Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Algyő-rétegben fúrnak a szerbek - beszállnak a Makói-árok kitermelésébe

Szeged - Újabb fordulat a Makói-árok projektben. Az Algyő-formáció kitermelésére a szerb Naftna Industrija Srbije (NIS) is szerződött. 2009-ben még 2012-es kezdésről és több ezer munkahelyről beszéltek.
Még 2007-ben írtuk: Óföldeák és Csanádpalota után Makó közigazgatási határán belül is fúrást kezdhet a TXM Kft., hiszen megkapta az önkormányzattól a szükséges engedélyeket. Az akkori hírek szerint a magyar bányászati hivatal még 2007-ben fogadta el a feltárást végző cég készletbecslését, a térség gázellátását évtizedekre fedezni képes mennyiség azonban nem üregekben, hanem üledékbe ágyazódva nyugszik a Makó-medencében.

A tengerentúli tulajdonú cég anyavállalata, a Falcon Oil 35 évre kapott a kijelölt területen bányászati engedélyt, ez még 17 és fél évig meghosszabbítható. A TXM már megépített egy 12 kilométer hosszú nagynyomású bekötővezetéket, és létrehozta a kitermeléshez szükséges, csaknem összes infrastruktúrát az óföldeáki Makó 6-os kút és a Mol szállítóvezetéke között.A Makó-Dallasnak is becézett környék életét alaposan felbolygatta az ásványkincsek kitermelésének lehetősége, azonban 2009-ig a 400 millió dollárt elérő befektetés alig változtatott a térség munkaerőpiacán. 2009-ben megírtuk, „A jelentős mennyiségű kitermelés-felfutást 2012-től tervezzük. Az Egyesült Államokban 2005-ben kezdődött ez a fajta, azaz a nem hagyományos gáztermelés. Ma már ott a teljes belföldi termelés harmadát teszi ki." A delmagyar.hu-nak nyilatkozó Szabó György arra is kitért, „ha 2012-ben megindul a kitermelés, akkor alkalmazásban és alvállalkozói konstrukcióban több ezer embernek tudunk majd munkát biztosítani."

2010 nyarára azonban csönd lett. Szabó György ekkor már azt nyilatkozta, a reményeket firtató kérdésre, szerintük érdemes tovább kutatni, annál is inkább, mert amikor az ExxonMobil abbahagyta – a túl sok feltörő vízre hivatkozva – a kutatást, olyan tényeket rögzített, amelyek korábban is ismertek voltak. Magyarán ez a kutatás nem derített ki semmi újat. Szabó szerint nem vitás, hogy az ExxonMobil saját szakmai szabványai szerint döntött, amikor ilyen eredmények után továbbállt.

A térség szempontjából is jelentős beruházás újabb fordulatot vett – A Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) a makói termelési engedélyének hatálya alá tartozó, Algyő-formáció kitermelésére a szerb Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal szándéknyilatkozat írt alá.

A MOL és az ExxonMobil a teljes Makói árokban indíthat kutatási programot
A MOL és az ExxonMobil a teljes Makói árokban indíthat kutatási programot. A makói árok metszete. forrás: MOL

A szándéknyilatkozat szerint a szerződés a Makói-árok 995 négyzetkilométeres területén 2300 és 3500 méter közötti mélységben levő, Algyő-réteg megfúrására vonatkozik, ami a szakemberek szerint ígéretes lehetőségeket kínáló, szénhidrogén-tartalmú homokkő. Robert Macaulay a Falcon vezérigazgatója a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a projekt célja, hogy leteszteljék, gazdaságosan kitermelhető-e az Algyő-réteg. A munka rendkívül drága és kockázatos, ezért ennek a megosztását szeretnék a szerb partnertől. A költségekről még nem tudott beszélni.

A megállapodás szerint a NIS három kút fúrását, tesztelését és befejezését végzi el a saját költségén 2012. december 31-éig, úgy elhelyezve a kutatási területeket, hogy egymástól független teszteléseket tegyenek lehetővé. Amennyiben a felfedező fúrást a NIS költségén bekötik és a kút termelésbe áll, a NIS 50 százalékos érdekeltséget szerez mindegyik kutatási terület termelésében.

A három kút lemélyítését követően a NIS-nek 50 százalékos érdekeltséget szerezhet a szerződéses területen belüli teljes Algyő-réteg termelésében. Amint teljesítette kötelezettségét, a NIS és a TXM a továbbiakban részesedésüknek megfelelő arányban megosztják egymás közt a kutatás és a feltárás költségeit az Algyő-formációban. A projekt irányító szerepét a TXM tölti be.

A szerződés értelmében amennyiben a NIS nem teljesíti a megállapodás szerinti fúrási kötelezettségeit, a TXM megtartja a területre vonatkozó érdekeltség 100 százalékát.

Olvasóink írták

 • 15. macs 2011. június 17. 10:21
  „Valaki magyarázza meg ezt a nagy orosz ellenességet. Azt, hogy ki kerül az orosz érdekszférába, azt a nagyhatalmak döntötték el Teheránban és Jaltában, erre ne hívatkozzatok.”
 • 14. SP 2011. június 16. 22:58
  „""Jobbik: a Mol részvényekért cserébe orosz kézbe kerül a makói gázmező.

  A Jobbik szerint a kormány a Gazpromnak játszotta át a makói gázmezőt a Mol-részvényekért cserébe....NIS többségi tulajdonosa a Gazprom orosz vállalat.""

  http://ingatlanmenedzser.hu/hirek-gazdasag/20110616_mol_mako_gaz.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_6_16

  Makón újra kötelező lesz az orosz nyelv tanulása az iskolákban?”
 • 13. niagara 2011. június 16. 22:54
  „Az sincs kizárva, hogy ezt kapták az oroszok azért, hogy a MOL-t visszavehessük.”
 • 12. macs 2011. június 16. 20:35
  „11. geza,
  ez a mező akkor lesz nagyon érdekes, amikor fogyóban lesz a gáz. Akkor már lesz technológia és az árak miatt gazdaságos lesz a kitermelés.”
 • 11. geza 2011. június 16. 13:53
  „Azért furcsa hisz az EXXON ami a világ egyik legnagyobb cége, nem érdekli a kitermelés...(nyilván nem hülyék).
  Sajnos a technológia nincs még meg ennek kitermelésére (Braziliában vannak ilyen kutak, de lényegesen kisebb mélységűek)”
 • 10. eljensokaszeged 2011. június 16. 13:26
  „9. niagara 2011.06.16. 11:16

  De má´ nincs. Mert visszakommunizáltuk.”
 • 9. niagara 2011. június 16. 11:16
  „Ez már csak a nevében szerb, orosz kézben van, de ha azt nézzük, hogy eddig a MOL jelentős része is orosz kézben volt akkor nem mindegy?”
 • 8. szatyi 2011. június 16. 10:28
  „"1. booo 2011.06.16. 06:27 "

  A kitermelhető gáz olyan mélyen van, hogy hiába a magyar szakember, a technikai felszereltség hiányzik. Az algyői, orosházi, stb fúrások fele ilyen mélységig sem mentek.”
 • 7. kontrapista 2011. június 16. 10:05
  „Való igaz, hogy a szerb székhelyű NIS csak névben szerb vállalat, de ott már az oroszok dominálnak, mivel sikerült "bagóért" megvenniök a hiszékeny "kistestvértől". Így az oroszok nemcsak a spájzban vannak, hanem Makón is.”
 • 6. macs 2011. június 16. 09:32
  „Fiúk/lányok,
  az oroszok már Makón vannak.
  A szerbek február első napjaiban jelentették be, hogy az orosz állami többségű gázóriás, a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromneft kifizette a NIS 51 százalékának vételárát, s ezzel megszerezte a vállalat többségi tulajdonát. Az oroszok egyébként a 400 millió eurós vételár megfizetése mellett azt is vállalták, hogy 2012 végéig félmilliárd eurót költenek a NIS fejlesztésére.”
 • 5. gumikacsa111 2011. június 16. 08:44
  „Már az árkunkat is eladják?
  Nembaj, majd veszünk gázt occon külföldről!!!!!!!!!!!”
 • 4. KaszaOne 2011. június 16. 08:31
  „Volt magyar technika, ugyanis a kutak jelentős részét a MOL-osok fúrták alvállalkozásban, magyarán szólva a kormány oda adott valamit, amit simán ki tudtunk volna termelni. Gondolom, páran meggazdagodtak ebből.”
 • 3. karaly 2011. június 16. 07:43
  „Szándékosan teszik tönkre Magyarországot.”
 • 2. Minibusz 2011. június 16. 06:33
  „1. booo 2011.06.16. 06:27

  A kérdésre a válasz, csak győzd kivárni. :)
  Nem mellesleg kérdezem ott lesz valami kitermelés? Vagy még az adatokat dolgozzák fel?”
 • 1. booo 2011. június 16. 06:27
  „Nekem csak 2 kérdésem lenne!

  Hava tűntek a magyar kőolajfúró szakemberek, akik Algyő, Orosháza környékén a kutakat fúrták? Nincs magyar technika ezeket a fúrásokat elvégezni?
  A másik a helyreállítás!
  A Mihási utat a mindszenti kutat megfúrók rendesen elamortizálták. Azt ígérték, rámennek a gyenge betonútra a több tonnás csöveket, gépeket szállító kamionokkal, de ha kész a kút, helyreállítják az utat.
  A kút kész az út meg maradt leamortizálva! Felújítás mikorra várható a kőolajos cég kontójára?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unja a medencét? Fürödjön Csongrád megye szabad strandjain!

Valóban veszélyesebb a Tisza, mint egy felelőtlen büfés? Hol nagyobb a valószínűsége, hogy fertőzést szedünk össze? Körkép. Tovább olvasom