Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Aki bukik, fizet: lesz, aki szeptember közepén jut könyvhöz

Szeged - Néhány iskolában már megkezdték a tankönyvek kiosztását, szeptember első napjaiban pedig mindenhol kézbe kapják a diákok a névre szóló csomagokat. A pedagógusok látják a buktatókat, ahol azonban már élesben vizsgázik a rendszer, ott eddig nem tapasztaltak problémát.

Bár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt javasolta, hogy a tankönyveket szeptember első napjaiban osszák ki, több intézményben már a héten átvehetők a csomagok. Idén teljesen új rendszer szerint működik a tankönyvellátás: a tavasszal megrendelt könyveket iskolára, osztályra és névre szólóan csomagolva szállították le az intézményekbe. A szülők igazából sok változást nem érzékelnek: bemennek, és megkapják a gyermekük tankönyveit. Az iskolák számára azonban jóval több az adminisztrációs teher, még úgy is, hogy nem kell azzal foglalkozni, hogy a halmokban álló kiadványokból egyesével összeszedjék minden diáknak, amire szüksége van.

– Hónapokkal ezelőtt eldöntöttük, hogy augusztus utolsó hetében osztjuk a tankönyveket, meghirdettük az iskola honlapján is, nem akartunk már ezen változtatni – magyarázta Tóthné Lengyel Mária, a szegedi Dózsa György Általános Iskola igazgatója, miért kezdték már tegnap az osztást. Hozzátette: praktikusabbnak is érzik ezt így, hiszen a második tanítási napon már órarend szerinti órákat tudnak tartani, amit nem akadályoz, hogy nincs miből olvasniuk a diákoknak.

Az osztás egyébként gördülékenyen ment: az egyik pedagógus lefénymásolta a tankönyv árának befizetését igazoló csekket, a másik elment a csomagért, a harmadik pedig felbontotta azt, és a szülővel együtt ellenőrizte, minden benne van-e. Az elsős pakkból négy könyv hiányzott – azok, amelyek könyvtári példányok, vagyis az év végén vissza kell adni. Idén ugyanis az elsősöknek már ingyen tankönyv jár, ami azonban azt is jelenti, hogy a munkafüzetek kivételével nem a saját tulajdonuk. Ezeket az iskola könyvtárában lepecsételik, és csütörtökön vagy pénteken lehet menni értük.

A szegedi Dózsa György Általános Iskolában tegnap kezdték osztani a tankönyveket. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Dózsa György Általános Iskolában tegnap kezdték osztani a tankönyveket. Fotó: Schmidt Andrea

– Úgy tűnik, az előcsomagolással nincs baj, nem tapasztaltunk még hibát – mondta Szabó Ágnes tankönyvfelelős. Ez azért fontos, mert amennyiben egyetlen olyan könyv is van a csomagban, amely nem a valós rendelésnek felel meg, az nem vehető ki a csomagból, hanem kompletten visszáruzni kell, és újra meg kell rendelni. Az első pár órában nem volt problémás eset sem, de az ezzel kapcsolatos kérdésekre is fel vannak készülve.

– Aki nem fizette be a tankönyv árát, nem kaphatja meg a csomagot. Itt van azonban az iskolában, így amint bemutatja a csekket, elviheti – mondta el Szabó Ágnes. – Ha valaki időközben iskolát váltott, az előző intézményben törlik a rendelését, és az újban pótrendelést kell leadni. Azoknak is pótrendelést kell leadnunk, akik idén már nem kapják ingyenesen a tankönyvet. Az ilyen igényeket szeptember első napjaiban zárjuk le, utána érkeznek meg a pótcsomagok az iskolába.

Mivel a legtöbb iskolában még csak ezután kezdik el a tankönyvcsomagok osztását, csak elméletben látják egyelőre a rendszer buktatóit. – A legnagyobb gond az évismétlőkkel lesz. Mivel a napokban pótvizsgáznak, csak most derül ki, hogy szükségük lesz-e a megrendelt, következő évfolyamnak szóló könyvekre. Mivel pedig arra sincs lehetőség, hogy csak egy-két könyvet kérjünk, ha megbuknak, akkor is a teljes csomagot kell kifizetniük, miközben a legtöbb könyv nyilván megvan nekik. Akik időközben szakmát váltottak, szintén nem a megfelelő csomagot kapják – sorolta egy középiskolai igazgató, aki szerint vásárlói szempontból jóval rugalmatlanabb a rendszer.

Olvasóink írták

 • 17. MrYoda1900 2013. augusztus 29. 16:21
  „Azt mondja meg már nekem valaki , hogy ha egy szülő csak egy gyermeket nevel és minimálbérből él annak miért nem jár az ingyen tankönyv? Miért különb a nagycsaládostól ? Ma pár száz forint híján 35 ezer forintot fizettem a könyvekért a közép iskolába! és még ez csak a kezdet . Az ebédet már előre nem kértem mert tudom , hogy nem fogom tudni ki fizetni! Ja előre kellett volna spórolni? Meg nem tudnám mondani h mikor voltunk nyaralni de az elmúlt 10 évben biztosan nem . Ezek után jó iskola kezdést kívánok magunknak”
 • 16. NP1 2013. augusztus 29. 14:15
  „9. v.imre 2013.08.28. 15:26

  Kérdeznék valamit: számodra minden csak tökéletes lehet amit az Orbán kormány csinál? (Annak ellenére is, hogy az élet egyszerűen mást bizonyít?)
  Meddig terjed számodra a párthűség?
  Tényleg azt hiszed, hogy aki panaszkodik a csökkenő jövedelme, a hiányzó tankönyv, az elcsalt trafikja/földje miatt az hazaáruló?”
 • 15. _csutak_ 2013. augusztus 29. 00:15
  „Az iskola év végén jeleztük az iskolában, hogy unokáim másik iskolába fognak járni.
  Az új iskolában ezt a tényt személyi okmánnyal jelentettük!
  Ennek ellenére ma hiába álltunk kettő órát a könyvekre várva, mert nem jött meg, majd talán szeptember végére.
  Amikor megkérdeztem, hogy azért ugye mehetnek aprókáim az iskolába fel voltak háborodva!
  Én az ilyen szervezőket kivinném egy hónapra Spanyolba, Angliába dolgozni úgy, hogy semmilyen segítséget nem adnék nekik!
  Azt hiszem éhen halnának, és most nem az iskolai szervezőre gondoltam.”
 • 14. fotelagy 2013. augusztus 28. 21:41
  „Igen, ez tényleg szabotázs. Az államnak kicsit keményebben oda kellene lépnie, mert egyesek azt gondolják, hogy nekik mindent szabad.”
 • 13. mugli 2013. augusztus 28. 21:05
  „Az én gyerekeim is ma kapták meg, sokat álltunk sorba, rengeteg az adminisztráció. Mi fizetősek vagyunk.
  Ugyanakkor az gond volt, hogy mi átutalással rendeztük a tankönyvek árát, azokat az adatokat tüntettük fel a közleményben, amelyeket a KELLO kért, mégis közölték az iskolában, hogy a csekkes befizetés az egyértelmű.
  Hiába lobogtattam a banki igazolást kinyomtatva...”
 • 12. exdeus 2013. augusztus 28. 20:04
  „Igen, annak én sem örültem volna, hogyha hétfőn kapja meg, mert akkor egy nap lett volna csak csomagolni, mert hát ugye a második napra már illendő könyvekkel menni... Jó, nem sok, de nem két perc a művelet.”
 • 11. mivan? 2013. augusztus 28. 18:37
  „Miért van az, hogy kis porszemecskék kerülnek örökké a gépezetbe? Pedig ez a dolog is csak működött valahogy eddig. Speciel nálunk majd szept 2-án adják a könyveket. Hm! Lesz majd zűrzavar.”
 • 10. exdeus 2013. augusztus 28. 17:59
  „Hm, nálunk nem volt rajta a gyerek neve a csomagon, csak az osztálya. (Mondjuk elég az is, feltételezem, mindenki ugyanabból a könyvből tanul egy adott osztályon belül.)”
 • 9. v.imre 2013. augusztus 28. 15:26
  „"...A pedagógusok látják a buktatókat, ahol azonban már élesben vizsgázik a rendszer, ott eddig nem tapasztaltak problémát. ..." Szól a bevezető.

  Megy ez, ha szorgos kezek csinálják. Szóra sem érdemes cikket csinálni belőle. A Népszabadságban panaszkodik egy igazgató, hogy számára nem a megbeszélt megfelelő időban küldte házhoz a tankönyvterítő a könyvstócot, és az hogy kerül belülre? Mrt hogy ő éppen külhonban nyaral és onnan nem tud másnapra hazaérni, ahogyan azt az sms-ben jelzik. A Népszabi sem volt rest, tőle szokatlan módon ezt teszi zárójelbe az "igazgató" után (Tessék megkapaszkodni! Már ők is unják a siránkozók panaszát a kezdéshez közeledve, a dologidőben, ami amíg világ a világ ezzel a felkészüléssel kezdődött eddig minden iskolában.) Megkapaszkodtak? Nos "igazgató (humán végzettségű)"”
 • 8. dondongó 2013. augusztus 28. 14:17
  „Egy fő oktatáspolitikus - talán Rózsa néni - azt nyilatkozta a napokban, hogy aki a tanév kezdete előtt oszt ki tankönyvet az szabotázst követ el. Nó komment. Nem volnék pszichiáter. :-)”
 • 7. sapi 2013. augusztus 28. 13:19
  „A cikk pontosabb lett volna, ha ténylegesen utána kérdez több iskolában is.....
  Ugyanis pl. A Tabán iskolában vannak olyan gyerekek, akik nem kapják meg a tankönyveket szeptemberben, és az iskolában az iletékes személyek még csak meg se tudják mondani mikor lesz könyv...... A szerencsétlen gyerek majd tankönyv nélkül tanulhat......
  Káosz az egész!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. pog 2013. augusztus 28. 13:08
  „már nem is csodálkozom ez a kormány még semmit sem csinált tökéletesen...de a hibás Gyurcsány ..Bajnai...”
 • 5. hangman 2013. augusztus 28. 11:44
  „A tanárok meg főhetnek a levükben, hurrá, tönkretették az egészségügyet, oktatást, nyugdíjrendszert, közigazgatást, meg úgy kompletten a gazdaságot, ahol a 300.000 közmunkás és a megnyirbált munkanélküli ellátások ellenére ugyanúgy 450.000 munkanélküli van az országban mint volt 2010-ben!”
 • 4. Dr.Tonyk 2013. augusztus 28. 11:25
  „"Bár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt javasolta, hogy a tankönyveket szeptember első napjaiban osszák ki"

  Ezt nem a Klebelsberg javasolta, hanem helyettes államtitkári ukáz volt . A Klebelsberg annyit adott utasításba, hogy hagyják figyelmen kívül az iskolák az államtitkári felhívást. :))) Egy nap alatt két ellentétes utasítás kaptak. :))”
 • 3. pachakuti 2013. augusztus 28. 11:21
  „Magyarországon ma legelőnyösebb dolog hátrányos helyzetűnek lenni.”
 • 2. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 10:58
  „1, de így viszont ők vezethetik majd az országot. Sok különbség nincs a mostanitól.”
 • 1. papsajt 2013. augusztus 28. 10:34
  „"Aki bukik, fizet"- gondolom kivéve a hátrányos helyzetűek, akik továbbra is ingyen kapják minden évben a könyvet és a többi szokásos dolgot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját részre ír magyar bizonyítványt a francia fiú és a német lány

Néhány hete közös szegedi albérletben él a francia Nicolas és a német Damaris. Most ismerkednek egymással, a várossal és az országgal. Tovább olvasom