Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A patikacsőd rákfenéje az ajándékozás

Szeged - A hagyományos gyógyszertáraknak több mint fele csődközeli helyzetbe jutott a liberalizáció 3 éve alatt – a forgalmazóknak milliárdokkal tartoznak. Vásárhelyen, Szegeden úgy látják: a patikanyitási stop kevés a fordulathoz.
- Siralmas állapotú a hagyományos patikahálózat: Vásárhelyen kettő bezárt, a még talpon maradók között van olyan, ahol korábban 7–8 gyógyszerész dolgozott, de mára 2–3 diplomás szakember és 2 asszisztens fizetését tudják csak kigazdálkodni. A megye kisvárosai gyógyszertárainak fele nehéz helyzetbe került a patikaliberalizációt kísérő láncok megjelenésével – ad pillanatfelvételt Kőhegyi Ferenc. A gyógyszerészkamara megyei elnöke úgy tudja: a szomszédos Bácsban már van olyan patika, amely ellen elindult a felszámolási eljárás.

– Csődbe került a patikák 60 százaléka. 10–12 milliárd forint a lejárt határidejű tartozásuk. Egyes gyógyszertárak háromszor-négyszer is gazdát cseréltek az elmúlt három évben, az irányítás kikerült a szakma kezéből. A magyar hagyományos patikahálózatot szétverte a liberalizáció, mert rászabadította a tőkét – fogalmazott Blum Ferenc, a 8 tagú Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége egyetlen szegedi szereplője, a Csanád Pharma Kft. ügyvezetője.

Letette a fehér gyógyszerészköpenyt Mátyus László. A vásárhelyi patikus a családot választja, kiszáll a liberalizáció miatti öldöklő versenyből. Fotó: Veréb Simon
Letette a fehér gyógyszerészköpenyt Mátyus László. A vásárhelyi patikus a családot választja, kiszáll a liberalizáció miatti öldöklő versenyből. Fotó: Veréb Simon

– Nem a liberalizáció miatt mennek tönkre a kispatikák, hanem azért, mert lehet ajándékozni, és az ajándékozási versenyben a láncok előnyben vannak, mert ők nagyobb árréssel dolgoznak a nagyobb forgalom után. Márpedig a gyógyszercégek és a nagykerek akciói csak megadott nagyobb dobozszámmal érvényesíthetők – magyarázza Kaizer Zsuzsa. A háziorvos Tiszaszigeten közforgalmú gyógyszertárat alapított, két másikat pedig megvett, mert a tulajdonosa nem tudta gazdaságosan üzemeltetni.

– Az előző kormány patikanyitási könnyítései csak bizonyos tőkeerős köröknek hozták meg a várt eredmény. Az értéket képviselő, munkahelyet adó, tradicionális patikák forgalma 30–40 százalékkal csökkent. Az embereknek meg kellene érteniük: ha a bóvli ajándékok kedvéért most 5–6 kilométerrel odébb váltják ki a gyógyszerüket, tönkreteszik a lakhelyükhöz közeli patikát, s idős korukra nem lesz ott gyógyszerész, aki segíthetne a bajban. Az új kormány patikanyitási stopja kevés a fordulathoz – fogalmaz Mátyus László. A vásárhelyi gyógyszerész úgy döntött: leteszi a fehér köpenyt, kiszáll a versenyből.

Privatizáció kontra liberalizáció

– Sikertörténet a patikák hazai privatizációja: európai színvonalú gyógyszerellátást eredményezett, és kölcsönfelvételekkel ugyan, de jórészt családi vállalkozások és a szakma kezébe adta a patikákat – dicséri az 1994-ben elfogadott jogszabályt és a nyomán kialakult helyzetet Blum Ferenc. A 13 éve 39 gyógyszertár által alapított Csanád Pharma Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezetője úgy tudja: a patikaliberalizáció Európában csak kevés helyen létezik. 2006-os bevezetői állították ugyan: „nem dívik az Unióban az etikus gyógyszerészet". Ezzel szemben nemrég az Európai Bíróság mondta ki: a patikákat gyógyszerészek üzemeltessék – anyagi és szakmai felelősséggel.

Olvasóink írták

 • 2. persona 2010. június 22. 13:26
  „a legújabb: váltson be 10 receptet és kap 10 forintért mosóport!
  gusztustalan..”
 • 1. gavallér 2010. június 21. 11:04
  „Az abszurd, vagy inkább groteszk, hogy patikában hogyan lehet ajándékozni.
  Tessék egy koporsószeg mellé még egy ösztönző, hogy jöjjön az állami receptel máskor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uralkodók dísze a gyapja

Feltűnően hosszú, finom, csillogó szőréért száz éven keresztül vadásztak a vikunyákra eredeti élőhelyükön, Dél-Amerikában. Tovább olvasom