Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A kutyatámadások elkerüléséről tartott előadást a Tappancs

Domaszék - Terápiás kutyákkal ismeretterjesztő előadást tartottak a domaszéki általános iskolában a Tappancs Állatvédő Alapítvány önkéntesei. Márciusban egy kilencéves kislányt támadott meg egy német juhász a településen. A gyerekek azt is megtanulták, hogyan viselkedjenek, ha kóbor kutyával találkoznak.
Dögönyözték, simogatták, babusgatták Fancyt és Tádét, a vásárhelyi terápiás kutyákat a domaszéki általános iskola tanulói a múlt héten. A golden retrieverek gazdájukkal, Erdélyi Noémivel és a Tappancs alapítvány önkénteseivel érkeztek a gyerekekhez, az iskola meghívására.
Március közepén adtunk róla hírt: az általános iskolánál egy német juhász kutya támadt egy 9 éves kislányra – arcát kezdte el marcangolni.

– A kutyát másnap megtalálták, a kislány meggyógyult. Szüleitől egy kiskutyát kapott ajándékba – tudtuk meg Józsáné Bánhidi Mártától. Az iskolaigazgató fontosnak tartotta, hogy a gyerekek intézményi keretek közt tanuljanak a felelős állattartásról és arról, hogyan viselkedjenek egy kóbor eb közelében.

Mindenki megszeretgette a terápiás kutyusokat, Fancyt és Tádét a domaszéki iskolában. Fotó: Schmidt Andrea
Mindenki megszeretgette a terápiás kutyusokat, Fancyt és Tádét a domaszéki iskolában.
Fotó: Schmidt Andrea

– A legrosszabb, ha elszaladtok, mert a kutya biztosan üldözni kezd benneteket. Egy helyben kell állni, nem szabad a kutya szemébe nézni vagy kapadozni. Meg kell várni, amíg körbeszagolgat benneteket, és jobb esetben elmegy. Ha mégis megtámad, nem szabad rugdosni vagy ütlegelni, mert attól csak még jobban behergeljük – magyarázta a gyerekeknek Farkas Gabriella, a Tappancs alapítvány elnöke. Felhívta a figyelmet: akkor sem szabad rögtön „nekiesni" a blökiknek, ha a gazdájuk is mellettük van. Először mindig meg kell kérdezni, megsimogathatjuk-e az állatot.

– A menhelyfejlesztés mellett a fiatal generáció oktatását, az ismeretterjesztést tartjuk legfontosabb feladatunknak – hangsúlyozta az előadás után Szerencsés Tilla, a Tappancs alapítvány kuratóriumi tagja. Erdélyi Noémivel és a terápiás kutyusokkal együttműködést kötöttek, egyre több rendezvényen láthatjuk majd őket együtt.

Olvasóink írták

 • 12. Neszemetelj! 2011. április 11. 23:17
  „A Sándorfalvi Önkormányzat is a Tappancsosokkal áll szerződésben, és mégis lassan már több a kóbor, gazdátlan kutya a környéken, mint a szemét, és a kátyú. Pedig az sem semmi...

  Ezért ki a felelős? Az Önkormányzat, vagy a Tappancs?

  1, Először is az az ember, aki kidobja a kutyáját, mert esetleg megunta ---> ez szabálysértés, tehát felelőségre vonható! Illetve vonható lenne, ha érdekelne valakit aki illetékes az ügyben! Vagy esetleg nem a megengedett ebtartás szabályai szerint tartja a kutyáját.
  2, Az Önkormányzat, aki az állampolgári bejelentésekről nem akar tudomást venni, mert érdektelen az ügyben, és nem lép azonnal hogy a bajt megelőzze!
  3, A Tappancsosok, mert nem ellenőrzik hogy valójában nem-e színlelt szerződésről van szó, egy pár-ezer forintos támogatásért cserébe! Sajnos több ilyen Önkormányzat is van, és ezek a tipikus jól bevált primitív módszert válasszák: majd az idő megoldja!

  Ezek maradi módszerek, amik valójában mindig a helyi Önkormányzatot minősítik! Van belőlük egy jó pár, de talán egyszer ott is cserélődnek az emberek, és a vezetők!!!”
 • 11. szilléri 2011. április 11. 19:55
  „A kocsimban van gáz spray, bár nem vagyok postás.
  Első a támadó kutya, de ha be kostól a tulaj kapja a másodikat !”
 • 10. szilléri 2011. április 11. 19:51
  „6. klj_54 2011.04.11. 13:17

  Ok ! Igazad van !”
 • 9. ebrendeszet 2011. április 11. 13:58
  „Minden háziállat által elkövetett bajért a gazdának kell a felelősséget vállalnia!
  De ebben az országban kéz nélküli rendőrség, és a felelősségre vonhatatlan emberek vannak többségben (sajnos).”
 • 8. bambinaXX 2011. április 11. 13:37
  „7! akkor legalább így megoldódna a probléma.. :(

  Örülök, hogy a kislány jobban van!!”
 • 7. ebrendeszet 2011. április 11. 13:31
  „fagabi 2011.04.11. 12:22

  Az említett önkormányzat kerek perec elmondta, hogy nekik alibi végett kell egy szerződés egy ebrendészettel. Ezért az állatvédelmi együttműködést már korábban felmondta az ebrendészet a településsel. A cikkben elég helytelenül jelent meg a szerződés megléte!

  Domaszék azért is fekete pont az állatvédők körében, mert nyílt titok (bár törvénytelen), de a kóbor állatok egyedeit az egyetem kísérleti laborjainak nyersanyagául a hivatal, és az emberek is oda hordják.

  Szerintem mielőtt írsz gondold át a sületlenségedet!”
 • 6. klj_54 2011. április 11. 13:17
  „3. sügér63 2011.04.11. 11:48 & 4. fagabi 2011.04.11. 12:22
  Olvassátok el a mai nyomtatott délmagyar üzengetős részét!
  Ott betelefonált valaki, hogy a kocsibejárójánál az árkot senki nem takarítja!
  Az én egyszerű parasztasszony nagymamám Orosházán a Teleki utca 15 alatt belehalt volna a szégyenbe, ha az ő háza előtt gazos vagy gondozatlan lett volna a csatorna!

  Nem izgat az egymásra mutogatás, nevesíti a törvény ki az akin kő keményen számon lehet kérni az elszenvedett sérelmeket! A mi szintünkön ez a jegyző, mint a helyi törvényesség őre.
  Nem érdekelnek az impotenciájukra vonatkozó hivatkozásuk. Én addig vezettem a kamiont amíg az orvos le nem szedett róla, tehát én tudom mit jelent az elvégzett melóért való felelősség!
  Remélem nem kell a törvény szigorát érvényesítenem a jegyzőkön!
  Most már van időm és van türelmem végigjátszani egy pert ha arra kerül a sor!”
 • 5. szentmiki 2011. április 11. 12:33
  „fagabi , márpedig 100%-ban ők tehetnek róla, egyszerűen szerződés szegés miatt el kell hajtani őket, az emberek biztonsága az első !”
 • 4. fagabi 2011. április 11. 12:22
  „klj_54: nem a domaszéki polgármesteri hivatal tehet erről. Ők jóhiszeműen szerződtek egy vállalkozással, aki nem végezte el a feladatát rendesen (csak sztárolta magát).”
 • 3. sügér63 2011. április 11. 11:48
  „klj 54 megállapitása Szegedre is igaz. A felelősők lusta emberek,mert sok mindent lehetne tenni tőrvényesen.Kívánom, hogy a lustaságuk és érdektelenségük következménye rajtuk csattanjon!”
 • 2. szpirigonzálesz 2011. április 11. 11:32
  „Amit a kutyatartóknak a kutyák agressziójáról tudni érdemes:

  http://vet.info.hu/szak/agr.htm”
 • 1. klj_54 2011. április 11. 11:21
  „Kettő unokám lakik Domaszéken!
  Bár többször szóltunk a polgármesternek és a jegyzőnek a szabadon kószáló kutyák miatt semmit nem tettek ellenük!
  Ezúton közlöm a két hivatalos emberrel, hogy büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem az alábbiakat:
  Bármilyen kutyás atrocitás történik unokáimmal, annak végzetes következménye lesz rájuk nézve!
  Lehet engem feljelenteni fenyegetésért, de sokkal jobb lenne, ha ellátnák a dolgukat és nem legyintenének egy állampolgári bejelentésre! Tudom igazolni, hogy többször tettünk bejelentést ez ügyben!
  Lejárt a türelem kora, most már más eszközökkel fogunk beszélgetni azokkal, akik a nép nyakán élősködnek Pató Pál módjára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhaköltemények söröskupakból

Szeged - Nem hétköznapi divatbemutatót rendeztek a múlt héten az Ifjúsági Házban középiskolások. Tovább olvasom