Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Albínó süni a vadasparkban

Szeged - Fehérek a tüskéi, rózsaszín az orra, és piros a szeme annak az albínó süninek, amely nemrég került a Szegedi Vadasparkba.
Egy kíváncsi kiskutya lelt rá a különös szerzetre, a család rögtön befogadta, és gondosan felnevelte a megrettent állatot, majd átadták az állatkert természetvédelmi mentőközpontjának – tudtuk meg a dolgozóktól.

A vadasparkba sok sünit visznek évről évre, de ez a hófehér kis állat nagy feltűnést keltett még a gondozók körében is. A hazánkban élő, védelem alatt álló keleti sün albínó egyedének túlélési esélye alacsonyabb lenne a normál színű társainál, mert a színe miatt meglehetősen feltűnő a természetes környezetében.

Albínó süni a vadasparkban. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)
Az albinizmus öröklődő jelleg, de azért nem találkozhatunk hófehér állatokkal nagy számban a természetben, mert sok hátránnyal jár: a ragadozók nagyobb veszélyt jelentenek rájuk, és a prédaállatok is hamarabb észreveszik őket, ezért gyorsabban elmenekülnek előlük. Az albínó állatok érzékenyebbek a betegségre és az erős napsütésre is.

Állatkerti környezetben hosszabb ideig élhetnek az albínók, jó példa erre a vadaspark nőstény Bennett-kenguruja, amelynek már – szintén hófehér – utóda is született.

Hazánkban a keleti sün az egyetlen őshonos sünfajta. Védelmet élvez, eszmei értéke 25 ezer forint. 2014-ben Az év emlőse a keleti sün lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz egyetemista közbringázik

Október végén átrendezik a Citybike Szeged tárolóit. Tovább olvasom