Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Alpinisták bontják a gyárkéményt

Szeged - Ha hagyományos technológiával állnának neki a kendergyár kéményének lebontásához az Árkád kivitelezői, akkor fél Szegedet ellepné a korom. A szakemberek hetek óta törik a fejüket, milyen megoldást válasszanak.
Ha egyszerűen felrobbantanák, koromlepedőbe öltözne a város: körkörösen 10 centiméter vastag koromréteg borítja a volt kendergyár régóta nem használt kéményének belső falát. Ezért hetek óta fontolgatják a szakemberek, hogyan fogjanak hozzá a bontásához.

A kendergyári épületek lassan befejezéshez közeledő bontásának egyik utolsó művelete, a kémény eltüntetése okozta a legtöbb fejtörést, de úgy tűnik, megvan a megoldás. Úgy tudjuk, a jövő héten elkezdik a 30 méter magas torony felszámolását: alpinisták bontják majd, tégláról téglára, sziszifuszi munkával. Ez kevésbé lesz látványos, mintha a hatalmas felkiáltójel másodpercek alatt összerogyna, de Szeged megmenekül egy valóságos környezeti katasztrófától.

Tegnap a kendergyári telken szakemberekkel beszéltünk, akik az épülő Árkád bevásárlóközpont kivitelezési munkálatait koordinálják. Elmondták: hasonló bontási munkálatok során a kéményeket mindenütt a világon másodpercek alatt, egészben a földre döntik. Ennek legdurvább módszere a robbantás, amikor is robbanótölteteket helyeznek el a „torony" aljában, és a gravitáció a porba dönti a kéményt.

Kémény és környéke a gyár bezárásakor. Fotó: Schmidt Andrea
Kémény és környéke a gyár bezárásakor.
Fotó: Schmidt Andrea

Létezik finomabb változat is: amikor a kémény aljából téglákat vesznek ki, helyükre keményfa ékeket tesznek az egyik oldalon, hogy irányítani lehessen a borulást. Utána meggyújtják az ékeket, és amikor azok kiégnek, akkor a kívánt irányba leborul a kémény.

Mindkét módszer roppant látványos, de a szegedi torony esetében egyiket sem lehet választani, mert mindent belepne a korom. Az alpinisták – úgy tudjuk, erre a feladatra szakosodott szegediek – kézi erővel, téglánként, előreláthatóan egy hét alatt bontják el a több mint 100 éves szerkezetet. Ez a leglassúbb, legkevésbé hatékony technológia, de – ahogy a szakemberek fogalmaztak – a leginkább kíméletes és környezetbarát.

Nem akarják, hogy fél Szegedet belepje a korom. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kéményhez közeli gyárépületekből szándékosan hagytak meg csonkokat a bontók, hogy ha mégis darabok esnének ki a kéményből, ne a puszta talajra essenek, és ne verjenek port.

Videók az interneten

Magyarország régi gyárainak kéményeit sorra robbantották fel az elmúlt két évtizedben, az interneten ezek videóit is meg lehet tekinteni. Idén márciusban a nagykanizsai üveggyár 42 méteres kéményének ledöntése városi népünnepély volt: az összegyűlt tömeg megtapsolta, amikor a torony először kettétört a levegőben, majd leomlott. 36 darab gyutacsot helyeztek el a kémény aljába fúrt lyukakba, és azokba 36 kiló robbanószert töltöttek.

Olvasóink írták

 • 9. kileaez 2009. szeptember 23. 21:26
  „ott a pont Antikos!

  közel 10 évig éltem szegeden, 2 éve költöztünk el, és sajnos már akkor is szembetűnő volt, hogy a különösen a nagykörúthoz közeli utcákban, de még a körúton belül is magasról leszarják a városképet.nem is értem a szeged építésügyi szabályokat, nem látja az önkori, hogy szeged a nagyárvíz utáni épületekkel együtt szeged? számtalan jobb sorsot érdemelt épületet bontottak el, és mellette ráadásul oda nem való, a városképbe, az utcaképbe soha nem illeszkedő "modern" társasházat raktak.

  Igen, nyugaton ezt is máshogy csinálják, érdekes, hogy ott a XV-XVI. századi épületeknek is megtalálják a mai funkcióját...ez van

  Talán azért egy-két szép példa akad (Stefánián a radnóti(?) tornaterme”
 • 8. paranoid 2009. szeptember 23. 19:39
  „Tűzóltóhabbal teletölteni és bumm.A hab leköti a kormot és a port. Később elpárolog.”
 • 7. CID 2009. szeptember 23. 15:50
  „Nincs az a kéményseprő aki az a kéményt kitakarítja. Max a trotil :)”
 • 6. Celtis 2009. szeptember 23. 14:04
  „Robbantás előtt hívni kéne egy kéményseprőt! :D”
 • 5. szatyi 2009. szeptember 23. 12:18
  „Az üzletközpont szellőző rendszerét bele lehetne kötni, és így még energiát is spórolnának! AMATŐRÖK!”
 • 4. makákó 2009. szeptember 23. 10:59
  „egyébként tök szép kémény, miért nem hagyják ott? legalább lenne valami egyedi jellegzetessége az Árkádnak.
  meg gondolom olcsóbb is lenne, mint téglánként lebizergálni.
  Mondjuk a tervezőnek 1 nappal több munkája lenne vele, hogy pakolja be az épületbe, és nem akar álmatlanul hánykódni.”
 • 3. makákó 2009. szeptember 23. 10:56
  „jó, hogy nem akkor jut eszükbe, hogy van egy kémény, mikor nyitna az Árkád.:))
  Mit vártak, magától eltűnik? Megijed, és elszalad?”
 • 2. hehe 2009. szeptember 23. 10:39
  „ROBBANTANI KÉNE OTT.”
 • 1. antikos 2009. szeptember 23. 09:59
  „Pusztítani azt tudtok...
  Nem úgy volt, hogy a támfalak megmaradnak és ezekhez fejlesztik a mutyit???
  Nem itt basszus minden a földel egyenlővé kell tenni, és egy modern sz.rt berakni Szeged még viszonylag épen maradt épületei közé. LAssan a régi zsidó negyed is eltűnik. Már vagy 20 társasház épült a régi szépséges épületek helyére.
  Nyugaton ezt nem engedik az utcai homlokzatot meg kell őrizni, úgy ahogy volt. Mögötte lehet a mai szemmel praktikusabb modern belsőt kialakítani. Lásd Szegeden egyedüli példaként a Kölcsey utcai MKB bank épülete.
  Na meg a Kálvária sgt. GTK kar, bár itt a modern vonásokkal kicsit óvatosabban bántam volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségterror: Nehogy még twitterezzek is!

Folyton bombázzák ismerősei az újabb és újabb közösségépítő honlapokkal? Akar-e, tud-e lépést tartani? Tovább olvasom