Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ahol megkeresik az iskolakerülőket is

Szeged - Elégedettek a makkosháziak a rendőrség utolsó hónapokban végzett munkájával: a Biztonságos Élet-Tér programban megtisztultak a panelek, legális graffitifalat állítottak fel, és sűrűbben látni járőröket az utcákon.
Négy szegedi választókerület – Makkosház, Rókus, Móraváros és Felsőváros – biztonságosabbá tételét határozta el év elején a Szegedi Rendőrkapitányság. Az SZTE Szociológiai Tanszékének felmérése szerint ugyanis ebben a négy választókerületben volt a legkisebb a lakosság biztonságérzete.

– A Makkosházi Általános Iskolában bűnmegelőzési programot indítottunk a felsősöknek. 3-8 perces kisfilmeket vetítettünk nekik, amelyek arról szóltak, hogyan ne váljanak áldozattá vagy bűnelkövetővé, illetve mi vár rájuk, ha mégis erre az útra lépnek – számolt be egyik bűnmegelőzési programjukról a körzetben Pópity Beatrix főtörzsőrmester, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának előadója.

– 600 ezer forintot költöttünk a makkosházi körzet lakóházainak graffitimentesítésére, felállítottuk a város első legális graffitifalát. Közösen járőrözünk a polgárőrökkel, városőrökkel, pártfogókkal, gyermekvédelmisekkel. Azokat keressük, akiknek az iskolában lenne a helyük. A járőrözést a jó idő beköszöntével tovább sűrítjük – mesélte Pópity Beatrix.

Süvegné Sólya Éva örül, hogy a fiatalok a graffitifalat színezik ki, és nem a panelházakat. Fotó: Segesvári Csaba
Süvegné Sólya Éva örül, hogy a fiatalok a graffitifalat színezik ki, és nem a panelházakat. Fotó: Segesvári Csaba

Makkosházon tegnap kora délután az IKV Zrt. munkatársai éppen a Lomnici utca egyik panelházáról mosták le a firkákat. – A mi házunk már megtisztult. Két hete pedig hosszan állt egy rendőrautó a Gát utcai játszótérnél, ahol fiatalok hangoskodtak. Láttam, ahogy kiszálltak a járőrök, beszéltek a lármázókkal, akiket azóta sem láttam. Örülök, hogy gyakrabban jönnek a körzetbe a rendőrök – mondta a Lomnici utcában lakó Csehó Imréné, akinek erkélye éppen a játszótérre néz.

– Jó kezdeményezés a graffitifal, remélem, a fiatalok ezt fújják majd le a panelek helyett. Persze jól jönne még egy belőle – vélekedett Süvegné Sólya Éva. A kisgyermekes anyuka üdvözölte, hogy a rendőrök már az iskolában felhívják a fiatalok figyelmét a garázda cselekedetekre.

A képviselő mondja

Kenderesi-Szabó Mihály, Makkosház önkormányzati képviselője: Végre elindult valami a körzetben a Biztonságos Élet-Tér program segítségével! Nagy szükség volt az erősebb rendőri jelenlétre, mert a graffitizés és a vandalizmus sok problémát okozott az itt lakóknak. Az akció meghirdetése óta sűrűn látni rendőrautókat és gyalogos járőröket a körzetben, amit a lakosság is örömmel nyugtázott. Jó ötlet volt a legális graffitifal is, mert a firkálók korábban csak az iskola és az óvoda falain 13 millió forint kárt okoztak rajzaikkal.

Olvasóink írták

 • 4. hazám 2009. április 05. 22:43
  „Más " művészetet" nem lehetne ennyire pártolni? S a rendőröknek nincs egyéb dolgok, mondjuk a betörések...utáni nyomozás, ilyesmi...”
 • 3. török 2009. április 05. 18:47
  „wb: ja, nem fognak megelégedni vele.

  azért remélem, tényleg javul a helyzet. tegyenek ki fix traffikat a rendőrök helyett, ők meg járőrözzenek.”
 • 2. waterbear 2009. április 05. 15:03
  „Kedves Süvegné...

  Az a graffiti fal csak legalizálja azt amit büntetni kellene... amúgy meg annyit ér, mint egyetlen munkanélkülinek adott 50Ft.”
 • 1. rozator 2009. április 05. 06:23
  „Duma az egész! A Hont F.u. Gát u. Juharfás u. közt van egy kis park,sürű növényzettel, a zsaruk sötétedés után be sem mernek menni,mert ki kellene szállni a kocsiból! Reggelente üres öngyujtók, gázöngyujtótöltők és ritkán injekciós tűk szanaszét!Meg az üres 2l.-es soltvadkerti asztali fehér!Makkosházán rendőrt kb 2-hete láttam, egy autóssal szórakoztak a Juharfásban déli 12-kor!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idegenek köztünk vannak

Szeged - Amikor szabadon eresztjük a megunt ékszerteknőst, nem gondolunk arra, mit művelnek rokonságukkal. Minél változatosabb egy élőhely, annál egészségesebb – a távoli vidékek növényei, állatai kihalásra ítélhetik az őshonos fajokat. Tovább olvasom