Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A mozgáskorlátozottak is fizetnek ˝súlyadót˝

Szeged - Január elseje óta a mozgáskorlátozottaknak is kell teljesítményadót fizetniük az autójuk után, de kapnak kedvezményt: csak a 13 ezer forint feletti részt róják ki rájuk.
„Mozgáskorlátozott vagyok, szerény rokkantsági nyugdíjjal rendelkezem" – írta e-mailben régi előfizetőnk, Csülök László. A férfi azt sérelmezte, hogy korábban nem kellett semmilyen súly-, illetve teljesítményadót fizetnie a gépkocsija után, 2011. január 1. óta azonban rá is kirótták. Az összeg megterhelő számára – panaszolta.

Utánajártunk a problémának. Kiderült: a férfinak igaza is van meg nem is. Idén január 1. óta ugyanis a mozgáskorlátozottaknak csak az évi adó 13 ezer forint feletti részét kell megfizetniük. Ez a gyakorlatban általában 2000–4000 forint körüli összeg évente, ami az autózással járó egyéb költségekhez képest elenyésző, havi 170–340 forint. A gépjárműadó az autó gyártástól eltelt idejétől, illetve kW teljesítményétől is függ. A 13 ezer forint egyébként egy 9–11 éves Skoda gépkocsit terhelő „súlyadónak" felel meg.

Az adó- és járulék-, a számviteli és könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény 125. paragrafusa változtatta meg a gépjárműadóról szóló 1991-es törvényt – mondta Zombory Pál, a szegedi önkormányzat adóirodájának vezetője.

A jogszabály a következőképpen fogalmaz: mentességet élvez az a súlyos mozgáskorlátozott személy, szintén mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó, kizáró, gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után, legfeljebb 13 ezer forint erejéig. Ha a mentességre jogosult adóalany adóalanyisága és adókötelezettsége az adóévben több személygépkocsi után is fennáll, akkor a mentesség kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár.

Több mint 1 milliárdos bevétel

Szegeden 44 ezer 598 gépjármű-tulajdonos van, közülük 1927-en mozgáskorlátozottak. A gépjárműadóból az önkormányzat évi adó-előirányzata 1 milliárd 173 millió forint. A mozgáskorlátozottakra vonatkozó új jogszabály miatt az önkormányzatnak várhatóan mintegy 4 millió forint többletbevétele keletkezik majd.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. duggo 2011. március 22. 17:03
  „Na most akkor ez vonatkozik Makóra is ? Tudja-e valaki mert nekem a teljes összeget be kellett fizetnem.”
 • 28. LAttilaD 2011. március 21. 18:47
  „Bizonyára van a pirospaprikának valami köze a mozgássérültek adójához, de Te azt a keresetedből fizeted, én meg a fogyatékossági támogatásomból. Havi 22 800 forint. Nem mondtad meg, ki az a mindenki, akinek ellenszenves a sírásom, úgyhogy úgy kell tekintenem, hogy ezt a hozzáállást egyedül Te képviseled e helyütt. ,,Kit érdekelnek a mozgássérültek, én is fizetek egy csomó adót."”
 • 27. Carlo 2011. március 21. 18:21
  „nekem kevesebb lett a teljesítményadóm, 4000 -rel, pedig csak 1 évvel lett idősebb a kocsim tavaly óta, még néhány év, és 10 0000 alatt fizetek,
  vagy ha nem, hát tévedtem
  de nekem is van törlesztőm, még 4 évig, cascóval, meg minden egyébbel, és tankolni is kéne, amiben szintén sok adót fizetek én is, más is, amíg cigiztem, abban is volt sok sok plusz adó,, a piros paprikában is van amit használunk plusz jövedéki adó, stb”
 • 26. LAttilaD 2011. március 21. 17:53
  „Nem, Carlo, ezt nem mondom. Jelen pillanatban a tömegközlekedés akadálymentesítésére gondoltam, ámbár kétségtelen, hogy az épületek akadálymentesítését is elbliccelték. Nincs alacsonypadlós busz. Van, de naponta kétszer, reggel hétkor meg este hétkor. Mármost ha nekem kilenckor jelenésem van orvosnál, hivatalban stb., akkor egyrészt nem szeretnék már hétre bemenni, hogy aztán két órát ülhessek az előszobában, másrészt pedig főleg nem szeretnék este hétig ácsorogni az utcán, mert az intézményből mondjuk négykor kihajítanak. Az utcákon kóborolni akkor szeretek, ha ahhoz van kedvem, és addig, ameddig nekem jólesik. Tizenkét óra hosszat kocsiban ülni se tudok. Arról nem beszélve, hogy az illetékes kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy alacsonypadlós busz akkor van, ha van. Ha elromlik, akkor ugye nincsen. Ezt igazán megérthetjük. Megértjük. Én viszont így nem tudok időpontot kérni sehová, ha előre ki kell találnom, hogy aznap működőképes lesz-e az alacsonypadlós busz, avagy nem karambolozik-e mondjuk aznap tizenkettőkor, és akkor nem jutok haza többé.
  Igen, kikalkuláltuk, hogyan és miből fogjuk fizetni a törlesztőrészleteket, amint azt le is írtam. Még azt is hozzátehetem, hogy kilenc hónapig számoltunk, a kocsink annyi ideig született, mint egy gyerek. Számoltunk, számoltunk és számoltunk. De két dologra nem gondolhattunk: hogy nem lesz hat évig meg mind a négy ember, az utolsó másfél évben már csak két jövedelemből törlesztünk, és hogy közben a másfélszeresére emelkedik a törlesztés, hogy egy vagyonba kerül majd megörökölni a saját kocsinkat...
  Mindazonáltal nem sírtam, hanem leírtam a tényeket. Ha ez mindenkinek ellenszenves, arról én nem tehetek, de fölhomályosíthatnál, hogy ki az a mindenki, amikor a Te hozzászólásod rögtön az enyém után következik. Bizonyára kigondolatolvastad ,,mindenki" véleményét.
  A fagyi nem nyalhatott vissza, mert én nem nyaltam őt, a fogaim érzékenyek a hidegre, évek óta nem merek fagyit enni. Érthetőbben fogalmazva: köszönöm az empátiát, aranyos vagy, szerintem pályázd meg a polgármesteri széket Hódmezővásárhelyen.”
 • 25. Carlo 2011. március 21. 17:37
  „csak azt ne mond kedves LattilaD. hogy bizonyos intézményeknél ha nincs a lépcső mellett rámpa, akkor csak a nagy kocsiddal tudsz felmenni rajta, ( ez következik abból amit írtál :Méltóztatott kegyesen elbliccelni az akadálymentesítést,)
  gondolom amikor a kocsit vetted, kikalkuláltad , hogy fizeted a törlesztő részleteket, vagy tévedek?
  Más is vesz hitelre kocsit , is, és lehet , hogy nem jogosult mozgássérült kártyára, de rokkantsága esetleg indokolttá tenné ,,
  szóval akárhogy is undorító a kormányunk pénzbeszedő munkája, de
  a kommentekből az derül ki, hogy ellenszenves a sírásod mindenkinek
  a fagyi visszanyalt”
 • 24. LAttilaD 2011. március 21. 13:29
  „Megint kimutatták, hogy én valami rendkívüli rendellenesség vagyok, ilyen állat nincs es. Az általában 2000-4000 forintos adó nekem 12 ezer forint. A ,,kedvezmény" levonása után. Megparancsolták, hogy fizessek huszonötezer forint adót, fölhívtam az ügyintézőt, aki elmondta, hogy ebből még lejön a tizenháromezer forintos kedvezmény, marad tizenkétezer. Így szereztem tudomást az új adóról.
  A kocsim a http://segits.lattilad.org oldalon látható. Azért vettünk ekkorát, mert ebben fért el a négy tolókocsis ember. Egy gombostűt nem lehetett már leejteni, de el tudtunk menni hazulról. Négy ember jövedelméből törlesztettük a kocsit, három év múlva már csak hároméból, öt év után már csak kettőéből, plusz megörököltem az autót, ennyibe: http://2723.lattilad.org került az, hogy a feleségem nevén volt. Még mindig tart a törlesztés. Semmilyen állami vagy nem állami szervezet egy fillérrel nem járult hozzá, ellenkezőleg, azért kellett autót vennünk, mert 1. nincs tömegközlekedés, 2. nincs szállítószolgálat. Van, de amikor sorozatosan otthagytak minket, akkor úgy döntöttünk, hogy autó kell. A harmincötezres törlesztőrészlet már ötvenötezer, plusz fizetem a biztosítást, a futamidő alatt kötelező cascót is, havi hetvenezer forintban már benne van az autó úgy, hogy még nem vettem bele benzint, nem vittem szervizbe, műszakira.
  Most pedig az állam benyújtja az igényét, hogy még adózzak is azért a kocsiért, amit soha nem vettem volna meg, ha ő akadálymentesít. Az összeg már másodlagos, ámbár én ,,véletlenül" háromszor annyit fizetek, mint a cikk szerinti maximum - az elv az, ami számít. Ha egy forint lenne, akkor is tiltakoznék ellene. Milyen jogon szed be pénzt az állam a kocsimért? Mit tett azért, hogy kocsim legyen? Méltóztatott kegyesen elbliccelni az akadálymentesítést, amire a saját maga által szabott határidőt előbb törvénytelenül módosította, aztán azt se tartotta be? Ezzel kényszerített, hogy vegyek autót, és ezért jár neki pénz?”
 • 23. rozator 2011. március 21. 13:16
  „2005 ben vettem egy SUZUKI IGNIS-t, 12% befizetéssel 10 éves részletre, a legolcsóbb alaptipust. Akkor a katalizátor miatt az akkori súly adó felét kellett fizetni. Átnevezték teljesítményadónak, most az 5 és fél éves autóra az adó 20700 ft. Soha többé nem veszek új kocsit, még akkor sem ha ez a "mi autónk"! Talán ha átgondolná ez a sok okos, a hazai gyártású autókra adott kedvezménnyel munkahelyeket őrizhetnének meg! Így marad legközelebb egy 3 éves DACIA! Hajrá Magyarország, hajrá.......!”
 • 22. pred02 2011. március 21. 12:41
  „Ennél sokkal jobban meg kellene reformálni a mozg.korl.kedvezményeket! Nem csak a betegség valódiságát hanem a jövedelmet,vagyont is kellene nézni!! Ha valakinek futja milkós gépjárműre az ne kapjon ingyenes parkolást és fizesse a súlyadót is rendesen! Ha ezektől a "rászorulóktól" elvennék ezt a támogatást abból már elég szép összeg befolyna a kasszába:)”
 • 21. saturnus 2011. március 21. 11:43
  „Ja olyan sokat dolgozott a húsz harminc milliós terepjáróért a meg a luxus limuzin-ért,hogy belerokkant a pár éves munkába! És azóta mint leszázalékolt veszteséges dúsgazdag válalkozó és nem fizet a közöségi pénztárba vagy is nem adózik,de a segélyeket felveszi és inyen élő a társadalom nyakán!!”
 • 20. Alsóváros 2011. március 21. 11:24
  „Ekkora hülyeséget hogy lehet leírni:
  "A 13 ezer forint egyébként egy 9-11 éves Skoda gépkocsit terhelő ,,súlyadónak" felel meg. "
  Klárának gratulálunk innen is. A súlyadó márkától kicsit se függ. Csak kortól és teljesítménytől.”
 • 19. Carlo 2011. március 21. 11:03
  „az a helyzet, hogy ....de ez most lényegtelen, nekem is kicsi a jövedelmem, , - naés?, kocsim is van, ez már a luxus , fizetek is érte, , azt senki sem kérdezi, miből, hogyan, általában ugye azok háborognak, akiktől megvonják így vagy úgy a kedvezményeket, , sajnos sok olyan mozgássérült ismerősöm is van, aki bizony jól tud mozogni, menni , járni, kerekes szék nélkül, és verik magukat, az ingyenparkolásért, és a teljesítmémyadó matt

  aki sír attól kell elvenni, mondja egy régi magyar közmondás, és nem dakota”
 • 18. triatlonos 2011. március 21. 10:56
  „Nagyon helyes a döntés. Szerintem akkor lett volna kerek a történet, ha a cikk szerzője - csak úgy kiváncsiságból - megkérdezte volna a Tisztelt Csülök Lászlót, hogy milyen autója van. És mivel a Délmagyar előfizetés sem olcsó, esetleg egy kis engedményt eszközölt volna ennek a szárnyaló sajtónak az előfizetési dijából.”
 • 17. Hmmm... 2011. március 21. 10:38
  „En helyeslem a dontest, mert a szuklegletek biztosita felett, aki luxus kocsit tart, fizessen ugyan ugy, mint a tobbiek.
  Ez a szemlelet kellene, hogy uralkodjon meg nagyon sok kerdes tekinteteben. A torveny mindenkire egyforman vonatkozzon, ne legyenek indokolatlanul csupan kedvezmenyezettek es teljes mertekben sujtottak!
  Lasd a szocialis segelyezettek kerdese, a munkanelkulisegi allapot bizonyossaga vagy akar a nagycsaladosok raszorultsaganak tenylegessege ill. a szulok felelossegrevonasa stb.”
 • 16. zoltanszabo 2011. március 21. 10:06
  „Nagyon helyes. Mozgáskorlátozott kapjon mentességet, egy normális autó után., ami 100 kw teljesítményű, mert ez elég a 13 000.-Ft -i határ.
  Aki roki és van terepjárója--netán teherautója--amivel nyilván " betegen " is dolgozik ---NE járjon semmilyen kedvezmény !!!”
 • 15. gavallér 2011. március 21. 09:58
  „Eddig miért nem fizettek?
  8- 10 millás autóra ha telik akkor erre is telik tán?
  Túl sok előjogot kapnak most már ezek a szerencsétlenek. Csak velük együtt vannak kamusiak is.”
 • 14. kiokushyn 2011. március 21. 09:57
  „Nagyon helyes, én is fizetek,hogy a saját lakásom előtt parkolhassak.”
 • 13. antikos 2011. március 21. 09:36
  „Igen ez a szegényeket támogató kormány 2/3-os szociális Lázár csomagja...
  A visszaéléseket kellene nagyon büntetni, nem az amúgy is szerencsétlen helyzetben lévő honfitársainkat. Komolyan egyre lúzerebb ez a kormány is, lassan elérik a szoci színvonalat...”
 • 12. deszkás 2011. március 21. 09:36
  „KETRIN72!(9hsz) Igen mert őket is figyelik és az állásába kerül(het).Tod nem intézményesitve van (Kádár rendszer) hanem ingyen,mert "jutalom falat" jár érte.”
 • 11. Giga 2011. március 21. 09:01
  „Súlyadó!
  Tudnám sorolni, hová lehetne a súlyadóból befolyt összeget befektetni, kátyúzás formájában.
  Nem csak a csekket kell küldeni -azt én is meg tudom csinálni-, hanem a zsetonért valamit tenni is kéne tisztelt illetékesek.”
 • 10. ketrin72 2011. március 21. 08:53
  „8
  lehet régen így volt , hogy csaltunk , csaltak néhányan
  de ma már nem
  betegen is bemegyünk , a férjem tüdőgyulladással is dolgozott , mert muszály volt neki”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiában élő 8 testvéréért aggódik a szegedi Abdull

Szeged - Megkezdték a beavatkozást a nyugati csapatok Líbiában szombaton. Tovább olvasom