Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Amikor a lépcső útban van

Szeged - A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének révészét, Farkas Lászlót kísérjük el új sorozatunkban Szegeden, hivatalokba, közterületeken. Hogyan tud közlekedni?
Új sorozatot indít a Délmagyarország, amelyben Farkas Lászlót, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének révészét kísérjük el Szegeden, hivatalokba, közterületeken. Könnyen be tud jutni mindenhová, meg tud közelíteni minden olyat helyet, amit a mozgáskorlátozottak is használnak mindennapjaik során?

Fotó: Frank Yvette
Amikor a lépcső útban van.
Fotó: Frank Yvette

A 40 éves férfiról már többször írtunk: egy kétmázsás vascső zuhant rá a munkahelyén 2007-ben. Mellkastól lefelé lebénult, azóta kerekes székben éli az életét. Révészként feladata a frissen sérült emberek „átvezetése" a hirtelen megváltozott életükbe. László imád vezetni, egy speciálisan átalakított Volkswagent hajt, és tagja a kerekes székesek magyar rögbicsapatának. Már kerekes székhez volt kötve, amikor a Szegedi Törvényszéken akadt elintéznivalója: a rögbicsapat egyik hivatalos papírjáért kellett bemennie.

150 ezer nem elég lakás-akadálymentesítésre

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy állítsa helyre a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó lakás-akadálymentesítési támogatás reálértékét, amely közel húsz éve változatlanul 150 ezer forint. 2011-ben változott az ügyintézés menete is. Amíg a MEOSZ intézte az ügyeket, évente átlagosan 10 ezer kérelmet támogatott mintegy 1,5 milliárd forint értékben, 2012 óta azonban kevesebb mint 500 fő igényel. A drasztikus visszaesés oka a jogosultak körének szűkülése is: a jogosultsághoz ugyanis sokaknak egy nemrég bevezetett vizsgálaton kell átesni, ami nem alkalmas a közlekedőképesség megállapítására, így a mozgássérültek 60 százaléka nem megy át rajta. A támogatást a mozgássérült emberek életük folyamán csak egyszer vehetik igénybe. Másokhoz hasonlóan azonban ők is többször költöznek életükben, és mivel a lakóépületek elenyésző hányada akadálymentes, többször is akadálymentesíteni kell lakókörnyezetüket. A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy a jövő évi büdzsében biztosítson forrást a lakás-akadálymentesítési támogatás összegének emelésére, valamint tegye lehetővé, hogy a súlyos mozgássérültek ne csak egyszer, hanem annyiszor kaphassanak támogatást, ahányszor valóban szükségük van rá.


– A bíróság Széchenyi téri épülete nem akadálymentesített. Kiszálltam az autómból, megkértem egy járókelőt, hogy szóljon a bíróság egyik biztonsági emberének, hogy jöjjön ki. Neki adtam oda a papírt, amivel felment az emeletre, megkereste az ügyintézőt, majd a kitöltött papírral egy idő múlva visszatért. Ez rendes dolog a biztonsági szolgálattól, illetve volt olyan, hogy az ügyintézők jöttek le, de a kerekes székes embereknek ez mégis tortúra – mesélte el személyes tapasztalatát a férfi a Szegedi Törvényszék bejáratánál.

Bár a Csongrád megyei bíróságok nagy része már akadálymenetesített, a központi épületben még mindig nem tudnak egyedül közlekedni a kerekes székesek. Minden évben szó van a leromlott épületegyüttes felújításáról, az itt működő Szegedi Járási Ügyészség máshol történő elhelyezéséről, de ezek a tervek egyelőre anyagi okokból nem valósulhattak meg.

– Sajnos valóban nem akadálymentesített az épület. Ha mozgáskorlátozott érkezik ügyet intézni, akkor vagy a biztonsági szolgálat, vagy az ügyintéző segít neki. Ha tanú vagy vádlott a mozgáskorlátozott, akkor ezeket a tárgyalásokat mindig a földszinten tartják: lejön két gondnok, és kézi erővel, kerekes székestül együtt felviszik a lépcsőkön az illetőt a megadott terembe – közölték érdeklődésünkre a Szegedi Törvényszék biztonsági szolgálatán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetség Roadshow Szegeden

Tehetség Roadshow-t tartottak tegnap a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom