Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

A szegedi tűzoltók sem engednek

Szeged - Az uniós csatlakozás időpontjától kezdődő időszaktól jár fizetés a tűzoltók túlmunkájáért, így döntött jogerősen a Zala Megyei Bíróság csaknem kétszáz zalai tűzoltó perében. A szegedi tűzoltók a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntésére várnak.
Szegeden 114 tűzoltó adta be keresetét tavaly novemberben a Szegedi Városi Bírósághoz túlórájuk kifizetése érdekében. A pert egyelőre felfüggesztette az állomány, mivel a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntésére várnak. A kérdés, hogy a munka törvénykönyve szerinti 40, vagy a szolgálati törvényben meghatározott 48 óra feletti részt kell-e kifizetni a tűzoltóságnak a túlmunkáért.

A Zala megyei tűzoltók 2007-ben indítottak pert annak érdekében, hogy az uniós csatlakozás időpontjától a közösségi szabályozásnak megfelelően ismerjék el számukra a heti 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlóraként, és azt fizessék ki nekik. Az önkormányzati tűzoltóságok fellebbezése után a Zala Megyei Bíróság annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy kimondta: a heti 48 órát meghaladó szolgálat teljesítése számít túlmunkának. Az uniós irányelvek szerint ugyanis hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidő – a túlórát is beleértve – nem haladhatja meg a 48 órát.

– Szegeden mi a 40 óra feletti rész kifizetését kérjük a bíróságtól. Ez egy „átlagos" tűzoltó esetében, számításaink szerint, nagyjából bruttó másfél millió forint – tudtuk meg Kádár András főtörzsőrmestertől, a Rendészeti Védegylet Szegedi Tűzoltó Tagszervezetének elnökétől.

– Helyben nem tudjuk ezt az összeget kifizetni, ez a költségvetés feladata lesz – válaszolta kérdésünkre Tandari Attila alezredes, személyzeti osztályvezető. Egy 2005-ös törvénymódosítás alapján folyamatosan csökkentjük a heti 54 munkaórát. Idén értük el a törvény által meghatározott 48-at.

Országosan hétezer tűzoltó érintett az ügyben, a tét tehát elég magas, 10-15 milliárd forint. Információink szerint ez az összeg nem szerepel a kormány első féléves költségvetésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától útjavítás Deszk és Klárafalva között

Deszk - Mától május végéig mindenkinek több időt kell szánnia a közlekedésre Szegeden és a 43-as úton. Reggel fél 7-től félpályás útlezárás lesz Deszk és Klárafalva között. Tovább olvasom