Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A Pompidou Központban állított ki és Piafot énekelt

Szeged - A bárénekesnőből festővé avanzsált szegedi Mónus Zsuzsa képeivel és Edith Piaf-sanzonokkal is sikert aratott Párizsban.
A párizsi Pompidou Központban található egyik magángalériában francia festőkkel együtt állította ki vad színorgiában pompázó képeit a szegedi Mónus Zsuzsa. A nyolcvanas években még az éjszakai élet koronázatlan királynőjének számított a Tisza-partján: sanzonokat, táncdalokat, magyar nótát és operettet énekelt a Szeged Bárban és más szórakozóhelyeken.

Gyerekkorában szülővárosában, Hódmezővásárhelyen Csikós Miklósnál, Füstös Zoltánnál, majd Fodor Józsefnél tanult rajzolni és festeni, de később úgy tűnt, örökre elcsábította a zene. A Mártélyi Képzőművész Tábor szorgalmas résztvevőjeként azonban az évek során megérlelődött benne a pályamódosítás gondolata.

Mónus Zsuzsa a párizsi galériában festményei előtt.
Fotó: DM/DV

Az alföldi realisták világától hosszú út vezetett saját stílusának kialakulásáig: Dömötör János művészettörténész is elismerően szólt expresszív olajképeiről, és az újvadak közé sorolta. Több egyéni és csoportos hazai kiállítás után Mónus Zsuzsát nemrégiben négy nagyméretű festményével fotók alapján hívták meg a párizsi magángalériába. Nagy sikert arattak a naiv művészet szürreális képi világához közel álló, harsány színekkel operáló képei, amelyekből árad a szenvedély, a vibrálás.

A kiállítás „kísérő rendezvényeként" régi szegedi kollégája, a harminc éve Párizsban élő Csepregi József bárzongorista fellépést is szervezett Mónus Zsuzsa számára: a Grand Boulevard-on, az olasz La Taverne étteremben muzsikáltak együtt. Tizenhat év kihagyás után Zsuzsa kissé lámpalázasan lépett a közönség elé, de az Edith Piaf-sanzonokat is jól fogadták a párizsiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcai zene füleinknek

Szeged - Felvételünk láttán az az érzésünk támad, mintha egyesek szoborrá dermedve hallgatnák a… Tovább olvasom