Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ásotthalmon épül újjá Tömörkényék egykori tanyája

Ásotthalmon épül újjá Tömörkényék egykori tanyájaA tanya bontása már elkezdődött. Ásotthalmon borozót nyitnának a pincéjében.
Ásotthalom, Balástya- A 19. század második felét megelevenítő élménypark nyílik jövő nyáron Ásotthalmon. Ennek fontos része lesz a balástyai tanyavilágban nemrég megtalált Tömörkény-tanya. Az épületet elbontják, és Ásotthalmon építik újjá eredeti állapotában.
– Egy 19. század második felét megelevenítő tematikus élménypark része lesz a nemrégiben Balástya külterületén megtalált Tömörkény-tanya– mondta Toroczkai László ásotthalmi polgármester.
A neves író szüleinek egykori lakóépületét – ahogy nemrég írtuk – a Móra Ferenc Múzeum korabeli térképeinek segítségével találta meg a balástyai Bősze István. Ő azt szerette volna, ha a Tömörkény-tanyát Balástyán újítják fel. – Szakvélemény mondja ki, hogy ha ezt a tanyát mi nem mentjük meg, nagyon hamar összeomlott volna – mondta Toroczkai.

A polgármester azt is elárulta, hogy a tematikus emlékpark ötlete már két éve megfogalmazódott benne, az újra megtalált Tömörkény-tanyát a Móra Ferenc Múzeum igazgatója ajánlotta figyelmébe.
– Másfél millió forint önerőből vette meg az épületet az ásotthalmi önkormányzat. A Tömörkény-tanya bontása már elkezdődött, a korhű újjáépítés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével valósul meg – mondta Toroczkai László. A tematikus élménypark egy hektáron terül majd el Ásotthalom belterületén, ahol már áll a Rózsa Sándor-emlékház is.

– A Tömörkény-tanyának számos melléképülete is volt. Ezért egy kovácsműhelyt, cselédlakásokat, fafaragót, szatócsboltot, fazekasműhelyt és állatsimogatót is felépítünk majd mellette a parkban. A főépület pincéjében borozót nyitunk. Minden asztalára Tömörkény István két korabeli novellája kerül reprint kiadásban: a Régi dolgok és a Rózsa Sándor nálunk. Az író ezekben a művekben emlékezik meg szülei tanyájáról, ahol kisgyerekként élt – mondta Toroczkai László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkutyát videóztak 20 kilométerre Szegedtől

Napkutyát videóztak 20 kilométerre Szegedtől
A szerbiai Horgoson filmezték le csütörtökön reggel azt a melléknap jelenséget, amit a köznyelvben… Tovább olvasom