Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Amerikában is elismerik a szegedi traumatológusokat

Szeged - Hetvenről harminc százalékra csökkenti a súlyos sérültek halálozási arányát az a műtéti eljárás, amelyet hazánkban egy szegedi csapat honosított meg – és oktat a mai napig. Az Amerikai Sebészkollégium is elismerte munkájukat.
Több mint 50 országban több százezer szakember dolgozik azzal az amerikai rendszerrel, amelynek lényege, hogy pontról pontra leírja a teendőket súlyos sérültek ellátása esetén. Az ATLS a traumatológusok, mentősök és sebészek egyszeregye, amely arra a statisztikára épít, hogy ha a fent említett betegek az első órában nem kapnak megfelelő kezelést, meghalnak. A tapasztalatok szerint, ahol a rendszer szerint járnak el, 70-ről 30 százalékra csökkent a súlyos sérültek halálozási aránya.

Az ATLS-sel Varga Endre, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Traumatológiai Klinikájának egyetemi tanára a 90-es években találkozott, amerikai munkája során. Kezdeményezésére a Magyar Traumatológus Társaság vállalta 1999-ben ennek hazai meghonosítását, amelyet egy szegedi csapat végzett. Azóta is kizárólag a csongrádi megyeszékhelyen oktatják az ország szakembereit.

Varga Endre: Eddig több mint 160 orvost képeztünk ki, felük szegedi. Fotó:DM/DV
Varga Endre: Eddig több mint 160 orvost képeztünk ki, felük szegedi.
Fotó:DM/DV

– Eddig több mint 160 orvost képeztünk ki, felük szegedi – büszkélkedett az eredményekkel Varga Endre, a munkacsoport vezetője. Hazánkban a rendszer használata még nem kötelező, de szeretné, ha az lenne, hiszen a halálozási statisztikák csökkentése mellett további előnye, hogy a problémák 99 százalékát meg lehet vele találni.

A szegedi csapat igyekszik tehát az ATLS-t tovább népszerűsíteni – eddigi munkáját Amerikában már most elismerték. Európából egyedüliként a magyarok vehették át az Amerikai Sebészkollégium elismerését.

Méltatták azt a munkát, amellyel a Magyar Traumatológus Társaság és a Szegedi Tudományegyetem hozzájárult az ATLS-képzés magyarországi bevezetéséhez, elterjesztéséhez és rendszeressé tételéhez az elmúlt 5 esztendőben.

Olvasóink írták

 • 6. CID 2010. november 02. 22:13
  „Elismerésem, de ha lehetne nem akarnám a szakértelmüket igénybe venni :) Még egyszer, minden elismerésem !”
 • 5. baja2005 2010. november 02. 20:25
  „Gratula :-)”
 • 4. zoltanszabo 2010. november 02. 17:10
  „Gratulálok a professzor úrnak én is kisérleti alanya voltam nem túl régen.Én is a "Stadis" programba önként jelentkeztem , nem bántam meg.Olyan kiszolgálásba,ellátásban volt részem 16 napig mintha 5csillagos szállodában lettem volna.Minden dolgozónak GRATULÁLOK még dr Span dokinak is ,jobb keze a profnak.”
 • 3. Liberation 2010. november 02. 15:58
  „Szívből gratulálok a szegedi traumatológusoknak és a többi, a szegedi egészségügyben dolgozónak.
  Annak ellenére, hogy sokan kritizálják a szegedi eüellátást, az országban a legjobb - a legjobbakkal!!!”
 • 2. Dema 2010. november 02. 13:59
  „Ez jóóó! :D Ilyenkor azért örülök, hogy Szegedi vagyok!
  Itt ha meg akarnák pusztulni, akkor 30%-al lehetne csak esélyem!
  Komolyra fordítva nagyon büszkék vagyunk, de aztán Szeged hírnevét is öregbíteni!”
 • 1. mákosrétes 2010. november 02. 13:21
  „Gratula!

  Csak így tovább!

  Büszkék vagyunk rájuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálvária a Kálvária téren

Olvasónkat a 3-as villamosvonal Kálvária téri felújítása bosszantja. Tovább olvasom