Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Alig több mint 2000 önkormányzati lakás marad

Szeged - A 90-es évek elején még több mint 20 ezer bérlakás volt Szegeden, számuk a privatizáció következtében 2000-re zsugorodhat. A mintegy 60 ezres szegedi lakásszámhoz képest kevés a bérbe vehető otthon. Egy fiatal pár előtt az eladósodáson kívül nincs más perspektíva.
Havi 35-40 ezer forintot szívesen kifizetnének egy kétszobás lakásért azok a fiatal házasok, akiknek nincs pénzük saját tulajdonú ingatlan vásárlására, vagy úgy gondolják: nem akarnak egy életre eladósodni. Sőt az is megfordul a fejükben, hogy nem szeretnének Szegeden gyökeret verni, inkább ugrásra, költözésre készen állnának egy jobb állás reményében.

Ennyi pénzért jó állapotú albérletet nem lehet találni a városban, és ismeretlen az a konstrukció is, amelynek értelmében ma csak úgy bemehetnének a „városhoz", és holnaptól már bérbe is vehetnének egy üres, kifestett, jó karban lévő önkormányzati lakást. Bérlakásfronton ugyanis még ezer szállal kötődünk a múlthoz: a mai önkormányzati tulajdonú lakások nem „klasszikus" bérlakások, azokhoz jogok – vagyoni érték, örökölhetőség – kapcsolódnak. Ezért ma hivatalos úton – vagyis nem a szabadpiacon – csak úgy lehet bérlakáshoz jutni, ha valaki szociálisan rászorult, vagy úgynevezett piaci típusú bérlakás bérleti jogát vásárolja meg pályázat útján.

Amennyiben viszont a jelenlegi 5080 bérlakásból a vételre felkínált 2800-at mind egy szálig megveszik a bérlők, mindössze 2280 marad a város tulajdonában. A 90-es évek elején még több mint 20 ezer önkormányzati tulajdonú lakást tartottak számon Szegeden.

Újonnan épült szociális bérlakások az Arany János utcában. Fotó: Frank Yvette
Újonnan épült szociális bérlakások az Arany János utcában.
Fotó: Frank Yvette

De ezt nem látja tragikusnak Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte bérlakásügyben mindent elölről kellene kezdeni: ha újak épülhetnének a magántőke bevonásával, akkor abban bárki lehetne bérlő. Szegeden az utóbbi tíz évben a Cserzy Mihály és az Arany János utcában épült 78 bérlakás is még a régi beidegződés szerinti: maguk a lakások a „szociálisak", nem a bennük lakó bérlők. Ezeket kiegészítve további 50 panelt vett még az IKV Zrt., szintén szociális célokra.

Alacsony lakbérek

2010-ben, amikorra eléri a plafont az önkormányzati lakások bérleti díja, egy 50 négyzetméteres panelért havonta 12 ezer 850 forintos lakbért fizetnek majd a szociális alapon bent élők, négyzetméterenként 257 forintot. A szabadpiacon 50-60 ezer forint az albérlet díja.

Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere szerint is érdemesebb eladni a meglévő bérlakásállományt, és más fejlesztésben gondolkodni. A jelenlegi rendszer hibája, hogy ha az önkormányzat épít, kétszer fizeti meg az árát: egyszer, amikor kifizeti a lakás árát, másodszor meg akkor, amikor a karbantartására költ: a jelenlegi lakbérekkel nem lehet őket fenntartani, majd felújítani.

Rossz döntés volt a kamattámogatás

A lakáshitelezés állami segítése mára már pénzkidobássá vált – nyilatkozzák szakértők –, mivel évi 120-130 milliárd forintba kerül az államnak. A támogatásokkal ugyanis luxusingatlanok építését segítették, egy részük pedig nem a lakossághoz, hanem a bankokhoz és az ingatlan-, illetve építési vállalkozókhoz került.

Olvasóink írták

 • 7. csanyiv 2008. szeptember 25. 18:12
  „Ismét hülyeséget szóltál, LukSzusz!
  Ha ilyen tájékozatlan vagy, akkor javaslom a Körzeti Földhivatalt, a nyilvántartás közérdekű, csak tudnod kell használni.”
 • 6. LukSzusz 2008. szeptember 25. 16:12
  „Szegény Botka banda,mindnek tanácsi lakása vanfejenként több is.Rászorultak.”
 • 5. ikv 2008. szeptember 25. 13:27
  „Nálunk kellene egy kis vezetőségváltás!

  A cigifüstös főnöki irodákban szálldogáll sok sok milliárd!!!

  Hogy hova?! Hát azt nemtom!”
 • 4. A gázártámogatás még nagyobb pénzkidobás: a támogatás az orosz energiamultikhoz vándorol. 2008. szeptember 25. 11:42
  „(x)”
 • 3. Csüllög 2008. szeptember 25. 10:25
  „Ha eladósodik a fiatal pár, legalább a sajátját fizeti és a gyerekeik örökölnek utánuk. Ha bérlakásban élnének egész életében másnak fizet a lakhatásért és a gyerekei sem tudnak elindulni az életben.
  Nem tudom melyik a jobb, kinek ez kinek amaz, de a bérlakás olcsóbb és a spórolást sokan a kocsmába hordják...aztán 60 évesen semmilye nincs.”
 • 2. Bérlő 2008. szeptember 25. 10:05
  „Ne panaszkodj! Szentesen még fel sem ajánlják megvételre, közben 120%-al emelték a bérleti díjakat. Most ott állnak az üres lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek. Miért jó ez az önkormányzatnak?
  A bérlakás leadásának fejében bezzeg alig fizetnek valamit.”
 • 1. kaky 2008. szeptember 25. 09:08
  „Ja, de milyen áron: tudok olyan ügyet, amikor fűtés számla elmaradás miatt 5 gyermekes FEHÉR családot száműztek messze, a tanyavilágba!!!

  A cserepes sori cigók sose fizettek semmit, náluk meg a lakóparkbővülés miatt mindenki cserelakást kap!!!! Lehet pont mellétek költöznek!

  Ha nem veszed meg a lerobbant homlokzatos házban a bérlakásod, felemeik 3x osára a lakbért! Ha megveszed, lehet felújítani milliókért!!!

  Szeged tudja, hogy hogyan kell kizsigerelni a népet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helycsere a Szeged Táncegyüttes élén

Szeged - Lemondott a Szeged Táncegyüttes eddigi vezetője, Nagy Albert. Művészeti vezetőként dolgozik… Tovább olvasom