Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Ágoston Lóránt is római ösztöndíjas

Budapest, Szeged - Nyolc képzőművésznek, köztük a szegedi Ágoston Lórántnak adta át a Római Magyar Akadémia ösztöndíjait Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) budapesti székházában.
A második alkalommal kiosztott, egy hónapra szóló ösztöndíj célja, hogy lehetőséget adjon hivatásos magyar festő-, grafikus-, szobrászművészek és intermédia-művészek számára a római galériákkal, gyűjteményekkel, múzeumokkal való szakmai kapcsolatok kiépítésére, alkotói tapasztalatok szerzésére. Ágoston Lóránton kívül Budaházi Tibor, Czene Márta Erzsébet, Kroó Anita és Varga Rita festőművész, Gyenes Zsolt Gábor és Süli-Zakar Szabolcs médiaművész, valamint Oláh Katalin szobrászművész nyerte el az ösztöndíjat.

Ágoston Lóránt tavaly őszi szegedi tárlatán. Fotó: Karnok Csaba
Ágoston Lóránt tavaly őszi szegedi tárlatán. Fotó: Karnok Csaba

 A hagyományt folytatják

Először 1927-ben utazhattak Rómába magyar képzőművészek a kultuszminisztérium támogatásával. A 2013-ban újralapított ösztöndíjjal ezt a hagyományt folytatják, így ápolva a Római Iskola művészeti örökségét. Az ösztöndíjak odaítéléséről szakmai kuratórium döntött, amelynek tagja Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Sulyok Miklós, Molnár Mária, Francesca Pietracci művészettörténész, GiovannaMartinelli és Lovas Ilona képzőművész, Révész Mária miniszteri megbízott. Az ösztöndíjasok támogatása összesen 5,2 millió forint – az NKA miniszteri keretének terhére.

A miniszter reményei szerint a Rómában szerzett tudás segítségével olyan művészeti nyelven fognak tudni megszólalni az ösztöndíjasok, amellyel mások számára is érthetővé válik, hogy mit gondolunk saját magunkról, nemzetünkről és a világról.

– Már tavaly is pályáztam, de csak most sikerült elnyernem az ösztöndíjat. Különösen annak örülök, hogy a zsűriben olasz szakemberek is voltak, akiknek nem lehetett semmilyen személyes kötődésük, így elfogulatlanabbul tudtak értékelni. Olaszországi tanulmányutam részeként korábban is eltöltöttem már két napot Rómában, de most a nyári szünetben július elejétől augusztus elejéig egy egész hónapra biztosítanak szállást a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri-palotában. Műterem ott nem áll rendelkezésünkre, ezért a galériákkal való kapcsolatfelvétel a legfontosabb feladatunk – mondja Ágoston Lóránt képzőművész, a deszki Zoltánfy István Általános Iskola rajz–földrajz szakos tanára, aki a progresszív szegedi alkotókat tömörítő In Memoriam Geriub Gepleki Képzőművészeti Egyesület tagja.

– 2016 júniusában az összes ösztöndíjas egy csoportos kiállítással tér majd vissza Rómába: friss munkáinkat mutatjuk majd be egy közös tárlaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj a táncért

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó táncosoknak járó díjat az idén Dobó Blanka mellett Sztankovics Alex is megkapta. Tovább olvasom