Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Állandó a járványveszély a megyében

Az országos átlagnál kevesebb a tbc-fertőzött Csongrád megyében és a dél-alföldi régióban. Ám a menekültek és az átmenő forgalom miatt állandó a veszély. Járványszerűen terjedésével Tolnában ijesztget a tuberkulózis kórokozója.
Félnek a Tolna megyei Faddon: eddig 12 tbc-gyanús beteget találtak a faluban. Ott az országos átlagnál – 15 tbc-fertőzött 100 ezer ember közül – rosszabb, nálunk, a dél-alföldi régió 3 megyéjében jobb a helyzet.

100 ezer Csongrád megyei közül 9,7 embert támadott meg a tuberkulózis kórokozója. Ez a szám Békésben 10, Bács-Kiskun megyében 13. Tovább szűkítve a kört: tavaly 11 aktív tbc-beteget gyógyítottak a 170 ezer lakosú Szegeden – tudtuk meg dr. Makk Lászlótól. A szegedi tüdőgondozó intézet vezetője elmondta: a betegek a legkülönbözőbb módon kerültek a szakorvosok látókörébe. A szegedi tüdőszűrő állomáson tavaly 27 ezer, a deszki tüdőkórház megyét járó szűrőbuszán 17 ezer mellkast világítottak át.

A szegedi tüdőszűrő állomáson tavaly 27 ezer mellkast világítottak át. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi tüdőszűrő állomáson tavaly 27 ezer mellkast világítottak át.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem kötelező, ugyanakkor 40 év fölött évente egyszer ajánlott az ingyenes tüdőszűrés – hangsúlyozta dr. Somfay Attila professzor. A tüdőgyógyász regionális szakfőorvos a tbc-fertőzöttség térségbeli, az országos átlagnál alacsony arányát azzal magyarázza, hogy itt együttműködőbbek a betegek, illetve nincsenek annyira szélsőségesen rossz szociális helyzetű csoportok, mint például a fővárosban, vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ugyanakkor veszélyforrásnak tartja a migrációt és a nagy átmenő forgalmat, mert terjesztheti a bacikat. A deszki tüdőkórház orvosa kötelezővé tenné az illegálisan bevándorlók, illetve a más országokból ide érkező, és 3 hónapnál hosszabb tartózkodási engedélyt kérők tüdőszűrését.

Munkahelyi alkalmassági miatt évente jár tüdőszűrőre Lovászi Imréné. Hasonlóképpen mellkasa átvilágítására várt tegnap a szegedi tüdőszűrő állomáson az erős dohányosnak számító Németh Lászlóné. Ám tbc-fertőzéstől, esetleges járványtól egyik asszony sem fél.

Kh, khh, khhh!

Cseppfertőzéssel terjed a tuberkulózis kórokozója. Kezelés nélkül egy tbc-s beteg évente 10-15 újabb embert betegíthet meg. Visszatérő köhögés, tüsszögés, gyengeség, éjszakai izzadás lehet az első tünet. Csongrád megyében 2008-ban 65 ezer (a dél-alföldi régióban 225 ezer) tüdőszűrést végeztek, nálunk 40 (a térségben összesen 139) tbc-fertőzött gyógyítását kezdték meg.

Olvasóink írták

  • 3. amina 2010. február 10. 14:04
    „Ja és most csak 3 éves lesz, így még várhatunk jó pár évet mire az iskolában majd szürni fogják:(”
  • 2. amina 2010. február 10. 14:02
    „Kisgyermekeknek kötelező a BCG oltás. De, már csak hogy jól lássuk mennyire is tartják fontosnak. Kisfiamnál kétség merült fel az oltási reakció alaján, hogy védettség alakult ki. BCG állomás sem tudta eldönteni, de megnyugtattak, hogy majd 1 évesen újra megnézik és akkor oltják, vigyem majd 1 éves korában vissza. Elötte nem sokkal beteg lett, 3 hónapig kórházban voltunk, amikor gyógyult lett mentünk volna BCG oltásra, ám akkor már azt közölték, hogy az állam csak 1 éves korig ad erre engedélyt, ha a gyermek betöltötte, akár csak 1 nappal is meghaladta az 1 évet akkor már nem oltható, akkor sem ha nem volt poz. oltási reakciója. De nyugodjak csak meg, majd iskolás korában lesz BCG szűrés, majd akkor szűrik és újra oltják, amúgy meg BCG fertőzésre szinte nincs is esélye. Nevetséges. Akkor miért kötelező oltani az újszülöttet, ha ennyire nem lényeges? Ja és kerüljük a TCB-s beteget ha ismerünk ilyet.”
  • 1. fidelgasztro 2010. február 10. 08:54
    „Nem értem, miért nem foglalkozik az állam többet a TBC terjedésével? A tüdőszűrés nem kötelező, biztos milliókba kerülne, ha ismét térítésmentessé tennék. A H1N1-re milliárdokat fordítottak. A tüdőszűrő állomások üzemeltetése, pontosabban intenzívebb igénybe vétele nem emésztene fel ekkora költséget. Legalább ilyenkor, "kampányszerűen" tennék ingyenessé a szűrést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: holnap hajnalban emelik be az utolsó hídelemeket

Előre gyártott hídgerendákat emelnek be éjszakánként az épülő M43-as autópálya második szakaszán, a 47-es főút felett. Tovább olvasom