Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Armel: A csavar fordul egyet

Szeged - Az Armel-fesztivál egyik új partnere, az Isztambuli Állami Opera társulata A csavar fordul egyet című kétfelvonásos Benjamin Britten-operát játssza ma 19 órától a nagyszínházban.
Henry James azonos című klasszikus kisregénye alapján Myfanwy Piper írta Benjamin Britten A csavar fordul egyet című kétfelvonásos kamaraoperájának szövegkönyvét. A 19. század közepén egy kelet-angliai kastélyban két árva gyermek él: Flora és Miles. Gyámjuk megbízásából új nevelőnő érkezik hozzájuk, aki lelkesen kezd dolgozni, ám döbbenten tapasztalja, hogy a gyermekek sötét hatalmak hatása alatt állnak. A volt nevelőnő és az egykori komornyik szellemeivel találkoznak éjszakánként, beszélgetnek velük, és követik utasításaikat. A házvezetőnő elmondja, hogy a kastély egykori alkalmazottjai életükben is gonosz emberek voltak, így kísértő árnyalakokként is csak ártó szellemek lehetnek. A nevelőnő elhatározza, hogy felveszi a harcot ellenük, és kiragadja hatalmukból az árvákat. Nehéz a dolga, mert a gyermekek őt is ellenségként kezelik. Végül Florát sikerül rávennie, hogy a házvezetőnővel elutazzon. Már-már úgy látszik, hogy Miles bizalmába is sikerül beférkőznie, de a komornyik szelleme nem engedi a kisfiút, és amikor Miles ki akarna szabadulni uralma alól, megöli.

Jelenet Benjamin Britten operájának isztambuli előadásából.
Jelenet Benjamin Britten operájának isztambuli előadásából.

Ünnepelték a szegedi Boccanegrát

Telt ház előtt nagy sikerrel játszotta Verdi születésének 200. évfordulóján a Simon Boccanegrát a szegedi operatársulat. Az 1881-es milánói bemutató színpadi rekonstrukciója sok néző tetszését elnyerte, többen közbetapsoltak, amikor meglátták a genovai tanácsteremben játszódó jelenet festett, hagyományos díszletét. A két versenyző, a címszerepet alakító román baritonista, Vasile Chisiu és az olasz basszista, Stefano Olcese mellett az Amelia szerepét éneklő Miksch Adrienn, a Gabrielét alakító László Boldizsár és a Paolót éneklő Réti Attila kapta a legnagyobb tapsot. Hatalmas ünneplésben részesítette a publikum az előadást dirigáló Pál Tamást, a színház első karmesterét, aki az ihletetten, drámai erővel muzsikáló szegedi szimfonikusokkal és a kiváló kórussal olyan zenei minőséget képviselő produkciót hozott létre, amely méltó az olasz operakultúra legnemesebb hagyományaihoz. (A produkcióról az október 18-i hivatalos premier és a másik szereposztás bemutatkozása után közlünk kritikát.)

Britten kamaraoperáját – amelynek ősbemutatóját 1954-ben a velencei La Fenice operaházban tartották – az Armel-fesztivál egyik új partnerének, az Isztambuli Állami Opera és Balett társulatának versenyprodukciójaként, Aytac Manizade rendezésében láthatja ma este a közönség. A török dalszínház zenekarát a Rómában született fiatal osztrák karmester, Leonhard Garms vezényli, aki szabadúszó dirigensként a berlini Komische Operben és a lausanne-i operaházban is dolgozik. Ebben az előadásban is két versenyző küzd a végső győzelemért. A Nevelőnő szerepét a francia szoprán, Sté-
phanie Varnerin énekli, aki már több nemzetközi énekversenyen díjat nyert. Fellépett például az Opéra de Nancy és a párizsi Louis Jouvet Színház színpadán, énekelte Musetta (Puccini: Bohémélet), Blanche de la Force (Poulenc: A karmeliták beszélgetései), Rosalinda (Strauss: A denevér), Violetta (Verdi: Traviata) szerepét. Olyan neves karmesterekkel is dolgozott, mint az énekesként is jól ismert José Cura továbbá Nicolas Krauze, Vincent Renaud és Vincent Ricolin. A produkció másik versenyszerepét – a Komornyikot – honfitársa, Sébastien Obrecht tenorista alakítja, aki művészi pályafutását rangos zenekarok csellistájaként kezdte, majd úgy döntött, énekesként folytatja karrierjét. Don José szerepét több Carmen-produkcióban is eljátszotta már – legutóbb Angliában John Gibbons karmester vezényletével. Jean-Christophe Spinosi őt választotta a Thetisz és Peleusz násza címszerepére a Rennes-i Operában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltánfy István-emlékkiállítás az EDF Galériában

Kép az ablakban címmel pénteken emlékkiállítás nyílt ma is izgalmasnak ható, sajátosan egyéni stílusú festményeiből a Klauzál téri EDF Galériában. Tovább olvasom