Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Aranyba borult a Reök-palota

Szeged - Utolsó állomásához érkezett a szecessziós Reök-palota rekonstrukciója: a legutóbbi fázis eredményeképpen az épület lépcsőkorlátjának ornamentikája, a vízililiomok arany bevonatot kaptak, a könyöklőrészre pedig lakkozott faburkolat került.
– A felújítás ezen szakasza azért is külön öröm számomra, mivel a lépcsőkorlát most először látható újra az eredeti szépségében – meséli Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója. – Eredetileg a palota építtetője, Reök Iván idejében borította nemesfém a liliomokat, a korábbi rekonstrukciók során nem törődtek ezzel a részlettel, így azok a látogatók sem láthatták ilyen pazar állapotban a lépcsőzetet, akik évtizedekkel ezelőtt már jártak itt.

A Reök-palota tervezője az építtető foglalkozására utalva tette a vízililiomokat fő szimbólummá, melyek nemcsak a lépcsőkorláton kaptak helyet – Fekete Pál szegedi díszkovács kezének munkája nyomán –, de a homlokzaton és a belső hullámos falsíkokon is felfedezhetőek.

Méltó környezetben várja tehát a REÖK azon látogatóit, akik A Kovács Gábor-gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című monumentális kiállításra váltanak jegyet. Az intézmény rendkívüli népszerűségét mutatja az is, hogy a szabadtéri előadások napján, amikor a REÖK hosszított nyitva tartással várja az érdeklődőket, látogatók százai érkeznek a házba, így az szinte befogadóképességének határait éri el. (A népszerű akció, mely során a szabadtéri jegyeivel ingyenesen látogatható a REÖK kiállítása, már csak szeptember 1-jéig vehető igénybe.)

(x)

Olvasóink írták

  • 3. asd 2008. augusztus 22. 14:44
    „Tényleg, hogy lehet egy ilyen cikket berakni kép nélkül. Elképesztő!”
  • 2. csanyiv 2008. augusztus 22. 14:19
    „Élőben valóban gyönyörű, bár az aranyozás tónusa nem azonos a többi arany(ozott) részlet színével. Gondolom valamelyik nem arany, vagy valamivel ötvözve vannak - de a liliomok a legszebbek, szinte élnek a korláton. Gondos lett a felújításuk, kár, hogy a nyílászárók mázolásának minősége nem üti meg ezt a szintet.”
  • 1. joy 2008. augusztus 22. 04:54
    „Kép miért nincs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közúti ellenőrzés

Szeged - Országos közúti ellenőrzést tartanak a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai… Tovább olvasom