Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Aláírják a támogatási szerződést

Szeged - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egyedi engedéllyel és 180 napos halasztott hatállyal aláírja a Mars téri beruházás támogatási szerződését – ezt Bohács Zsolt országgyűlési képviselő és Póda Jenő városi gazdasági tanácsnok (Fidesz–KDNP) jelentette be keddi sajtótájékoztatón. Szeged tehát megkapja a 2,1 milliárd forintos uniós támogatást.
Az NFÜ-nél pozitív döntés született – kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját a szegedi Fidesz-irodában Póda Jenőgazdasági tanácsnok –, alá lehet írni a Mars téri beruházás támogatási szerződését.

Lapunkban megírtuk: a belváros-rehabilitációs projekt – amely a Mars téri fejlesztéseket is tartalmazta – 3,3 milliárd forintos költségvetéséhez 2008 végén 2,1 milliárd uniós forrást nyert a város. A beruházás elkezdődött, mára szinte be is fejeződött, a támogatási szerződést azonban tavaly júliusban nem írta alá az NFÜ. Arra való hivatkozással, hogy a Mars téri ingatlan nem per- és igénymentes. A kereskedők egy csoportja ugyanis a bódéik miatt perben állt a várossal. Két hónappal ezelőtt az első fokon eljáró bíróság a város javára döntött a kereskedőkkel szemben.
Mit jelent az, hogy a szerződés halasztott hatályú? A részletekről Bohács Zsoltországgyűlési képviselő számolt be a sajtótájékoztatón: a hatálybalépés a szerződés aláírásától számított maximum 180 nap, és feltétele a kérdéses ingatlan per- és igénymentessége. Ez utóbbi lehet jogerős bírói ítélet vagy megegyezés is (ezért különítettek el 30 millió forintot a városi költségvetésből a kereskedők esetleges kártalanítására).
A szerződést különben napokon belül aláírják.

A beruházás részeként tavaly szeptemberben nyílt meg a Mars téri nagycsarnok. Fotó: Karnok Csaba
A beruházás részeként tavaly szeptemberben nyílt meg a Mars téri nagycsarnok.
Fotó: Karnok Csaba

Bohács kifejtette: B. Nagy Lászlóképviselőtársával elérték, hogy Szeged megkapta a lehetőséget a 180 napon belüli hiánypótlásra. Ez a 6 hónap elegendő arra is, hogy a kereskedőkkel befejeződjenek a perek, és jogerős határozat szülessen. Amennyiben már 30 nap múlva jogerős ítéletet hoz a bíróság, akkor nem lesz szükség a 6 hónapra, és előbb megérkezhet a pénz.

A fideszes politikusok hangsúlyozták: a Botka László irányította városvezetés végig azt mondta, hogy az ingatlan per- és igénymentes, holott nem volt az. A képviselők vállalták a közvetítői szerepet, hogy Szeged érdekében rendbe hozzák a városvezetés által elrontott pályázati folyamatot, az NFÜ pedig méltányosságot gyakorolt. Nem igaz tehát, hogy a fideszes képviselők nem működtek együtt a városvezetéssel.

Városháza: „Bocsánatot kellene kérni"

.„Szeged város vezetése és személyesen Botka Lászlópolgármester örömmel üdvözölte, hogy a Fidesz városi frakciójának – a polgármester megbízása nyomán – sikerült visszahoznia a Mars téri piacrekonstrukciós projektet abból a gödörből, ahová felelőtlen politizálásával ő maga lökte – áll a polgármester kabinetfőnöke, Szabó Sándor által aláírt közleményben. – A Fidesz képviselői évekig elszántan és elvtelenül védték mintegy fél tucat bódétulajdonos érdekeit a város, vagyis 170 ezer, korszerű piacot igénylő városlakó érdekeivel szemben, miközben válogatás nélkül törvénytelenséggel, szabálytalansággal, jogszerűtlenséggel vádolták azt a városvezetést, mely mindenben szabályosan járt el. Ezek után a Fidesz részéről nem győzelmi jelentésről szóló sajtótájékoztatóra, hanem a szegediektől való bocsánatkérésre lenne szükség." Solymos László alpolgármester hozzátette: „Örülünk, hogy a Fidesz végre a város jogos érdekei mellé állt." 

Olvasóink írták

 • 6. jay_és_néma_bob 2011. január 13. 11:34
  „miért kellett erre 180 napot várni?”
 • 5. szeti 2011. január 12. 20:22
  „szóval elbszták a dolgot, (fidesz az nfü-nél) és most helyrehozták. ezért taps jár nekik? szerintem húzzanak a sunyiba.”
 • 4. Alsóváros 2011. január 12. 10:10
  „A lézerközponttal mi lesz?”
 • 3. DMagóg 2011. január 12. 09:39
  „Ha már duplán hír, akkor tegnapról:

  ,,... konkrétan Bohács és B. Nagy László ,,hathatós és eredményes közbenjárására". Ez Bohács szerint bizonyítja, hogy nem igaz az az állítás, hogy a kormány nem támogatja a szegedi beruházásokat a szocialista polgármester miatt."

  Szerintem, ez bizonyítja, hogy a döntéseket ,,pofára" hozzák, na meg kényszerből, mert jogilag leégtek volna. A törvények szerinti eljárásoknál nem lehet szerepe semmiféle hathatós közbenjárásnak, mert az, jogsértő. Erőlködhetnek, akkor is súlytalanok! Köszönjük, hogy megpróbálják, hogy legalább kárt ne okozzanak.”
 • 2. DMagóg 2011. január 12. 09:36
  „Belökök valakit a mély vízbe, majd kimentem, és világgá kiáltom, hogy én vagyok a hős életmentő!
  Görögtűz!”
 • 1. saturnus 2011. január 12. 09:22
  „Benyaltátok gyerekek így lessz ez a többivel is,nyugdíj,sajtó,szavazók hát azok megszívták rendesen,közel az utolsó rendszerváltó párt szétesése a többihez hasonlóan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztési tanfolyamok Csongrád megyében

Évente Európában 700 ezer keringésmegállást észlelnek, a túlélők aránya 5–10 százalék között van. Tovább olvasom