Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A Somogyi család a Somogyiban

Szeged - A városi könyvtárt alapító tudós pap, Somogyi Károly oldalági leszármazottai könyv-örökbefogadással ünnepelték tegnap a legidősebb családtag 90. születésnapját.
Somogyi Károly 200 esztendővel ezelőtt, április 1-jén született Tiszaföldváron. Tudós pap, esztergomi kanonok volt, amikor 1879-ben elmosta Szegedet a nagy árvíz. Saját 43 ezer 701 kötetes könyvtárát ajánlotta fel a városnak, hogy megalapozza egy közgyűjtemény létrehozását. Hagyatéka rendkívül gazdag földrajzi, orvosi, hittudományi munkákban. Személyéhez kötődő kiadványt, tárgyat keveset őriz a bibliotéka. Két olyan könyvritkaság azonban fennmaradt, amelyet saját kezűleg kötött be: Pápai Páriz Ferenc reformációtörténete és Zalánkeményi Kakas István perzsiai útleírása.

Somogyi Károly oldalági leszármazottai a két könyvritkaság örökbefogadását igazoló oklevéllel. Fotó: Frank Yvette
Somogyi Károly oldalági leszármazottai a két könyvritkaság örökbefogadását igazoló oklevéllel.
Fotó: Frank Yvette

Ezt a két restaurált kuriózumot vette védelmébe a könyvtáralapító oldalági leszármazottai nevében tegnap 90. születésnapja alkalmából Somogyi Csizmazia György. Tizennyolc családtag jött el a különleges örökbefogadásra; Komáromban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indonéziában szóródott szét a rokonság. A család könyvet is ajándékozott a város legrégibb kulturális intézményének: Zalánkeményi útleírásának közelmúltban megjelent hasonmás kiadását.

Az ünnepséget egy másik követte: Tamási József tiszaföldvári plébános köszöntője után Kiss-Rigó László megyés püspök nyitotta meg a Szeged jótevője című kiállítást, amelyet Szőkefalvi-Nagy Erzsébet rendezett a könyvtáralapítás dokumentumaiból, Somogyi-kéziratokból és könyvritkaságokból. Az összeállítást a megyei levéltár és a Móra-múzeum segítette. A május 18-áig látható tárlaton Somogyi első, 1853-ban készült végrendelete, amelyet halála előtt 24 évvel írt. Ebben részletesen rendelkezik vagyona sorsáról, javai nagy részét jótékony célokra ajánlja fel. Megemlíti értékes könyvtárát: azt kéri, feltétlenül tartsák egyben a gyűjteményt, még ha értékesíteni kell is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványok, a Föld igazi kincsei

Ásványbörzét tartottak a Bonifert Domonkos Általános Iskolában, ahol szebbnél szebb kövek között sétáltunk. Tovább olvasom