóper sem zárul le mindig az első tárgyaláson: a felek érdekazonossága szükséges a jogerős ítélethez. Komolyabb ügyekben pedig ritkaságszámba megy az első tárgyalási napon hozott jogerős büntetés: ez történt szeptemberben, amikor 1 év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt a szerb fiatalembert, aki tavaly okozott halálos balesetet a Bakay Nándor–Boross József utca kereszteződésében.

Az összbírói értekezleteken mindig elhangzik az időszerűség: az OBH vezetése például ezért is tervezi 3 megye elvételét a Fővárosi Ítélőtáblától. A Szegedi Törvényszéken a bírósági átszervezések miatt néhány bírói álláshely még betöltetlen, miközben még teljes létszámnál is egyidejűleg 100-130 büntetőügyet intézett egy bíró.

A első- és másodfokú ítéletek mostanában tapasztalható szigorúságával kapcsolatban Kovács Tímeát kérdeztük. A jogász legutóbb azt a 25 éves ecsegfalvi férfit védte, akit a Szegedi Ítélőtábla október elején nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtott: a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évben határozták meg. A fiatalember láthatóan nagyon megbánta a történteket: cselekedetéért „mindössze" 20 év fegyházat is kaphatott volna.

– Az elmúlt időszakban megfigyelhető a súlyosabb kiszabási gyakorlat. Ez az említett ügyre is vonatkozik: a büntetlen előéletű fiatal felnőttnek enyhébb ítélet esetén hamarabb lett volna esélye visszailleszkedni a társadalomba. A középmérték életbelépése óta egyébként általánosságban is szigorúbb ítéletek születnek – mondta az ügyvéd. Egy halállal végződő bűncselekmény elkövetője a jog szerint két évet, de akár tényleges életfogytiglant is kaphat. – Az éles különbség abból fakad, hogy az elkövető tudattartalma mire irányult: a szándék az, amit nagyon körültekintően kell kivizsgálnia a bíróságnak. Bár a halál bekövetkezése, mint tény a hozzátartozók szempontjából változatlan, de az elkövetői oldalon a szándék miatt lényegesek lehetnek a különbségek – magyarázta Kovács Tímea.

Olvasóink írták

 • 1. papika56 2012. október 16. 13:54
  „Nagyon szomorú, hogy 4-5-6 év sőt több is kell mire elkezdik tárgyalni 1--1 ügyet ! Ki emlékszik már rá, tanú elfeljti a dolgokat !
  Mi az,hogy nem jelenik meg 1 tárgyaláson és 1 évig szünetel ??????? nem jön : elővezettetni !!!
  Az 5, rendű --eltünt ? a 4 év alatt :eladta a házát, minden ingóságát --volt rá idő bőven !! és külföldön él --mint egy király ! pl: Thaiföld ???
  Az ítéletek : TÚL ENYHÉK !!!nincs visszatartó erejük !!
  Kína : lopás : ujj- kéz levágás, emberölés --halálbünti !!!!
  HOL a 3 csapás törvénye ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házibuli helyett rablás Szegeden

24 órán belül elfogta a rendőrség azt a 27 éves férfit, aki október 14-én hajnalban próbált meg kirabolni egy férfit Szegeden. Tovább olvasom