Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 21°C | 33°C Még több cikk.

A műkorcsolyásoknál is kiszúrja a klasszikus balett-tudást

Gyerekkorában egyszer síelt és sokat korcsolyázott, és elérte azt a szintet, hogy már élvezte a sportot. Hivatása és karrierje miatt le kellett mondania az effajta szórakozásról, de a tévében előszeretettel nézi. Czár Gergellyel, a Szegedi Kortárs Balett táncművészével beszélgettünk.
Gyerekkorában egyszer síelt és sokat korcsolyázott, és elérte azt a szintet, hogy már élvezte a sportot. Hivatása és karrierje miatt le kellett mondania az effajta szórakozásról, de a tévében előszeretettel nézi. Ha tehetné ma síelne, de a síugrás is vonzza, bár a versenyzői sáncra nem menne fel. Czár Gergellyel, a Szegedi Kortárs Balett táncművészével beszélgettünk a téli olimpia kapcsán.

Előadások

Czár Gergelyt februárban a Szegedi Kortárs Balett IX. Szimfónia című előadásban láthatjuk a Kisszínházban (Februrár 21., 22., 25.), márciusban (13., 14.) pedig a nagysikerű Rítust adják elő.

- Még általános iskolában voltam egy sítáborban, ha jól emlékszem Szlovákiában. Ott találkoztam először a síeléssel ami nagyon megtetszett, mert egy hét alatt sikerült biztonságban lejönnöm már a pályán. Ez nagy sikerélmény volt, mert elértem azt a szintet, hogy élveztem – emlékezett vissza az első komolyabb téli sportos emlékeire két próba között Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze, próbavezetője és Juronics Tamás asszisztense.

Hozzátette, 6-7 évesen szülőhelyén kezdett korcsolyázni egy mesterséges tavon, és már olyan szintre fejlesztette tudását, hogy hátrafelé is ment a siklás. A korcsolyázásnak és a síelésnek végül hívatása vetett véget, amikor 15 évesen elkezdte építeni profi táncos karrierjét. – A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ugyan nem volt szabálykönyv erre vonatkozóan, mégis határozottan nem javasolt hobbik között szerepelt a síelés, a korcsolya és a foci is.

Gergő ennek ellenére nem szakadt el a téli sportoktól, ugyanis a műkorcsolya és jégtánc versenyeket gyakran nyomon követi. - A munkám miatt is érdekelnek ezek a versenyek, hiszen komoly kapcsolat van a balett – főleg a klasszikus balett – és a műkorcsolya között. Az egyéni számok olyan kötelező elemeket tartalmaznak, amelyek a balettosok szóló táncát is alkotják: ugrások és forgások. Ez egy komoly párhuzam a két előadásmód között, és ha jók az információim, akkor a műkorcsolyázóknak és jégtáncosoknak tartanak klasszikus balett képzést is.

Mint mondta, sokszor kiszúrja a tévében, hogy melyik táncos kapott balett-oktatást. Ezt a legkönnyebben a kéztartásból és kézmozdulatokból veszi észre, hiszen ezt egy balettos folyamatosan fejleszti.

Czár Gergely Hajszán Kittivel a Rítusban. Fotó: Facebook/Szegedi Kortárs Balett
Czár Gergely Hajszán Kittivel a Rítusban.
Fotó: Facebook/Szegedi Kortárs Balett

A Harangozó- és Dömötör-díjas táncművész kiemelte, átlagosan hármat-négyet forognak a táncosok, a legjobbak, a férfi szóló lezárásaként hetet-nyolcat is képesek forogni. Persze a korcsolyában ez könnyebben megy, hiszen kisebb a súrlódás és nincs akkora tapadási erő, mint a balettosoknál a színpadon.

- A jégtánc a balett páros számához kapcsolható, amely a szólónál sokkal nehezebb, hiszen értened kell a partnered rezgéseit, tudnotok kell együtt gondolkodni és mozogni, hogy ki mikor mit, és azt hogyan akarja. Ez rengeteg időt, gyakorlást, türelmet és egymásra figyelést igényel.

A két „művészet" közötti átfedés itt nem áll meg, legalábbis Gergő számára, aki már többször hallott olyan klasszikus zenét műkorcsolya versenyeken, amelyre ő is táncolt. – A Carmina Burana, a Hattyúk Tava többször előkerült már, ezeket mi is feldolgoztuk. Jóleső érzéssel tölt el, amikor ezeket látom, hallom újra.

Az évad legjobb férfi táncos díját is elnyerő balettművész Szocsit sem hagyja ki. – A magyarokat mindig figyelemmel kísérem, bár sajnos műkorcsolyában most nem szerepelnek. Én még a nagy Pljuscsenko-széria alatt kezdtem figyelni a sportágat, így őrá most is kíváncsi leszek, mire képes a nagy visszatérés után. De az egész verseny azért is izgalmas, mert mindig az foglalkoztat, hogy milyen kicsin is múlnak a dolgok: érdekes, hogy ki az, aki tudja hozni a formáját az olimpián, és ki az, aki a vb-n vagy Eb-n tud jól szerepelni. Nekünk ennyiből könnyebb dolgunk van, mert a balettot esztétika alapján értékelik.

Gergő egy meglepetéssel is szolgált a beszélgetés végén, ugyanis elárulta, nagyon szereti a síugrást is nézni. Mint mondta, ők azok, akik szinte sosem hibáznak. Bátor dolognak tartja, hogy valaki oda fel mer menni, ráadásul még le is ugrik onnan több mint 100 km/h-s sebességgel. – Ez egy nagyon különleges sport, mindig izgalommal nézem. Kipróbálnám, de biztosan nem ezen a magasságon.

- Amúgy nem olyanok, mint a repülő mókusok, amikor felfekszenek az áramló levegőre? – kérdezte nevetve a végén, majd elköszönt, és visszasietett a próbára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodik Házasság hete

Indul a hatodik Házasság hete programsorozat Szegeden. Tovább olvasom