Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A semmiből előásott kolostor kincsei

Szeged - Nyolc-kilencszáz éves, különleges régészeti leleteket, például bűn- és erénytálakat, Setonis mester titkos pecsétjét, értékes körmeneti kereszteket, rózsaablak-rekonstrukciót nézhetnek meg a látogatók a Fekete Ház szerdán nyílt új időszaki kiállításán.
A Kolostorok kincsei címmel bemutatott anyag gerincét egy három évvel ezelőtti régészeti feltárás adja.

– Bugacmonostoron egy korábban ismeretlen kolostort sikerült a felszínre hozni. A Kiskunságon, a semmi kellős közepén volt, hatalmas településsel a környezetében. Olyan adatokat és leleteket szolgáltatott a feltárás, amelyek a nemzetközi szakma figyelmét is felkeltették – mondta Rosta Szabolcs régész, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója. Az ásatás egy nemzetközi uniós pályázatban valósult meg, amelyben a kecskemétiek az Újvidéki Városi Múzeummal közösen vettek részt.

Különleges leletek kerültek elő az ásatáson. Fotó: Frank Yvette
Különleges leletek kerültek elő az ásatáson. Fotó: Frank Yvette

A kiállított közel 150 tárgy között Dél-Franciaországból származó, limoges-i zománc kegytárgyakat, de mindennapi használati eszközöket is láthatunk. Rosta Szabolcs szerint a mai napig megfejtetlen, hogy pontosan milyen liturgikus célt szolgáltak a bűn- és erénytálak. Egy digitális installációs technikával bárki „kezébe vehet" egy középkori monostort, majd be is járhatja azt. A gyerekeket régészeti homokozó és malomjáték várja. A Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből válogattak a március 23-áig megtekinthető kiállításra.

A Kolostorok kincsei címmel bemutatott anyag gerincét egy három évvel ezelőtti régészeti feltárás adja. Fotó: Frank Yvette
A Kolostorok kincsei címmel bemutatott anyag gerincét egy három évvel ezelőtti régészeti feltárás adja. Fotó: Frank Yvette
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zene miatt lett rossz a kedve - ezért gyújtogatott Tamás

A vétkes családon kívül Harmatos Józsefné járt a legrosszabbul abban a Retek utcai panelházban. Tovább olvasom