Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A piacot egy üzlet árai sem verik

Szeged - Az úgynevezett piaci árnál lényegesen olcsóbb a szociális boltok zöldség-gyümölcs kínálata, mivel közvetlenül a termelőktől vásárolnak – állítja a gazdaszövetség. Tegnapi körutunkon azonban azt tapasztaltuk, hogy az asztalos piac továbbra is verhetetlen, már ami az árakat illeti.
Friss zöldséget és tojást kerestünk a húsvéti asztalra tegnap, természetesen olcsót és jó minőségűt. Hogy a bevásárlásból a lehető legjobban jöjjünk ki, megversenyeztettünk egy úgynevezett szociális boltot, egy hipermarketet, valamint a Mars téri piacot.

Először a szociális boltba mentünk, az Ág utcába. Azért oda, mert szombati lapunkban megírtuk: országgyűlésiképviselő-jelöltek jelenlé-
tében ugyanazon a napon nyílt meg két magyar, más néven szociális bolt is Szegeden, egyik az Ág utcában. Pontosabban fogalmazva, már meglévő üzletek csatlakoztak a Magosz szociális bolthálózatához. A gazdaszervezet azért hozott létre ilyen hálózatot, hogy a termelőktől közvetlenül vásárolt árut adják tovább az üzletek, olcsóbban, mivel kihagyják a közvetítőket.

A szegedi Ág utcai üzlet korábban is üzemelt. Most csatlakozott a szociális bolthálózathoz. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Ág utcai üzlet korábban is üzemelt. Most csatlakozott a szociális bolthálózathoz.
Fotó: Karnok Csaba

Az Ág utcai parányi „garázsboltban" rögtön a zöldségeket kerestük: a kis alapterület miatt természetesen nem bukkantunk széles választékra. A retek és a zöldhagyma csomója egyformán 99 forintba került, tojás kétféle volt, M-es és L-es, tíz darabért 340, illetve 380 forintot kértek. Az alma kifejezetten olcsó volt, 59 forintért mértek egy kiló kissé szépséghibás gyümölcsöt.

A hipermarketben óriási kínálat fogadott bennünket: a világ minden tájáról származó zöldség és gyümölcs között megtaláltuk a magyar árut, hogy összehasonlítást tehessünk. A retek és a zöldhagyma csomója közel 140–150 forintba került, többe, mint a szociális boltban, a tojást és a paprikát barátságosabb áron mérték, és ezerféle volt belőlük. Almát nem találtunk 59-ért, viszont kilónként 149 forintért már kifogástalan – és ráadásul magyar – portékát vásárolhattunk.


Utoljára a Mars téri piacra mentünk, és első pillantásra azt állapítottuk meg: az árháborúból a „város gyomra" kerül ki győztesen. A kisebb tojások darabját 26–28 forintért, az átlagosnak számító M-es méretűt 30-ért adták. A retek csomója mérettől függően 60–100, a zöldhagymáé 100–120 forint volt. Almából az 50 forintos fajta ugyan kísértetiesen hasonlított a szociális bolt „foltosához", de 100-ért már kifogástalan minőségűt is árultak.

A kisbolt nehéz sorsa

A szociális boltban Tanner Géza – akinek a felesége viszi a kis üzletet – azt mondta: megérzik, hogy sok a multi a környéken. Nyolc éve nyitottak, az IKV-nak ennyi idő alatt 20 millió forint bérleti díjat fizettek ki – ezt a pénzt is ki kell valahogy termelni. Magunkban megállapítottuk: ezért sem tudják lekörözni az asztalos piacot. A Magoszban azért bíznak – közölte még –, mert a szövetség segít a reklámban, és abban, hogy felvegyék a kapcsolatot a termelőkkel.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. geza 2010. április 01. 15:38
  „A magát a magyar beszállítók legnagyobb partnereként számon tartó Tesco hipermarketlánc jelenleg olyan átszervezéseket hajt végre, amelynek eredményeként a jövőben nem csupán az iparcikkek érkeznek majd ide Szlovákián keresztül, hanem az élelmiszertermékek java része is. Lapunk a multivállalat belső köreiből megtudta: az árubeszerzések központosítása miatt eddig több mint húsz embert küldtek el a Tescótól.”
 • 31. Tapasztalt 2010. április 01. 12:26
  „trofimenka

  "a kisbolt bérleti dija 200000 Ft felett van...."
  Persze! Naná! Évente!”
 • 30. Clyde 2010. március 31. 22:52
  „7. pajzano
  Teljesen véletlenül én is voltam aznap a boltban, és meg tudom erősíteni az árakat. Persze, az 59 Ft/kg-os almának volt szépséghibája, de mit vártál?”
 • 29. trofimenka 2010. március 31. 22:25
  „Az a baj, ezt az országot már így is tönkretették és az ilyen hazug, téves cikkek miatt megint csak a vállalkozókat mocskolják, mert a leírtak nem a valóságot mutatják. Nem az itthoni gazdaságot és a vállalkozásokat kellene segíteni? Nem hiszem az őstermelők által befizetett adók látják el ezt az országot, hanem javarészt a vállalkozók.
  Az a baj, az az újságíró se látja, aki ezt a hazug cikket megírta. De nem tudom a Délmagyar is hogyan maradna talpon, ha a cégek nem hirdetnének náluk. Mindenki a vállalkozásokból akar megélni és mégis hátba döfik az aranytojást tojó tyúkot... Ez a mai Magyarország!
  Világszerte csak szégyenkezünk! Lopunk, csalunk, hazudunk!!! De ebbe nagyok vagyunk!”
 • 28. cucu59 2010. március 31. 21:48
  „Bezzeg ameddig nem voltak multik addig jók voltak a kis garázsboltok és jelenleg is jók amikor a multik zárva vannak ünnepnapokon és mindenki pihen ők akkor is dolgoznak hogy talpon maradjanak .”
 • 27. Zsoltee0716 2010. március 31. 21:13
  „a hiper szupermarket mellé oda kell írni, hogy külföldi termék!”
 • 26. nagypappa 2010. március 31. 18:30
  „Olcsóbb a piaci ár?
  Persze, hogy olcsóbb nincs -itt vitatott nagyságú- bérleti díj, Tb járulék, könyvelői díj, ÁFA, nincs HACCP rendszer.”
 • 25. trofimenka 2010. március 31. 18:21
  „Még egyszer a gyengébbek kedvéért, a bolt területe 100m2 és a bérleti díja, igenis 200 000 Ft felett van...
  Nézzenek utána az IKV-nál a hitetlenek.”
 • 24. hamankato 2010. március 31. 17:02
  „Ezt a nagy HAZUGSÁGOT!!!!
  20 Mft fizettek ????Kinek???
  Havi 208000,-ft a bérleti díj ???????????????????
  Ennyiért kastélyt bérelhetnének!!!!!!!!

  Átverés az élet.......”
 • 23. IVY 2010. március 31. 16:35
  „Nem nagy durranás.
  Azért az 5-10 forint különbözetért nem zarándokolok majd el az Ág utcába!”
 • 22. Tapasztalt 2010. március 31. 15:21
  „A fideszes Tanner úr igen nagyot mondott a bérleti dijat illetöen ....Az üzlet teljes területe kb 50-55 m2 lehet. A mi ikv-töl bérelt helyiségünk hasonló övezetben ennek kb duplája, ennek ellenére a bérleti dij a Tanner által mondott összeg kb negyede! Szóval nagy svindli ez a szocbolt igy, Bohács ügyvédnek kampányfogás, Tanneréknak ingyenreklám a szinte semmiért....”
 • 21. trofimenka 2010. március 31. 13:26
  „Mi van te kis TAPASZTALT? Agyadra ment a multizás? Vagy az ott vásárolható gagyi kínai cuccoktól már be se tudod mérni mi is az 50m2 és a 100m2 közötti különbség?
  Vagy az agyadra ment a markokkói paprika és fáj az hogy valaki a magyar terméket hangsúlyozza?
  Az a bolt van 100m2, az eladótere meg 70m2.
  De látom neked nem is a bolttal van bajod, hanem a tulajjal, mert nem azon az oldalon áll, akik ezt az országot tönkretették....
  Április 11. eldönti úgyis, de látom neked a kedvenced a szegfű..., ezért küszködik most 10 millió magyar!

  Köszönjük!”
 • 20. Sandwitch 2010. március 31. 13:00
  „Be nem vinném semmi pénzért az otthonomba azt a fonnyadt, félig rothadó vacakot, amik a multik polcain roskadoznak. Ha nem folyik éppen szétfele, az azért van, mert ízetlen és éretlen.
  Sajnos beengedik a Mars térre a viszonteladókat is. Én nem tenném. Kizárólag azok árulhatnának, akik őstermelők. Pofátlanság, hogy Pista bácsi abból húz hasznot, hogy megveszi a nagybanin a zöldséget a termelőtől, ráteszi a hasznát és kiviszi a Mars térre.
  Ha tényleg termelőtől veszi az ember a Marson, akkor bízhat benne, hogy íze is lesz a zöldségnek-gyümölcsnek és nincs tele vegyszerrel (mert a termelőnek már rég nincs pénze megfizetni a sok tízezer forintos permetszereket).”
 • 19. Tapasztalt 2010. március 31. 12:47
  „trofimenka te elvakult bohács vagy tanner hivő vagy? Ennyire vak nem lehetsz, nézz már be egyszer a kisboltba,
  még az 50 m2 is csak jóindulattal..........kampányszélhámosság az egész.”
 • 18. trofimenka 2010. március 31. 12:13
  „Ez a bolt 100m2-vel miért "parányi"???”
 • 17. Yossarian 2010. március 31. 12:13
  „ez a szociális bolt egy nagy átvágás. lótúrót se alacsonabbak az árak, de pár gazember politikus döngeti a mellét vele, meg feszíthet a Tvhíradóban.
  közben meg nem, vagy csak alig olcsóbb, mint a bolt.
  de ha valakinek tényleg nagyon be kell osztania a pénzét, az mindíg is jobban járt, ha kimet a piacra.
  gusztustalan.”
 • 16. trofimenka 2010. március 31. 12:12
  „A fideszes Tanner úr nem mondott nagyot a bérleti díjat illetően, vagy egyes TAPASZTALT embereknek számlával kell bizonyítani????”
 • 15. linda83 2010. március 31. 11:33
  „A honi öntudatot nem tudom vacsorára megfőzni, és a gyerek elé tenni az asztalra. Oly megtévedt és balga lélek vagyok, hogy ott vásárolok, ahol szebb és olcsóbb árut találok. A garázsboltok tulajdonosai is - lehet, hogy okkal joggal - ott csalnak ahol tudnak. Számla nincs, választék nincs, sokkal drágább. Az alkalmazottat minimálra jelenti be, dolgoztatja 12 órát non-stop. Ez a cikk is csak magáncélokat reklámoz szerintem.”
 • 14. baloghkatica 2010. március 31. 11:12
  „Politikai akció... kiváncsi leszek, hogy sör és cigi hiánya miatt megyen e valaki arrafelé a választások után is bevásárolni...”
 • 13. Tapasztalt 2010. március 31. 11:09
  „A fideszes Tanner úr igen nagyot mondott a bérleti dijat illetöen ....Az üzlet teljes területe kb 50-55 m2 lehet. A mi ikv-töl bérelt helyiségünk hasonló övezetben ennek kb duplája, ennek ellenére a bérleti dij a Tanner által mondott összeg kb negyede! Szóval nagy svindli ez a szocbolt igy, Bohács ügyvédnek kampányfogás, Tanneréknak ingyenreklám a szinte semmiért....”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegösvény a Feszty-körképnél

Élénkebb színű honfoglalók, új terepasztal, a képhez közel vezető „üvegösvény" várja húsvéttól az ópusztaszeri emlékpark látogatóit. Tovább olvasom