Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

A nagy szociális kérdőív: még él az iwiw, s a twitter is jól van

Csongrád megye – Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk eredménye félig-meddig közhelyes: a facebook feltartóztathatatlan, viszont az iwiw is „él", s a twitter is köszöni, jól van.

Szeptember végén egy héten át lehetett kitölteni a delmagyar.hu nagy „szociális" kérdőívét, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mire használják a különböző közösségi oldalakat, A kérdőív kiértékelése végül egy kicsit tovább tartott, mint gondoltuk, a legfontosabb eredményeket most közkinccsé tesszük. Igazából nincs benne túl nagy meglepetés, ám egy-két adat mégis „nagyobbat szólt", mint előzetesen gondoltuk.
S persze sorsoltunk is.A kérdőívet végül 486-an töltötték ki, közülük 394 volt „értékelhető", azaz a névhez és az e-mail címhez is valós(nak tűnő) adatokat adtak meg – ez napi látogatóinknak 0,7–0,8 százalékát jelenti – az adatok ezen a nyilvános honlapon megtekinthetők. Köszönjük türelmüket, lelkesedésüket, és őszinte válaszaikat is, biztosak vagyunk abban, hogy a sok skatulyából mindenki a rá leginkább jellemzőt választotta ki.

Facebook: nélküle már „elképzelhetetlen" az élet

A kérdőívet kitöltő olvasóink közül szinte mindenkinek van facebook-profilja (99 százalék), s több mint 90 százalékuk naponta többször is belép szétnézni. A kitöltők jelentős része óvatosabb az általunk vártnál: 40 százalékuk minden információt elrejt magáról, s 46 százalékuk is csak a legszükségesebb adatokat „hagyja kint" a nyilvánosság előtt. Az ismerősök száma is nagy szórást mutat: a legtöbb kitöltőnek 251–500 közötti ismerőse van, a további sorrend: 101–250, 501–1000, 0–100. A rajongói oldalakban sincs hiány a felhasználóknál. Többségüknek 0–10 oldal tetszik, a további sorrend lineárisan növekszik: 11–20, 20–30, 30-nál is több. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kérdőívet kitöltők 78 százalékának már tetszik a facebookon a delmagyar.hu, és 16 százalék felelte azt, hogy még nem, de a kérdőív kitöltése után megnyomja a „tetszik" gombot. A „maradék" ellendrukkerszámot számolják ki, ha akarják... Csoportosulni viszont nem nagyon csoportosulnak olvasóink: 47 százalékuk nem tagja semmilyen csoportnak. A maradék 53 százalékba tartozók 38 százaléka tagja két vagy több csoportnak, a többiek egy „gruppban" vannak benne. S bár egyre több „szabadidős tevékenység" van az Arckönyvben – elnézést – a kitöltők többsége nem játszik semmilyen alkalmazással, legalábbis 61 százalékuk így nyilatkozott, a többiek boldogan, büszkén vállalták, hogy munkaidő alatt is farmoznak vagy éppen maffiáznak, nem beszélve a madzsongról. Az üzenőfalat szinte mindenki aktívan használja és figyeli. Igaz, szinte mindenki hozzá is tette, hogy csak a számára valóban fontos történésekre reagál. A folyamatosan az üzifalat böngészők és az arról tudomást sem vevők törpe minoritása gyakorlatilag feleződik. Ennek kapcsán kifejezetten örülünk annak, hogy viszonylag nagy az érdeklődés a delmagyar.hu megosztásai iránt: az „egyáltalán nem szoktam követni" választ 16 százalék ikszelte mindössze, a többiek minimum alkalomszerűen olvassák el a megosztásainkat. A kitöltők hasznos dolognak tartják a facebook-csetet, igaz, jelentős részük – 91 százalék – csak akkor használja, amikor valóban azon keresztül akar beszélgetni valakivel, talán így is van ez jól. Olvasóink jelentős része nyereményjáték-függő is: örömmel vesz részt a közösségi oldalon meghirdetett játékokban, igaz, a nyeréssel hadilábon állnak. Az üzenetküldési lehetőséget a nagy többség (87 százalék) a biztonság kedvéért használja, néhányan már csak itt „e-maileznek" (9 százalék), a „maradék" pedig saját bevallása szerint itt nem küld üzenetet.

Iwiw: még élünk

Mást se lehet hallani, olvasni a weben, mint az iwiw „halálhírét prognosztizáló", annak „életképtelenségét", a facebooktól való „fényévekben mérhető lemaradását". Ezért aztán izgatottan vártuk, hogy hányan „merik bevallani", még van iwiw-fiókjuk. Nos, nagyon sokan tettek így (82 százalék), sőt a kitöltők közel 1 százalékának csak ez van, facebook-oldala viszont nincs. Ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy az iwiwen korántsem élnek olyan közösségi életet a kitöltő olvasók, mint a facebookon: háromötödük hetente egyszer néz be „letörölni a port". Az adatlap itt is csak a „legszükségesebb" információkat tartalmazza az iwiwezők 85 százalékánál. A többségnek itt is 251–500 ismerőse van, és a további sorrend is megegyezik a facebooknál tapasztalttal: 101–250, 501–1000, 0–100. A klubtagság itt valamivel jellemzőbb: 62 százalék mondta azt, hogy legalább egy klubnak a tagja. Viszont játszani csak nagyon kevesen játszanak, mindössze 21 százalék. Ugyanez a csökkenés jellemzi az üzenőfalat is: a kitöltők többsége csak átfutja az üzeneteket, de nem „csinál" velük semmit. Az itt megosztott híreink is sajnos hatástalanabbak: 68 százalék felelte azt, „keményen a szemünkbe nézve", hogy egyáltalán nem szokta követni a megosztásainkat. A beépített csetet sem használják annyian, mint a nagy testvérnél: 74 százalékánál az olvasóknak ki is van kapcsolva ez a funkció, a használók jelentős része pedig csak akkor csacsog, amikor valóban mondani akar valamit a másiknak. Itt valamiért kevesebben is vesznek részt az akciókban, az üzenetküldési lehetőséget viszont sokkal többen és többször használják mint a facebookon: „ha valami nagyon fontos, akkor itt is küldök az ismerősömnek egy üzenetet". Ezt 86 százalék felelte. A szavazásos kérdésekben a többség nem vesz részt – mondjuk, ez a valóságban is így van – 62 százalék felesleges időpocsékolásnak tartja, a „maradék" 38 százaléknak is csak a valamivel több, mint egynegyede gondolta úgy, igen, miért ne venne részt a voksolásban. Az iwiw beépített apróhirdetésében kevesen „bíznak": „még sosem próbáltam", hangzott szinte egyhangúan. Ugyanilyen passzívak a kitöltőink a fórumban is: „nem szoktam fórumozni": 89 százalék „ikszelte" ezt.

Baráti kör: „zárt körű" klub

Az „elvileg" harmadik számú közösségi oldal, a baráti kör meglehetősen ismeretlen a kitöltők körében: 30 százaléknak van ilyen profilja. Nekik jellemzően 0–50 barátjuk van itt, őket követi az 51–100, majd a 101–250-es csoport. Viszont szinte senki nem tagja egyetlen csoportnak sem. A játékok is a jelek szerint hiába vannak azon az oldalon, gyakorlatilag senki nem játszik velük, a baráti körösök 5 százaléka mondta azt, játszik valamilyen játékot.

Twitter: mikroblog rejtett tartalékokkal

Bevalljuk, a twittertől egyáltalán nem reméltünk sokat, sőt semmit. Épp ezért már annak is nagyon örültünk, hogy a kérdőívet kitöltők 15 százalékának van twitter-profilja. Igaz, meglehetősen kicsi a kapcsolati háló, hiszen a csiripelők maximum tíz embert követnek, és jellemzően őket is ennyien követik. Örömteli viszont, hogy mi is ott vagyunk a követettek között.

Végül a legfontosabb: ők nyertek

Ha idáig eljutottak „megérdemlik", hogy megtudják, kik nyerték az ajándékokat. A powertuning.hu áruház KIYO DRS 500 külső lézer érzékelőjét az alábbi három olvasónk nyerte:

Jasztrabszki Gábor,
Szécsi Szilvia
és
Viderén Viktória.

Nyereményüket szerdától a Délmagyarország szegedi, Gutenberg utcai ügyfélszolgálatán vehetik át. Gratulálunk nekik!

Olvasóink írták

 • 8. Naca 2011. október 11. 12:15
  „Szerintem az iwiw átláthatóbb, könnyebben kezelhető. Igaz, jómagam tényleg csak az ismerősökkel való kapcsolattartásra használom, esetleg egyes fórumokon vagyok rajta. De nem lógok rajta napi szinten, általában az esti órákban nézek bele. A facebook szerintem sokkal bonyolultabb, vagy nekem nincs elég türelmem hozzá.”
 • 7. mazsolaszolo 2011. október 11. 08:29
  „Látom, megint dúl a DM-nál a fogalomzavar.

  Aki az iwiw-en, a FB-on meg hasonlókon él, naponta ott lóg, az nem szociális, mégcsak nem is szociábilis, hanem internetfüggő. Kóros változata hasonló, mint a játékszenvedélyé és meglehetősen nehezen lehet kivakarni belőle az emberkét.”
 • 6. balihoho 2011. október 11. 07:44
  „Csak egyszer próbáltam belépni a fb ra de nem ment! Maradok az amúgy is ritkán látogatott, IWIW en, nem tulajdonítok nagy jelentőséget, egyik közösségi oldalnak sem. jobban szeretem, és praktikusabb számomra a Skype!”
 • 5. SzőkenőSzarvas 2011. október 10. 21:33
  „394 (érvényes) kitöltő miért nagy és miért szociális? Főleg, ha jutalomfalatka jár érte?
  És akkor most már FB nélkül nincs élet? Kérek valakit, aki ott van és élvezi, magyarázza el, hogy miért jó. Köszönöm.”
 • 4. Zs 2011. október 10. 20:21
  „google, fb regisztráció törlése

  és meglesz magyarnyelvű leírás!”
 • 3. Queenmargareth 2011. október 10. 17:59
  „hé! de a facebook-ról nem is lehet lejönni!
  elvileg én megszüntettem a fiókom fél éve, gyakorlatilag tegnap jelszavastól beengedett.
  Úgyhogy aki pontosan tudja, hogyan kell végképp törlődni, kérem segítsen!(Azon kívül, hogy meghalok)tényleg azt ki szünteti meg???”
 • 2. .suhym. 2011. október 10. 17:49
  „"...a többiek boldogan, büszkén vállalták, hogy munkaidő alatt is farmoznak vagy éppen maffiáznak, nem beszélve a madzsongról. "

  Nagyon jó munkahelyek vannak hazánkban!!:)))))))))))))))))”
 • 1. IVY 2011. október 10. 16:35
  „Majd akkor megyek át a Facebook-ra, ha kitalálják, -hogyan lehet egy kattintással megfogni az IWIW-es ismerőseimet és áthelyezni a Fb-ra....
  Addig is se időm, se kedvem újra, 1eként mindenkit keresgélni a Fb-on.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még kér a nép! Mi legyen a Media Markt helyén?

Álmodjon velünk, nagyot, merészet! Mit kellene csinálni Ön szerint a makkosházi kiürített áruházépülettel? Tovább olvasom