Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Állati rekorderek lapunk matricás albumában

Szeged - Számos állati rekorder található a Szegedi Vadasparkban, amelyek matricája beragasztható lesz lapunk március 22-én megjelenő vadasparkos matricás albumába.
Számos különleges lakója van a Szegedi Vadasparknak: a Délmagyarország március 22-én megjelenő, 36 oldalas új albumába az állatkert 80 lakójáról készült matricákat lehet majd beragasztani.

– Nehéz megmondani, hogy melyik a legidősebb állatunk, hiszen számos olyan ara él nálunk, amelyek elkobzottként kerültek hozzánk, így nem tudjuk, mikor keltek ki a tojásból. Ők 60 évig is élhetnek. A többiek közül Tóbiás, a hím pókmajmunk most 33 éves, Ernő, a sarkantyús teknős legalább 25. Mami nevű ékes pókmajmunk tavaly pusztult el 46 évesen – mondta Endrédi Lajos gyűjteményi részlegvezető.


 Premier március 22-én

A matricás füzet bemutatása a Szegedi Vadasparkban lesz március 22-én, ahol már ezen a vasárnapon megvásárolható az album, amely ezután 399 forintért vehető meg ügyfélszolgálati irodáinkban, a Lapker üzleteiben, kisboltokban, a vadasparkban, a Szent-Györgyi Albert Agórában és a játszóházakban. Az első 10 darabos matricás csomag március 23-án kerül az üzletekbe a Délmagyarország példányaiba beragasztva.

A vadaspark legsúlyosabb lakói a zsiráfok, a legtestesebb közülük 1 ton-
nán mérlegel. Hozzájuk képest eltörpülnek a legkönnyebb lakók: a bütykös csótányok tömege mindössze 10-20 gramm. A szibériai tigrisből már csak 300 egyed, az alföldi anoából és a Liszt-majmocskából is mindössze 2000-2500 egyed él vadon. Vannak igazi szabadulóművészek is.

– A majmok között volt több szökős állatunk is, mint a pókmajmok és a japán makákók. Igazából nem léptek meg, hiszen a vadasparkban maradtak, és visszatértek a helyükre. Bár sosem történt baleset emiatt, változtattunk a tartásukon. A kifutó kerítésének megrongálása miatt néhány éve kijött egy hiúzunk. Miután rendkívül félénk állatról volt szó, nem jelentett kockázatot a látogatókra és a gondozókra. Végül csapdával sikerült kézre keríteni – magyarázta a gyűjteményvezető.

A látogatók körében végzett felmérés szerint a szurikáta a legnépszerűbb. Ennek oka, hogy aktív és aranyos állatok, sokszor két lábra állnak, emberszerűek, és minden évben születnek kiskölykök is, ami nagyban hozzájárul a kedveltségükhöz. És melyik a legviccesebb?

A szurikátákat kedvelik legjobban a vadaspark látogatói. Fotó: Frank Yvette
A szurikátákat kedvelik legjobban a vadaspark látogatói. Fotó: Frank Yvette

– Erre a legnehezebb válaszolni. Vicces lehet az állatok megjelenése, ahogy például a pingvinek totyognak, de tréfás lehet a viselkedésük is, mint ahogy az oroszlánjaink fociznak a beadott, harapásbíró labdájukkal. Szinten megkapó, ahogy a rozsomákok felpörögnek, amikor leesik az első hó: szinte egész nap hancúroznak úgy, hogy a nap végére teljesen kifáradnak – mondta Endrédi Lajos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúró Dóra az SZTE-n és a levéltárban

Intézményeket látogatott meg pénteken Szegeden Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának elnöke és Tóth Péter önkormányzati képviselő. Tovább olvasom