Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A Tűz-szimfóniával indítják az évet

Szeged - A régizene-specialista Vashegyi György vezényli a szimfonikusokat ma 19.30-tól a nagyszínházban, ahol az év első koncertjén két Mozart-darab mellett Haydn Tűz-szimfóniáját játsszák.
– Régóta dirigálok Haydn- és Mozart-műveket modern hangszeres zenekarokkal is. A szegedi szimfonikusokat most vezénylem először, ez a műsor jó találkozási pont. Az elmúlt évtizedben több mint száz Mozart-előadást dirigáltam az Operaházban, ott is modern hangszereken muzsikálunk, ezeken is lehet ilyen zenét is szépen játszani. Más kérdés, hogy minden mű azokon a hangszereken szól a legjobban, amelyekre írták, vagyis Haydn és Mozart esetén a korabeli hangszerek még jobbak. A szegedi egy kiváló együttes, jó hangulatúak a próbák, remélem, szép koncert lesz – mondja Vashegyi György Liszt-díjas karmester, aki hegedű-, furulya-, oboa- és csembalótanulmányai után 1993-ban Lukács Ervin növendékeként szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián.

Részt vett John Eliot Gardiner és Helmuth Rilling mesterkurzusain; continuót és kamarazenét tanult a Drezdai Régi Zenei Akadémián. 1990-ben megalapította a Purcell Kórust, majd 1991-ben az Orfeo Zenekart, amelyek Magyarország egyedülálló régi zenei specialistáivá váltak: repertoárjuk gerincét a Gesualdótól Mozartig terjedő periódus zenéje alkotja. Állandó résztvevői a Fertőd-Eszterházán rendezett historikus Haydn Fesztiválnak, több sikeres lemezük jelent meg.

Vashegyi György a Korzó Zeneházban próbál a szimfonikusokkal. Fotó: Karnok Csaba
Vashegyi György a Korzó Zeneházban próbál a szimfonikusokkal. Fotó: Karnok Csaba

– A keddi koncertre csodálatos műsorral készülünk, amely két évtized zenéjét foglalja össze. 1768 körüli Haydn Tűz-szimfóniája, amely izgalmas, szép darab. Elsősorban az Orfeo Zenekarral több mint száz Haydn-szimfóniát dirigáltam már; ebből nyolcvanat bármikor örömmel vezényelnék újra, a Tűz is ezek közé tartozik. Gyönyörű darab Mozart hegedűre és brácsára írt Esz-dúr sinfonia concertantéja is, amit két nagyszerű szólistával, Kosztándi Istvánnal és Máté Győzővel szólaltatunk meg. Mozart utolsó három szimfóniája közül az első számú, az 1788-as nagy Esz-dúr szimfónia zárja a koncertet. Ez egy egészen csodálatos remekmű – ajánlja a hangversenyt Vashegyi György, aki a régi zene legelismertebb hazai szakértőjeként úgy véli: a közönség mindig annak örül, amit kap, abból tud választani, amit elé tárnak; a hazai zenei élet döntéshozóinak felelőssége, hogy hogyan szélesítik a repertoárt, műsorra tűznek-e például olyan különleges barokk operákat, amelyek roppant népszerűek Nyugat-Európában.

– A magyar zenei életnek még sokat kell változnia, hogy a minőség és a repertoár színesítése kiemelt követelmény legyen. Az operaélet szempontjából fontos lenne, hogy legyenek egymással rivalizáló operajátszó centrumok. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennégett a szobában egy mórahalmi férfi

Lángra kapott egy szoba egy Mórahalom melletti tanyában. A tűzoltókat az áldozat apja hívta, de már nem tudtak segíteni. Tovább olvasom