Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A szegedi Mozaik könyveiből tanulnak

Szeged - Nem érzi veszélyeztetve iskolája tankönyvellátását a szegedi Rókus II. igazgatója. Idén már csak a szakminisztérium háttérintézményén keresztül rendelhetik meg a tankönyveket az iskolák. Rókus városrész ezen általános iskolája elsősorban a szegedi Mozaik Kiadó könyveit használja. Ellenben a Fókusz, a város elsőszámú tankönyvboltja 60 kiadóval áll kapcsolatban.
Túl sok tankönyv forog a piacon – véli a szakminisztérium. De így gondolja a szegedi Kovács Lászlóné is, mert szülőként örülne, ha nagylánya ábécéskönyvéből tanulhatna öt évvel fiatalabb húga is. A szaktárca azt tervezi, hogy az átlag alatti rendeléssel bíró kiadók egyes kiadványainak gyártását megszünteti a választék szűkítése és átláthatósága érdekében.

Az elsősök ábécéskönyveinek teljes választékát kínálja a szegedi Fókusz könyváruház Fotó: Miskolczi Róbert

– Leginkább a szegedi Mozaik tankönyvcsaládjából tanulnak a diákjaink, bár hat kiadóval állunk kapcsolatban. Ennek oka az, hogy a Mozaik által kidolgozott, nálunk bevált kerettantervhez e kiadó kiadványai illeszkednek. Ugyanakkor az sem elhanyagolandó szempont, hogy 630 tanulónk közül nagyon sokan kölcsönöznek az iskola könyvtárából ingyen tankönyveket, így egy-egy kiadvány- vagy kiadóváltás sokba kerülne – érvel Oláh Miklósné. A szegedi Rókus II. Általános Iskola igazgatója nem tart attól, hogy később kapják meg a kiadványokat csak azért, mert az idei évtől az iskolák nem közvetlenül a kiadóktól, hanem a szakminisztérium háttérintézményén, az Oktatási Hivatalon keresztül rendelhetik meg a tankönyveket.

– Kreativitás, fantázia és szakmai tudás emelhet tankönyvszerzővé egy pedagógust – fogalmaz Reményfy Tamás. A szegedi Mozaik Kiadó ügyvezető igazgatója nem titkolja: szerzőik többsége vagy szegedi, vagy kötődik a Tisza-parti városhoz. Ugyanakkor a 18 éves kiadó könyveit az ország minden iskolájában használják. Tevékenységükben nagy hangsúlyt fektetetnek nagyobb tankönyvcsaládok fejlesztésére.

Ábécéskönyv

A Mozaik Kiadó Integrált tankönyvcsaládja első osztályban Ábécés olvasókönyvből és munkafüzetből, írásfüzetekből, ének-zene munkatankönyvből, valamint környezetismeret munkakönyvből áll. E kiadványokat a Kass János szegedi grafikusművész illusztrálta. A tankönyvek sokféleségét jellemzi, hogy a Líra és Lant Zrt. szegedi Fókusz könyváruháza polcain hat kiadótól 11-féle elsős olvasókönyvet találtunk.  
Például a természettudományhoz kötődő tankönyvkínálatuk gazdagságát jellemzi, hogy több mint 70 kötetből áll a sorozat, mely a diákot végigkíséri tanulmányain. Ugyanakkor arra is ügyelnek, hogy a különböző tantárgyak ismeretanyaga egymásra épüljön, és illeszkedjen is egymáshoz. Igényes kiadványaikat számos díjjal jutalmazták. Az ügyvezető szerint azonban egy tankönyv értékét mégis az méri igazán, hogy a szakmai korrektség mellett mennyire tudja felkelteni egy tanuló érdeklődését, mennyire segíti a diák és a pedagógus munkáját.

– A tankönyvvé nyilvánítás szabályai a rendszerváltozás táján lazultak. Ekkor sok pedagógusból lett tankönyvszerző és több új kiadó is született – adja magyarázatát Molnár Imréné, a szegedi Fókusz könyváruház vezetője annak, miért rendelnek 60 helyről tankönyveket. Az üzlet kínálata gazdag: az itteni 40 ezer cím fele tankönyv, vagy az óvodától az egyetemig tartó oktatáshoz kötődő kiadvány.


– Egy-egy tankönyvcsomag ára – attól függően, hogy mely iskolai szinté – legalább 6-8 ezer forint, de ennek akár a kétszerese is lehet. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy ennek az összegnek a 20-30 százalékát is elkölti a gondos szülő az iskolában használt tankönyvcsaládhoz kapcsolódó gyakorló, felzárkóztató feladatlapokra, segédkönyvekre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéken 18 éve tárcsázunk hat számjegyet

Szeged - Tizennyolc éve hatjegyű a vidéki telefonszám, a körzetek pedig az irányítószámok… Tovább olvasom