Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Alkotmányba kerülhet a tényleges életfogytiglan

Szeged - Miért akarják az új alkotmányba beletenni a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést (TÉSZ), amikor az már 1993 óta létezik Magyarországon?
Kit ítélhetnek a törvény szerint ma tényleges életfogytiglanra Magyarországon? Kinek a hatásköre erről dönteni? Hány TÉSZ-re ítélt fogvatartott van ma Magyarországon? Mi a helyzet hazánk legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetében, a szegedi Csillag börtönben?

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szerdai Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Nátrix73 2011. március 30. 22:18
  „25. novaklaszlo56 2011.03.30. 22:02

  Lassan nekem is nyugovóra kell térnem, így mára búcsúzóul válaszoljon helyettem a Republic:

  http://www.youtube.com/watch?v=Yc8jrybrsw4

  Holnap folyt. köv., addig is jó éjt”
 • 25. novaklaszlo56 2011. március 30. 22:02
  „Ha minden tőled telhetőt megteszel az esetleg hátrahagyott hazádért, mielőtt "lelépsz", akkor nem indokolt a lelkiismeret-furdalásod, Nátrix73. Tudom, attól még lehet, és ha így teszel, lesz is rossz érzésed, fájdalmad, gyászod, bűntudatod, ez természetes.
  Ugyanakkor az, aki az efféle csatatereken küzd, amilyen e fórum is itt, aligha pakolt már be a bőröndjébe! Tévednék? Nem hiszem. Az is igaz, hogy magam is szoktam nekikeseredve biztatni az ifjakat arra, hogy keressenek hazát maguknak. Ne másikat, egyszerűen: hazát. Mert most nincs nekik. Szeretném, ha ezen sikerülne változtatnunk, és a kölykök otthon éreznék magukat végre e HONBAN! Nem is elsősorban az anyagiakon múlik ez - sokan gondolják, hogy kizárólag ezen, és egyebek közt ezért is van ekkora káosz a fejekben meg az országban is (a rettegés foka... :)) -, hanem azon, hogyan sikerül az egymáshoz való iszonyunkat viszonnyá, barátsággá, de legalábbis toleráns együttműködéssé változtatni. Ez a mérgező közöny és a súlyos, hovatovább szó szerint is gyilkos indulatok szublimálását is eredményezné, hisz mindenki biztonságban érezné magát, tudván: a haza, a TÁRSadalom nem hagyja cserben, nem hagyja sem éhezni, sem megfagyni, sem pedig az emberi méltóságát nem csorbítja semmivel, hivatkozva - hatalmi-politikai érdekből - vallási értékekre, dogmákra, ősi parancsolatokra, vagy éppen hangzatos hazafiúi elvekre..., vagyis a biztonság és annak érzete messze nem csak, és nem is elsősorban jogalkotás és jogalkalmazás kérdése, hanem egy teljes körű társadalmi együttműködés végső eredménye. Sajnos a mi kedves politikusaink olyannyira sikeresen elhülyítettek bennünket az utóbbi években - most hág e folyamat a csúcsára éppen :) -, hogy az indulatainkat, gyűlöleteinket, mint a félelmeink lecsapolásának egyetlen lehetséges eszközét láttatják velünk óriási sikerrel, s e szemlélet kezd tragikus éllel bevonulni a magyar jogalkotásba is. Azt mondod, az utcán tengelyt akasztó emberek bármelyikét, ha nem megy máshogy, akár megölve tehetünk majd rendet, ha sikerül e "csodás" jogszabályt megalkotni? Igen. Félelmetes? Az. De e csoda még ezen is túlmutat: akár (fegyveres) "ön- és területvédelmi" szervezetek is létrehozhatók e szellemben, és innen már csak egy lépésre vagyunk a Hosszú kések éjszakájától. S mindezt a nép óhajára: a tulajdon védelmével kapcsolatosan követelt jogok szellemében! (Coke: ha vért kíván a nép, hagyni kell...!) Esetenként az ilyen, netán fegyveres civil(??) önvédő szervezetek az állami erőszak monopóliumát jelenleg bíró rendőrséggel is összecsaphatnának...?
  Nos, ha a folyamatok egészen eddig elgyűrűznek, akkor egy percet se várj! Mert attól kezdve a határokat is bármikor lezárhatják, akár kívülről is, hogy megakadályozzák a veszélyes szenny (mert ettől kezdve a civilizált, külső világ számára minden és mindenki az, ami és aki magyar) kiáramlását, szóval azonnal menekülj!
  De még nem tartunk itt! És hogy ne is sodródjunk ebbe, a borzalmas irányba, minden erőnkkel neki kell feszülnünk a társdadalom mentésének. Ezért róttam meg kissé szegény Coke-ot is a lemondó gondolatáért, mely szerint ha a társadalom vért akar inni (a sajátját ontaná ki az istenadta!), akkor hagyni kell, majd kijózanodik! Nem kell! Nem szabad! Miként a tudatlan kisgyereket se hagyjuk a sorsára, igaz? :) És azt se gondold, hogy a "bölcs többség" erőfölényben van! Dehogyis van! Csak azt hiszi, hogy a létszámfölény valódi erőfölény! De ez nem így van szerencsére. Hogy miért nem? Nos, az az "ellenség" (ez most nem jó szó itt, hisz a társadalom nem ellenségünk, ellenkezőleg, hisz magunk is szenvedő része, tagjai vagyunk mind), aki önmagát kaszabolja, hogy is lehetne erőfölényben bármely külső ellenséggel szemben, igaz? De itt az ellenségnem kívül, hanem nagyon is belül van, szóval: a társadalom ellensége saját maga lenne, és küzd is derekasan önmaga ellen. :) De azt hiszem, éppen ezért a kisgyerekkel szembeni odaadó törődés, ha kell, a kijózanító nyaklevessel együtt, jobb hasonlat.
  Én bizakodó vagyok (néha nem is értem, miért, talán, mert felbukkannak még itt-ott néha hozzád, meg Coke-hoz hasonló, fura, már-már érthetetlenül "normális" - az idézőjel a szó eredeti jelentésének fonákságára utal: norma -> normális - figurák :)), szóval maradok. Azt hiszem, már végleg, mert nem is nagyon van más esélyem. Ha te mész, hadd legyek majd egy cseppet én is a bujkáló bűntudatod rejtett forrása! ;) :) De még maradnod kéne, és lehet is, legalábbis nagyon, de nagyon remélem... :)

  Talán egyszer a mi szorongó kisgyermekünk is kialussza magát, és megnyugszik végre. Akkor majd szégyellős-tétova mosolyra húzódik a szája, és látni fogja azt is, honnan jött, s hová érdemes tartania. Aki ifjú, s maradni vágyik, az talán ezért is teszi, nem csak az ismeretlentől való félelmében. Mert az igazán félelmetes ismeretlen - dehogyis ismeretlen, legfeljebb az ifjaknak az - éppen itt van kibontakozóban... :)

  Jó éjt!”
 • 24. Nátrix73 2011. március 30. 20:57
  „Igen, olvastam az ötletről (azt hiszem, egyébként, hogy eredetileg két jobbikos képviselő dobta föl - minő meglepetés).
  http://www.hir24.hu/belfold/239825/jobbik-halallal-is-lehessen-buntetni-a-behatolokat.html

  Ebből egy idézet:
  Szilágyi György kiemelte: a módosítás szövege szerint "nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges, illetve nem büntethető az sem, aki a saját tulajdonát vagy birtokát képező, illetve haszonélvezeti jogával érintett lakóingatlan területén, annak egyéb helyisége vagy ezekhez tartozó bekerített helyen a tulajdona, birtoka vagy haszonélvezetének tárgya ellen intézett jogtalan támadás elhárítása érdekében, illetőleg az ingatlan területére történő jogtalan belépés megakadályozása érdekében a támadónak sérülést vagy halált okoz."
  Számomra ebből különösen a "mások személye, javai vagy közérdek ellen" kitétel veri ki a biztosítékot. Nem vagyok ugyan jogász, de laikusként nekem ebből az jön le, hogy a törvény életbe lépése esetén, ha X állampolgár lát egy utcai verekedést, akkor büntetlenül megölheti legalább az egyik felet?
  Az emigrációról, mint lehetőségről meg csak annyit, hogy utolsó lehetőségként gondolok rá. Anyagi boldogulás reményében már eddig is elhagyhattam volna Magyarországot, hála Istennek (no meg szüleim áldozatvállalásának anno) megvan a nyelvtudásom és a szakmám is hozzá, leginkább személyes kötődés, és, igen, a szülőföld szeretete tartott vissza tőle, hogy megtegyem. (Bár azt is tudom, hogy ezt olvasva sok jobboldali honfitársunk fogja úgy érezni, hogy liberálisként előző mondatommal szerzői jogokat sértettem...) :) Annyira bátor/hülye viszont azért nem vagyok, hogy egy tényleg kemény diktatúra elől ne lépjek le, ha tehetem (vérző szívvel és szörnyű bűntudattal a hátrahagyottak iránt).”
 • 23. novaklaszlo56 2011. március 30. 20:33
  „Jó estét!
  Sajnos, Nátrix73, körvonalazódik egy olyan, félelmetes jogalkotói elképzelés is, amely esetleg felgyorsíthatja a szomorú döntésedet. Éppen ma este nyilatkozott róla az egyik kereskedelmi tévé híradójában a kormány egy fiatal, de rendkívül tisztességes és a korát, sőt, talán a biológiai faját (emberféle) is messze meghaladóan bölcs tagja: a Zembereknek több jogot kell adni az életük és a vagyonuk megvédéséhez, ezért szélesíteni kell az önvédelem (jogos védelem) fogalmát és megengedett eszközeit. Ez, még a részletek melléképzelése nélkül is kezd valóban hajmeresztő lenni.
  De - és itt Coke 17. számú bejegyzésének egyik megállapítását is erősen vitatva ["...ha egy társadalom vért kíván akkor meg kell adni neki. (persze ezt átvitt értelemben értem) Nem érdemes a társadalmi elvárással gyökeresen szembe menni, mert nem fog működni egyrészt, másrészt meg a demokráciában a többség akarata szent még ha nem is a legszerencsésebb. Majd ha nem jön be, tanulunk belőle."] azt mondom - Coke-nak is címezve, aki, úgy vélem, elkeseredésében hagyná a társadalmat lemondóan a sorsára -, hogy a demokrácia és a (szólás)szabadság azt is jelenti egy vérbeli demokratának és liberalistának, hogy a végsőkig küzd a közössége érdekeiért, ha kell, akár a felingerelt társadalom, félelmektől és indulatoktól füstölgő elvárásaival szembe menve is, mert a lehető legjobbat akarja a közösségnek, amelynek a sorsában, így vagy úgy, maga is osztozni kénytelen.
  Szóval, fel a fejjel, Coke! Ne add, ne adjuk fel, mert mindannyian azt eszük, ami kifő a közkonyhánkon! A duzzogó, hisztiző kisgyerekre se szokás "ráhagyni" a dolgokat, kivált nem, ha világosan látjuk, hogy saját magára nézve is borzasztóan veszélyes, amit tesz, vagy tenni készül. No, meg, hogy "majd tanulunk belőle..." Nem hiszem, a történelmünk (nemcsak a magyar, hanem az egyetemes is) sem ezt bizonyítja: újra meg újra elkövetjük ugyanazokat a szörnyű hibákat bűnöket, és még azt sem vagyunk képesek felfogni, hogy mindezt ÖNMAGUNK ellen, önmagunkkal tesszük. :) Szóval, ha igazán demokrata és szabadságpárti vagy, akkor, ha néha rettentően elfáradsz is, némi szusszanás után újra felveszed a vértet, és kirohansz a csatatérre, akár a "társadalmi elvárások"-nak nevezett ostobaságokkal szemben is. Fárasztó és lehangoló, meg frusztráló az "eredmény"? Az. Ezért én sem vagyok biztos benne, hogy igazi liberalista, meg demokrata vagyok, ugyanis magam is egyre gyakrabban vonom kétségbe e küzdelem értelmét, igaz, ilyenkor mindig el is szégyellem magam egy kicsit, mert tudom, hogy éppen e megingásaim bizonyítják a saját, önző, emberi lényem létezését ("Elegem van, teszek rátok! Van nekem épp elég bajom..."), és ilyenkor semmivel sem vagyok különb, mint azok, akiket a félelmeik, a szorongásaik, és az ezekből következő közönyük, szkepszisük, netán gyűlöletük, pusztító haragjuk irányít. Ember vagyok. Nem különb, mint bárki más, de igyekszem éberen, tudatosan figyelni magamat is, a környezetemet is, és az egész falkámat. :) Hol sikerül, hol nem. ;) De olyan értékes és tiszta gondolatokkal, világos elmével, amilyenekkel te is, Nátrix73, és még szerencsére jó néhányan bírtok, nem szabad végleg feladni! Mert akkor mi lesz velünk? Győz a lila gőzzé forralt, (... - itt minőségjelzők és határozók állnának, ha a modit fel akarnám ébreszteni :)) manipulált társadalmi elvárás? Véres csatában legyőzi a nép önmagát? :) Ugye, ezt nem engedjük meg neki? Tudod, miként a kisgyereknek sem... ;) :)”
 • 22. Nátrix73 2011. március 30. 17:29
  „18. bánki 2011.03.30. 00:47

  Pénzkidobás !

  Halál !

  Akkor már ne költsünk rendőrségre se, inkább mindenki lője/szúrja/verje agyon mindazokat, akik elkövetnek ellene valamit, nemde? Ez valóban egy Szebb Jövő képét vetíti előre... Csak szóljatok, mielőtt megvalósítjátok, mert ez esetben én köszöntem a részvételt, inkább lépek innen, az útlevelemet meg utólag postázom...”
 • 21. Nátrix73 2011. március 30. 17:25
  „15. novaklaszlo56 2011.03.29. 21:34

  Igazad van, ezért is igyekszem eme fórumon pótolni a mulasztást.

  20. bambinaXX 2011.03.30. 12:26

  Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, úgyhogy lásd:

  8. Nátrix73 2011.03.29. 18:50 és 9. coke 2011.03.29. 20:59”
 • 20. bambinaXX 2011. március 30. 12:26
  „Nátrix! nem akarom kipróbálni - de mégsem lehetnek annyira rossz körülmények, ha olyan sokan odavágynak?! a börtönnek visszatartó ereje kellene, hogy legyen.
  nem értem, hogy miért kell "humánusnak" lenni egy gyilkossal szemben..? vmi távoli helyen (szibéria) kényszermunka jó lenne - hamár féltjük szegényeket kivégezni..”
 • 19. mazsolaszolo 2011. március 30. 08:08
  „Elég nagy baromság volna. Az Alkotmány Alaptörvény ugyan, de csak a jogszabályi "keretet" adja meg: a tényleges életfogytiglannak a BTK-ban volna a helye, nemdebár?”
 • 18. bánki 2011. március 30. 00:47
  „Pénzkidobás !

  Halál !”
 • 17. coke 2011. március 29. 21:43
  „Nem szántam ennyire politikainak a hozzászólásomat. Engem ebben a kérdésben csak az érdekel, hogy mindenki csinálja a maga dolgát tisztességesen. A rendőr is, a bíró is meg a börtönőr is. (A politikust is ide akartam írni, de ennyire azért tényleg nem vagyok se naiv, se apolitikus). Ha mindenki tenné a dolgát ebben a kérdésben (is) akkor kevesebb lenne a bűnözés is. A társadalommal érvelőknek meg annyit, hogy ha egy társadalom vért kíván akkor meg kell adni neki. (persze ezt átvitt értelemben értem) Nem érdemes a társadalmi elvárással gyökeresen szembe menni, mert nem fog működni egyrészt, másrészt meg a demokráciában a többség akarata szent még ha nem is a legszerencsésebb. Majd ha nem jön be, tanulunk belőle.”
 • 16. novaklaszlo56 2011. március 29. 21:37
  „Nem, természetesen nem jogdíjas. Itt, a hozzászólások között semmi sem az, talán nem is baj általában! :D Olyan ez itt, mint a népköltészet: az egyik elmondja, a másik felkapja, tovább viszi, csavarint rajta egyet-kettőt, oszt´ a végén csak lesz belőle valami, ha más nem, hát maga a rátóti csikótojás. Mert hogy arról sem sikerült még megtudni, mi is valójában. :)

  Szép álmokat!”
 • 15. novaklaszlo56 2011. március 29. 21:34
  „Na, végre! Már kezdtem belenyugodni, hogy nem találok fogást Nátrix73-on, és ez nagyon kínzó érzés volt. :) De találtam! Wow! :D Íme: "...a jelenlegi közhangulatban nem lenne értelme." Deee! :D Van értelme, kedves Nátrix73, minden higgadt, értelmes gondolat felvetésének és alapos vizsgálatának van értelme. Legfeljebb kedve nincs az embernek, tudom is én, miért..., talán a tavaszi fáradtság teszi, hogy lankad a fáradság. ;) :)

  Mennem kell, sajnos. De nektek további hangulatos és eredményes eszmecserét! És jó éjt!”
 • 14. Nátrix73 2011. március 29. 21:28
  „12. novaklaszlo56 2011.03.29. 21:25

  "Nem kellene ennek az alaptörvénynek megszületnie. Így nem. Génhibás is, borzalmas gyermekkora lesz, és teljesen elvadul majd felnőttkorára. És az is lehet, hogy rámegy az anyja a szülésre. Meg kéne szakítani ezt a terhességet szerintem, amíg lehet. Már nem lehet? Az baj. nagy baj.
  Uff! :)"

  Ez tetszik, olyannyira, hogy el is mentem magamnak, remélem nem jogdíjas! :)”
 • 13. Nátrix73 2011. március 29. 21:27
  „és egy másik cím a témában:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_capital_punishment_by_nation”
 • 12. novaklaszlo56 2011. március 29. 21:25
  „Igen, Coke, pontosan, ahogy mondod. Ezért bosszantó ez a "halottcirógatás": nem tisztelik az emberek a törvényeket, hát szigorítunk rajtuk (meg újakat alkotunk, akár a hatályos Alkotmány ellenében is, lásd pl. az "objektív felelősség" kiterjedt, súlyosan alkotmány- és szabálysértési/büntetőeljárás-ellenes alkalmazása...). xD A következő felismerés: nem tisztelik az emberek a törvényeket, akkor nosza... Ugye, milyen vicces? De akár azt is kérdezhetnénk: Nor-má-lis?! Nem! xD
  Szóval a lebukás magas kockázata... Igen, pontosan. Még enyhe büntetési tételek mellett is. Így van. De mindennek SEMMI KERESNIVALÓJA egy ország alkotmányában (alaptörvényében)! Meg még sok másnak sincs, ami viszont, úgy tűnik benne lesz. Viszont néhány dolog hiányozni fog belőle nekem, neked, nekünk..., csak még nem tudjuk, nem érezzük, mert van rág nivaló csontunk elég. Kapunk bőven. :D Avagy, ha a bűvész be a akar csapni, akkor ügyesen leköti a figyelmedet, hogy ne a kezét figyeld: azzal csal. ;) :) Hogy is szokták a "nagyok" mondani: hosszú... :) Nagyon hosszú. Nem kellene ennek az alaptörvénynek megszületnie. Így nem. Génhibás is, borzalmas gyermekkora lesz, és teljesen elvadul majd felnőttkorára. És az is lehet, hogy rámegy az anyja a szülésre. Meg kéne szakítani ezt a terhességet szerintem, amíg lehet. Már nem lehet? Az baj. nagy baj.
  Uff! :)
  Jó éjt!”
 • 11. Nátrix73 2011. március 29. 21:23
  „10. novaklaszlo56 2011.03.29. 21:06

  Először is, köszönöm a támogatást. Emellett pedig a hozzászólás második felével is maximálisan egyetértek. Őszintén szólva egyetlen ok miatt vettem egyáltalán fontolóra, hogy "nemzetileg konzultáljak" az új alkotmányról, éspedig azért, hogy a végén javasoljam a halálbüntetés tilalmának alkotmányban való kimondását (amire egyébként számos külföldi példa van), de aztán beláttam, hogy a jelenlegi közhangulatban nem lenne értelme.
  E témában érdeklődők figyelmébe ajánlom az alábbi címet:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Death_Penalty_World_Map.svg

  9. coke 2011.03.29. 20:59

  Igen, ezt ki is felejtettem, hogy igazi visszatartó ereje a hatékony rendőri felderítésnek van (lenne), a Btk. szigorítgatása enélkül olcsó populista gesztus a nép kielégítésére, ami nem eredményezi a bűnügyi statisztikák érdemi javulását. Végülis logikus, ha én bűnöző lennék, nem érdekelne, hogy az adott cselekményért 5 év jár-e avagy 35, ha abból indulok ki, hogy el se kapnak.

  Hajrá mindenki, aki gondolkodik ahelyett, hogy zsigerből reagálna! :)”
 • 10. novaklaszlo56 2011. március 29. 21:06
  „Csak röviden:
  1. Nátrix73 a 8. sz bejegyzésében jól összefoglalta a mai magyar büntetőpolitika lényegét és a büntetések kiszabásának néhány fő célját, valamint a bosszú "anatómiájának" a lényegét is. Érdemben ehhez nincs mit hozzátenni, legfeljebb részletezni, csűrni-csavarni lehetne, de annak e helyen nincs értelme. (Bocs! ;) :))
  2. Egy ország alaptörvényének nem szabadna a büntetési tételekkel foglalkoznia, legfeljebb a kizárás logikájával: az élethez való jog sérthetetlen. Ennyi. Ebből az is következik, hogy halálbüntetést elvből nem alkalmaz az alaptörvényét megalkotó (? :)), és azt tisztelő ( :)) közösség ( :)). Vagyis egy alaptörvényben a büntetési tételek említésének helye nincs! Még akkor sincs, ha ezzel a regnáló hatalom az istenadta (nép) bosszúvágyát szeretné (olcsó -?- népszerűség) kiszolgálni, hogy egyéb törekvéseit is keresztülvihesse komolyabb zúgolódás nélkül... (Bocs! :))

  És még egyszer bocs a szövegbe integrált társadalom-kritikáért! :)”
 • 9. coke 2011. március 29. 20:59
  „A tényleges életfogytosok azok a beszűkült tudatú emberek akiket már lehetetlen valaha is visszaengedni a való életbe. Gondoljatok a gyálaréti gyerekgyilkosra. Isten ments, hogy valaha kiengedjék. Ő képtelen felfogni az életet maga körül. És a többi is ilyen. A nagyobb baj az, hogy alapesetben tényleg nem a büntetés az ami visszatart, hanem a lebukás elkerülhetetlenségének tudata. Ez az amit a rendőrségnek csinálnia kellene. Két hete olvasom a HVG-ben, hogy 100 betöréses lopásból 14-nek lett a vége vádemelés. A büntetés nélküli megúszás esélye 86% !!!!!!”
 • 8. Nátrix73 2011. március 29. 18:50
  „A témához meg még annyit, hogy megértem, ha valakit felháborít a bűnözés (engem is), csak nem értek egyet a bosszú filozófiájával. Véleményem szerint (és amennyire tudom, az igazságügyi szakértők véleménye szerint is) a börtön elsődleges funkciója nem a megtorlás, hanem a bűnöző elemek elkülönítése a társadalomtól. A bosszú filozófiájának szélsőséges példáit láthattuk egyébként Szicílián és Korzikán, ahol addig ment az oda-vissza vendetta, amíg egész falvak néptelenedtek el. Emellett a kriminálpszichológiában általánosan elfogadott tétel, hogy a bántalmazottakból lesznek később a bántalmazók. Ennek fényében számomra logikus, hogy ha egy fogvatartottal embertelenül bánnak, az veszélyesebb, kegyetlenebb személyként kerül ki a börtönből. Hosszú távon kifizetődőbb, ha a rabok közül azokat, akik javulni akarnak, igenis képzik és segítik abban, hogy szabadulásuk után visszailleszkedhessenek a társadalomba. Emellett mondjuk a tv pl szerintem se kötelező kellék egy börtönben.”
 • 7. zero 2011. március 29. 18:41
  „Önfentarto börtönöket”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők sikertelen próbálkozásai

Mórahalom - 20 óra alatt 21 határsértőt fogtak el a szegedi határrendészek. Az illegális migránsok… Tovább olvasom