Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Árakban utolértük a turistaparadicsomokat

Szeged - Szeged és környéke nem tartozik a gazdaságilag legfejlettebb térségek közé, turizmusának látványosabb fellendülését is csak a közeljövőben várja.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy itt kevesebbe kerülnének a szolgáltatások. Rögtönzött felmérésünk szerint az itteni árak hajszálra megközelítették az ausztriaiakat, a Balatonnál pedig már drágábbak vagyunk.

Még mindig az a tévhit él az emberekben, hogy Magyarországon nyaranta a Balaton a legdrágább hely, a külföldi nyaralás meg pláne többe kerül, mint egy itthoni vakáció, az útiköltséget leszámítva. Ezúttal saját tapasztalatainkhoz az interneten is kerestünk támpontokat. Igyekeztünk nem a körtét összehasonlítani az almával, hanem olyan szolgáltatásokat, amelyek – ha nem is teljesen egzakt módon, de – mér-
hetők.

Százharmincért nyalják a fagyit Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Százharmincért nyalják a fagyit Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Először is szállodafronton néztünk körül, és háromcsillagos hoteleket kerestünk. Kerültük a kedvezményeket, és kizárólag olyan, főszezoni árakat hasonlítottunk össze, amelyeket akkor fizet ki a turista, ha csak úgy beesik az ajtón. Szeged sajnos nem „szégyenkezhet" árait illetően: ha két fő egy éjszakára egy kétágyas szobát szeretne kivenni reggelivel a Forrásban vagy a Tiszában, és ahhoz némi wellness-szolgáltatás, fürdőbelépő vagy internet is járul, akkor 18-20 ezer forintot költ el. Ennél olcsóbban csak azokban a szállókban lakhat, ahol kevesebb a szolgáltatás.

Szinte ugyanezen az áron Balatonfüreden saját stranddal rendelkező hotelszobát lehet kapni, például a Hotel Lidóban. Bátortalanul írjuk le, hogy egy másik füredi négycsillagosban alig kerül többe egy éjszaka – hangsúlyozzuk, az utcáról beesve, és nem egyheti kedvezményeket igénybe véve. Amin pedig még jobban megrökönyödtünk, hogy ugyanazon a szállodasoron két ember 20 ezer forintért „all inclusive" ellátást kap korlátlan étel- és italfogyasztással.

A Balaton-parti négycsillagos hotel grillterasza a szegedieknél olcsóbb.
A Balaton-parti négycsillagos hotel grillterasza a szegedieknél olcsóbb.

De mi a helyzet Ausztriában, ahol festői környezetben, tradicionális, minőségi kiszolgálást találni még a legkisebb panzióban is? Szándékosan nem a becsapósabb spanyol vagy olasz szállodákat kerestük, és szándékosan gondoltunk egy fesztiválvárosra. Salzburg a háromcsillagos kategóriában drágább Szegednél, a belvárosban 160-180 euró, mintegy 40 ezer forint egy napra egy kétágyas szoba. Viszont a város 20-30 kilométeres vonzáskörzetében, a tavak mellett szinte egyformán 80 eurót kérnek két embertől egy éjszakára, reggelivel: számításaink szerint 18 ezer 400 forintot.

(Lapzártakor érkezett azonban egy e-mail érdeklődésünkre, és kiderült, Salzburgban, az óvárostól néhány perces sétára kaphattunk volna egy kétágyas szobát háromcsillagos hotelben 76 euróért, azaz szegedi áron.)

Árakban utolértük a turistaparadicsomokat. DM/DV-grafika
Árakban utolértük a turistaparadicsomokat.
DM/DV-grafika

Étel és fagylalt

Szeged belvárosában egy – mellesleg jó konyhával rendelkező – grillteraszon jellemzően 1800 forintba kerülnek a kifejezetten nyári éteknek számító különlegességek. Balatonfüreden, egy négycsillagos hotel vízparti grillteraszán ugyanaz a különlegesség 1500-1600 forint, és Ausztriában sem fizetünk ennél többet. Egy gömb fagylalt a szegedi Kárász utcán 130, a balatonfüredi mólón, a tihanyi apátság panorámájával megspékelve 120, Ausztriában pedig átlagosan 130 forint.

Olvasóink írták

 • 13. Lappland 2008. július 18. 18:45
  „Nagy hülye botka és csürhéje sokat tett Szeged turisztikai és ipari visszafejlesztéséért.Bravuros munka volt,de megcsinálták.Sikerült a liberál-komcsi bandának.Nincs miért Szegedre jönni a Szabadtéri Játékok kivételével,de egy rendezvénysorozat roppant kevés egy ekkora városba.Egyéb rendezvények javarésze szinvonaltalan,a közönséget elűző,szinvonaltalan,élen a SZIN-nel,amely a város szégyene lehet!Az árakról nem kínánok említést tenni,a cikkíró jól illusztrálta ezeket.A város jelenlegi vezetőinek nemcsak a saját zsebükre kellene gondolni,valamit tenni is kéne az átlagpolgárokért is!Sokkal több lehetőség van a városba és környékébe!Elvtársak és libsik,a választási ígéreteknek megfelelő munkára fel, vagy el lehet takarodni!!”
 • 12. egal 2008. július 18. 18:08
  „Helyette van ötnapos ! Boszorkányfesztivál, üvöltő, igénytelen zenével és műsorvezetővel,hülyíteni a népet - ez dukál nekik. Valaki azt hiszi, hogy a dübörgő decibelek -a Belváros közepén - vonzzák a turistákat. Na igen, öt percig, aztán rémülten menekülnek, mert beszélgetni sem tudnak a hardrock mellett. Most úgy gondolják, hogy a teraszokon élőzene szórakoztatja majd az embereket, de csak akkor tölti be a szerepét ez az elgondolás, ha nem koncertszintű hangerővel nyomatják.”
 • 11. lilik 2008. július 18. 17:21
  „Ne felejtsük, mit ígértek Botka elvtársék 2006 óta SZEGEDNEK . BIOPOLISZ SZEGED; MEDITERRÁN SZEGED; KETTŐ !!! TISZA-HÍD; 2000 ágyas klinikai tömb.”
 • 10. homer 2008. július 18. 16:40
  „"Szeged - Szeged és környéke nem tartozik a gazdaságilag legfejlettebb térségek közé, turizmusának látványosabb fellendülését is csak a közeljövőben várja."
  Na nekem ez a "fellendülését a közeljövőben várja" olyan ismerősen cseng..:)”
 • 9. kampec 2008. július 18. 15:36
  „csak 1 vélemény 2008.07.18 13:36: szőke tisza ÉS görög pizzéria is volt, a belvárosi híd két oldalán.”
 • 8. gy* 2008. július 18. 14:13
  „most jöttem a Tátrából haza, 300SK a szállás panzióban (2400Ft), egy éttermi főétel 80-240 SK körül van, a napi parkolás 160 Korona.
  Bolti árak, és a benzin ugyanannyi, mint itthon, útiköltség kb 7000Ft volt/fő (Szeged-Tátra oda-vissza autópályával)”
 • 7. csak 1 vélemény 2008. július 18. 13:36
  „magas árak... na persze. de egyébként minek is jönne ide bárki? megnézni a szeméthegyeket a tisza parton ahol talán éttermek és vízparti szórakozóhelyek is lehetnének? vagy bevásárolni a kínai üzletekben vagy angol turikban amik helyén esetleg igényesebb üzletek is lehetnének, vagy akár elmehetnek a nem létező szegedi bevásárló- vagy szórakoztatóközpontokba is. nincs ebben a városban semmi ami vonzóvá tenné... csak a sok nyugdíjas és évente egy szabadtéri... kb ennyi szeged és közben meg megy a siránkozás hogy nincsenek túristák. sok mindent nem ért a szegedi polgár, főleg a fiatal.
  de én még emlékszem arra, hogy állt egy szőke tisza hajó vagy egy pizzéria hajó a tiszán. azokkal mi lett? egyre kevesebb a lehetőség és egyre színvonaltalanabb az egész város...”
 • 6. síkvidéki 2008. július 18. 10:25
  „ezért nem nyaralok a Balatonparton, hanem bevállalom inkább a többlet útiköltséget. a szolgáltatások színvonaláról, a vendéglátásban dolgozók kedvességéről, stb. inkább ne is beszéljünk...”
 • 5. btk78 2008. július 18. 10:23
  „Szegedre miért nem jön termelő cég csak kereskedő multi?
  Szegeden miért bontanak el egy utcát egy áruház kedvéért?
  Szegeden miért nincsenek új munkahelyek?
  Szeged miért ad el mindent, miközben Debrecen meg vásárol?
  Szeged miért villamosokat (kb 9-et) vesz darabját 600 milláért és miért nem munkahelyeket teremtenek?
  Szegeden 5 milliárdból miért nem a helyi vállalkozásokat támogatják, hogy több legyen a munkahely és a fiataloknak ne kelljen Pestre vagy külföldre menniük dolgozni?”
 • 4. lilik 2008. július 18. 10:03
  „Austria! Igaz, a nyugati EU-s országokban van ami nagyon drága, /főleg lakhatás, eü.biztosítás/ de azt nem írtad meg,hogy mennyi marad nekik élvezeti cikkekre, utazásra,vásárlásra. Aacheni klinikán műtősnő 4000 euró/hó,plussz férj fizuja. Oda mennek családostól nyaralni, ahová akarnak. Nézd meg Sopron.Bükfürdő,Hévíz és egyéb gyógyfürdők vendégkörét. 60-70 %-ban német,osztrák NYUGDÍJASOK !”
 • 3. movhu 2008. július 18. 09:12
  „Minden csak nézőpont kérdése. Nagy utazó vagyok, évente heteket töltök távol az otthontól a családdal. Részben belföldön, részben külföldön.
  Amellett, hogy tényleg lehet akár "Austria" által említett árkat találni, sajnos MO drága, de legalábbis nem olcsóbb, mint külföldi társai. Csak mindig ugyanazt a szintet kell összehasonlítani.
  Szállásárban biztosan állíthatom, hogy például a Görög tengerpartra "leesve" garantáltan olcsóbban találunk magánszállást, mint a Balatonnál.
  Ez a magyar valóság. Végre egy objektív cikk arról, hogy miért is megyünk inkább külföldre nyaralni. Magyarázkodni meg lehet...”
 • 2. Austria 2008. július 18. 08:39
  „Ausztriában sem fizetünk ennél többet.????

  Ausztriában a Grillteller ára 10-15 Euro
  1 gombóc fagylalt olasz fagyizóban 0,90Cent
  Panzió Vizparthoz közel félpanzió 35-/nap

  Miért kell cukkolni a lakosságot valótlan állításokkal?”
 • 1. miért? 2008. július 18. 08:29
  „Szegeden miért verte föl az IKV kétszeresre a bérleti díjakat?
  Szegeden miért magas a helyi adó?
  Szegeden miért nyomul ennyi multi?
  Szegedre miért nem jön a külföldi turista?
  Szegeden miért drágább a zöldség mint Pesten?
  Szegeden miért szarabb a fizetés mint Pesten?
  Magyarországon miért 20 évvel korábbi fizetések vannak?
  Kecskemét miért fejlődött jobban az elmúlt 20 évben?
  Van még miért bőven!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalom a fürdőlepedőn

Szeged - A legforróbb nyárban annak jártunk utána: amikor éppen nem a vízben áztatják magukat, nem… Tovább olvasom