Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A maturálók gondjai

Nincs egyértelmű válasz arra a gyakori és gyakorlati kérdésre, hogy mi éri meg jobban: ha emelt vagy ha középszintű érettségi vizsgát tesz a továbbtanulni szándékozó diák?
A felsőoktatásba jelentkezőket középiskolai eredményeik alapján 60 hozott és 60 szerezhető pontrendszerben értékelik, amit kiegészíthetnek a többletpontok. Hozott pontként a magyar, a matematika, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tárgy utolsó tanult két év végi osztályzatainak összege alapján legfeljebb 50 pont szerezhető, amit kiegészít az összes érettségi osztályzat átlagának egész számra kerekített kétszerese alapján létrejött – legfeljebb 10 pont.

A szerzett pontokat az új típusú érettségi vizsgán egy vagy két vizsgatárgyból elért százalékos érettségi eredmény alapján kell kiszámolni.

Az érettségi vizsga minősítését az elérhető pontszám százaléka és az ennek alapján kiszámított érdemjegy együttesen alkotja. Ám – mint táblázatunk is mutatja – ugyanaz a százalékérték emelt szinten jobb osztályzatnak felel meg, mint középszinten. Előny, hogy az emelt szintű érettségiért (ha e szint nem jelentkezési feltétel) közepes és annál jobb érettségi vizsgaeredmény esetén 7 többletpont jár legfeljebb két, az adott szakcsoportban előírt érettségi vizsgatárgyból. Tehát annak a diáknak, aki nagyon jól tudja az adott tárgyat, érdemes emelt szinten maturálnia.

Ám annak, akinek nem biztos a tudása, azon kell elgondolkodnia, hogy a két érettségi szint azonos százalékos eredménye ugyanolyan szerzett pontra váltódik át, s ez duplázódik, miközben az emelt szinttel szerezhető többletpont csak 7 (esetleg 14) pont és maximum két tárgy után járhat.

Az emelt szintű érettségiért begyűjthető 14-en túl további 7 többletpont jár a középfokú, 10 a felsőfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért. De a többletpontgyűjtésnek is határt szabtak. Az adott intézmény dönti el, hogy a választott szakon elnyerhető-e többletpont a szakmai tanulmányokért (technikusi vagy OKJ-s bizonyítvány) és a sportteljesítményért. De egy jelentkezőnek (a maximum 120 hozott és szerzett pont mellé) összesen 24 többletpont adható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom