Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

A közlekedéstől nem kell félni

Szeegd – 24 fiatalt hívtak meg a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság XIV. Közlekedésbiztonsági Nyári Táborába. Tragédiához vezethet a közlekedési szabályok ismeretének hiánya.
Az év közben KRESZ- és ügyességi versenyeken résztvevő diákok ajándékba kapták az egyhetes szegedi, élményekkel dúsított kikapcsolódást.

A hétfői tábornyitón Németh Károly rendőr ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója kiemelte, a biztonságos közlekedés nem csak a táborozóknak, hanem minden nyaraló fiatalnak fontos. Mint mondta: „A közlekedéstől nem kell félni. A szabályokat meg kell tanulni és máris biztonságosabban lehet kerékpározni, közlekedni."

Balesetmegelőzési tábor diákoknak. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A 9 éves Puskás Attilát és a 14 éves Börcsök Barbarát is meghívták a biztonságos közlekedést propagáló és nem utolsó sorban bulizós nyári táborba. – A sok bemutatót és a mozgalmas programokat szeretem – mondta az idén végzett Barbara. Vad Róberttől, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkárától megtudtuk, a hétfői nap az ismerkedésé, kedden már a mórahalmi strandé a főszerep. Szerdán szakmai bemutatók várják a táborozókat – a határőrség kutyás rendőrei, majd kommandósok szórakoztatják a diákokat. A 24 fős kis csoport csütörtökön a vásárhelyi laktanyában vendégeskedik, péntek délelőtt pedig búcsúzik.

A szakmai hét célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos közlekedésre. Megtudtuk, a gyermekbalesetek nagyobb részét a KRESZ ismeretének hiánya okozza. – A gyerekek nem tudják, biciklizéskor olykor elsőbbséget kell adniuk. Jó lenne, ha az iskolai tananyag része lenne a KRESZ, hiszen az életük függhet tőle. Senki sem halt még bele, hogy nem tudta megoldani a másodfokú képletet. A közlekedési szabályok ismeretének hiánya viszont tragédiához is vezethet – magyarázta Vad Róbert.

A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint nem kampányszerűen, hanem folyamatosan foglalkozni kellene a gyermekekkel . – Nem elég, hogy nyár elején elmondjuk, ne rohanj az útra, az év hátralévő részében is szükséges lenne a tervszerű, akár tanórai oktatás – nyomatékosították.

Olvasóink írták

 • 10. ghosty9 2011. július 26. 15:57
  „9. Katyvaszka 2011.07.26. 13:47

  Igazad van, de miért hagytad ki az autósokat? Láthatólag nekik is kötelezően kéne KRESZ-t tanulniuk; tudod: előzés, parkolás, sebességhatárok, piros lámpa (az épp elfogyó sárga is piros, bár már sárgán átmenni is ugye), záróvonal...”
 • 9. Katyvaszka 2011. július 26. 13:47
  „Érdekes hogy a gyalogosok is lassan és sokszor veszélyeztetve tudnak a járdán!! sétálni az őket akadályozó/veszélyeztető és rájuk csöngető szabálytalanul közlekedő (száguldozó) kerékpárosoktól. Nagyon jó ötletnek tartom a KRESZ tanítását, csak ebbe az összes kerékpárost be kellene vonni, mert 99.5%-uk még a táblákat sem ismeri, nemhogy a közlekedés alapvető szabályait pl. elsőbbségadás, egyenrangú utak kereszteződése stb. A sárga vonal felismerése (kerékpárút :) ) elég karcsú tudás.”
 • 8. ifj. Nagy Gábor 2011. július 26. 07:53
  „A képen is látható közlekedési pálya tényleg a való életre készíti fel a gyerekeket, mert a remek tervezésű kerékpárutakon is pont ilyen lassan szlalomozva lehet csak haladni a legkülönfélébb akadályok - KRESZ-táblák, kukák, villanyoszlopok, térelválasztó oszlopok, cikkcakkos nyomvonalak, szűkre szabott hely, gyalogosok - miatt.

  A normális persze nem ez lenne, de arra még pár száz évet várni kell...”
 • 7. fili-busz 2011. július 26. 00:22
  „Gratula a szervezőknek!

  Ilyen korban kell (már) elkezdeni, a közlekedésbiztonság növelését (is).
  Neveléssel,megelőzéssel sokkal többre megyünk, mint büntetéssel.
  Az élet más területein IS!
  Még több ilyet.”
 • 6. deszkás 2011. július 25. 22:37
  „CSIMRE! Jó neked.,én pont forditva érzem Pesten imádok vezetni.Szegeden ne is próbáld a Pesti közlekedést mert itt mindjárt a szemfülesek közlekedési balhéba kevernek.”
 • 5. CsImre 2011. július 25. 21:23
  „Nem kell félni, csak az egész gigamegaprojekt egy jókora félelemkampányra épít. Visszás ez így, dehát mindegy. A Bertalan-hídon nem félek, a Petőfin igen. Pedig utóbbin van bicikliút.”
 • 4. Queenmargareth 2011. július 25. 21:18
  „nos, Én Szegeden félek, de nem magamtól, ma piros lámpát kapott autó nekem zöld fényt adó jelzés ellenére kerékpárúton majdnem elcsaptak, pedig minden adott volt, csak figyelni kellett volna. Pár centi és eltapos.”
 • 3. Hell-icon 2011. július 25. 20:52
  „2. rarhug 2011.07.25. 18:44
  + azoktól akik ismerik, de tesznek rá magasról.
  + még azoktól akik tesznek figyelni magukon kívűl másra.

  ...és akkor így nagyjából rendben is van.:)”
 • 2. rarhug 2011. július 25. 18:44
  „"A közlekedéstől nem kell félni"

  Csak a közlekedőktől akiknek többsége nem ismeri az alapvető Kreszt.”
 • 1. Edina18 2011. július 25. 15:31
  „Melyik országban van "Szeegd"? :D A kezdeményezéssel viszont egyetértek, még ha kicsit hamarabb is kezdhették volna ezt a baleset megelőző programot. Ám a figyelemfelhívás sosem késő!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Algyőn

Algyő - A nagyközség képviselő-testülete szerdán 9 órától tartja következő ülését. Tovább olvasom